Σάββατο, 12 Ιουλίου, 2025
28.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κώδικας Ντα Βίντσι: Λύθηκε επιτέλους – Αυτή είναι η κρυφή λεπτομέρεια που είχε προβληματίσει

Πρέπει να διαβάσετε

Ένας οδοντίατρος με έδρα το Λονδίνο πιστεύει ότι τελικά έχει λύσει τον πραγματικό Κώδικα Ντα Βίντσι, αποκαλύπτοντας μια κρυφή λεπτομέρεια που προβλημάτιζε τους ειδικούς για πάνω από 500 χρόνια.

 

Για αιώνες, οι μελετητές έχουν εξετάσει τον Άνθρωπο του Βιτρούβιου του Λεονάρντο ντα Βίντσι, που απεικονίζει την οπτική του για το τέλεια αναλογικό ανδρικό σώμα.

Η ζωγραφιά δείχνει δύο αλληλοεπικαλυπτόμενες όψεις ενός άνδρα, η καθεμία εντός ενός κύκλου και ενός τετραγώνου αντίστοιχα. Ο μυστηριώδης θησαυρός της Αναγέννησης θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα ανατομικά σχέδια στον κόσμο. Οι αναφορές του στην τέχνη, τα μαθηματικά και το ανθρώπινο σώμα παραμένουν μυστήριο για τους επιστήμονες για εκατοντάδες χρόνια.

Αλλά τώρα, ο οδοντίατρος και εκπαιδευμένος γενετιστής Δρ. Rory Mac Sweeney πιστεύει ότι ανακάλυψε μια κρυφή λεπτομέρεια στο παγκοσμίου φήμης σχέδιο. Στην ανακάλυψή του, που περιγράφεται στο Journal of Mathematics and the Arts, ο Δρ Mac Sweeney εξηγεί πώς κατάφερε να καταλάβει γιατί ο Ιταλός δάσκαλος τοποθέτησε τον άνδρα με τέλειες αναλογίες μέσα τόσο σε τετράγωνο όσο και σε κύκλο.

Η πρωτοποριακή ανακάλυψη του Mac Sweeney προέκυψε όταν εντόπισε ένα ισόπλευρο τρίγωνο «κρυμμένο σε κοινή θέα» σχεδιασμένο ανάμεσα στα πόδια της φιγούρας, που αντιστοιχεί στο τρίγωνο του Bonwill, μια ανατομική κατασκευή που συνδέει τις δύο γνάθους (μανδυλικές κονδύλες) και το μέσο σημείο των κάτω τομέων, το οποίο καθορίζει την βέλτιστη λειτουργία της γνάθου.

Το τρίγωνο που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία του Βιτρούβιου παράγει μια συγκεκριμένη αναλογία μεταξύ του μεγέθους των άλλων σχημάτων, 1,634. Αυτή η αναλογία είναι εξαιρετικά κοντά στον «ειδικό αριθμό σχεδίου», που εμφανίζεται στη φύση και λέγεται ότι χρησιμοποιείται για την κατασκευή των πιο αποδοτικών δομών, όπως η ανθρώπινη γνάθος, το ανθρώπινο κρανίο ή η ατομική δομή των κρυστάλλων.

Το τρίγωνο βρίσκεται ανάμεσα στα πόδια του άνδρα στο έργο τέχνης και «δεν είναι απλώς ένα τυχαίο σχήμα», λέει ο Δρ Sweeney, απόφοιτος της Σχολής Οδοντιατρικής του Trinity College στο Δουβλίνο. Συνεχίζει: «Όλοι ψάχναμε για μια περίπλοκη απάντηση, αλλά το κλειδί ήταν στα δικά του λόγια. Έδειχνε σε αυτό το τρίγωνο όλη την ώρα. Το εκπληκτικό είναι ότι αυτό το ένα σχέδιο περικλείει έναν παγκόσμιο κανόνα σχεδίασης. Δείχνει ότι το ίδιο ‘σχέδιο’ που η φύση χρησιμοποιεί για αποδοτικό σχεδιασμό λειτουργεί και στο ιδανικό ανθρώπινο σώμα.

Ο Λεονάρντο ήξερε ή ένιωθε ότι τα σώματά μας είναι φτιαγμένα με την ίδια μαθηματική κομψότητα όπως το σύμπαν γύρω μας.» Ο Δρ Sweeney προσθέτει ότι αυτό το σχήμα αντιστοιχεί σε ένα γνωστό σχήμα της σύγχρονης ανατομίας, το “τρίγωνο του Bonwill”, το οποίο εξηγεί πώς λειτουργούν οι ανθρώπινες γνάθοι με τον πιο αποδοτικό τρόπο. Σύμφωνα με τον οδοντίατρο, η ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς δείχνει ότι ο Άνθρωπος του Βιτρούβιου είναι πολύ περισσότερο από ένα ιστορικό έργο τέχνης. Θεωρεί το έργο ως ένα κομμάτι «επιστημονικής μεγαλοφυΐας που ήταν αιώνες μπροστά από την εποχή του».

in_article_2_mobile

Δημοφιλή

Σχετικά άρθρα