Μια μεγάλη συζήτηση για την οποία έχει «χυθεί πολύ μελάνι» είναι αυτή που αφορά την Ένταξη της Κνωσού και συνολικά του Μινωικού Πολιτισμού στον κατάλογο Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Με δεδομένη την επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στο Ηράκλειο , την εβδομάδα αυτή, κυρίως για αυτόν τον λόγο ίσως ,αυτή τη φορά, να βρισκόμαστε πιο κοντά από κάθε άλλη φορά στην πηγή και με λίγη «τύχη» ίσως πιούμε και νερό. Εξάλλου τα χρονικά περιθώρια στενεύουν καθότι, οι όποιες ενέργειες και παρεμβάσεις είναι σε εκκρεμότητα προκειμένου ο φάκελος υποψηφιότητας να μπορέσει να κατατεθεί θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός του 2024. Επομένως, η επίσκεψη Μενδώνη την Τετάρτη στο Ηράκλειο έχει ιδιαίτερη σημασία για την όποια έκβαση του ζητήματος.
«Αξίζει συνολικά ο Μινωικός Πολιτισμός να ενταχθεί στον κατάλογο της UNESCO»
« Ανεξάρτητα από αυτό που πιστεύει κανείς, ανεξάρτητα από πολιτικές και κομματικές σκέψεις και παρεμβάσεις, είναι αδιανόητο ένας από τους αρχαιότερους πολιτισμούς του κόσμου ολόκληρου να μην έχει ακόμη αναγνωρισθεί , όπως πρέπει, από την Παγκόσμια Κοινότητα του πολιτισμού» , υπογραμμίζει ο Gian Andrea Garancini, Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO «Κνωσός» μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της Τηλεορασης CRETA. «Αξίζει συνολικά ο Μινωικός Πολιτισμός να ενταχθεί στον κατάλογο της UNESCO, όχι μόνο το Μινωικό Ανάκτορο», επισημαίνει ο ίδιος.
Τι σημαίνει η Ένταξη της Κνωσού στην Unesco
«Χρειάζονται γερές χρηματοδοτήσεις για την συντήρηση τέτοιων μνημείων εσωτερικά και εξωτερικά των χώρων αυτών. Το ίδιο ισχύει και για την Κνωσό. Unesco σημαίνει κρατικά λεφτά που πιάνουν τόπο πρακτικά για την προστασία, την διαμόρφωση και την συντήρηση ενός μνημείου που μπορεί να είναι βιώσιμο , μπορεί να έχει μία συνέχεια στο μέλλον και για τους ντόπιους και για τους τουρίστες . Η μεγάλη σημασία όμως είναι για τους ντόπιους κατοίκους, αυτούς που ζουν καθημερινά μέσα σε αυτά τα μνημεία. Η αύξηση των τουριστικών ροών και το prestige έπονται. Ο ίδιος συνεχίζοντας επισημαίνει: «Πρέπει να γνωρίζουμε πως δεν είναι πάρα πολλά τα μνημεία τα οποία προστατεύονται από την Unesco, παγκοσμίως . Η Ιταλία και η Κίνα είναι οι πρώτες δύο χώρες. Ούτε η μία , ούτε η άλλη έχουν πάνω από 100 μνημεία σε αυτή τη λίστα . Η βιωσιμότητα θα έρθει μονάχα μέσα από μία σοβαρή σύμπραξη ανθρώπων που ασχολούνται με τον πολιτισμό και είναι του πολιτισμού.»
Γ. Σισαμάκης : «Περιμένουμε την κ. Μενδώνη – Για εμάς η Κνωσός αποτελεί προτεραιότητα»
« Περιμένουμε την κ. Μενδώνη. Σε συνάντηση που θα γίνει θα τεθούν διάφορα ζητήματα που αφορούν τα μνημεία του Δ. Ηρακλείου, είτε λέγονται Ενετικά Τείχη είτε λέγονται Νεώρια αλλά κυρίως θα μιλήσουμε για το Μνημείο της Κνωσού , η ανάδειξη του οποίου αποτελεί προτεραιότητα. Υπάρχει μια τετραμερής προγραμματική σύμβαση μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού , Περιφέρειας Κρήτης , Δήμου Ηρακλείου και Δήμου Αρχανων-Αστερουσίων με συγκεκριμένες αρμοδιότητες ο κάθε φορέας που συμμετέχει και συγκεκριμένες δράσεις που πρέπει να επιτελέσει . Για εμάς αποτελεί προτεραιότητα σε κάθε περίπτωση» σημειώνει, μιλώντας στο Creta24 ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιώργος Σισαμάκης .
«Να φτιάξουμε έναν φάκελο άξιο, της αξίας του Μινωικού Πολιτισμού»
«Οι διαδικασίες έχουν, ήδη, ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν. Είχαν έρθει και αξιολογητές από την Ουνέσκο που δεν βρήκαν αυτά που έπρεπε, τις συνθήκες που θέλανε. Είναι μια μακρινή διαδρομή. Αν πάνε όλα καλά, αν κατατεθεί ο φάκελος υποψηφιότητας πρέπει να ξέρουμε ότι, ίσως, το 2025 θα έρθουν οι αξιολογητές για την Κνωσό. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι δεν είναι κάτι που θα γίνει αύριο. Ο δρόμος δεν θα κλείσει αύριο. Το θέμα τώρα είναι ,έχοντας μάθει από τα λάθη του παρελθόντος, να φτιάξουμε έναν φάκελο άξιο, της αξίας του Μινωικού Πολιτισμού», διευκρινίζει ο ο Gian Andrea Garancini .
«Υπάρχει ο κίνδυνος της απένταξης;»
«Οι τεχνικές λεπτομέρειες που πρέπει να μελετηθούν και να ρυθμιστούν είναι το εύκολο μέρος. Unesco,όμως, σημαίνει πολλές, σοβαρές και διαφορετικές δεσμεύσεις πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από την προετοιμασία ενός φακέλου υποψηφιότητας· αλλά και μετά για την συντήρηση ενός έργου, για παράδειγμα, καθώς ακομή και να ενταχθεί στον διεθνή κατάλογο τώρα, έπειτα υπάρχει η περίπτωση της απένταξης του μνημείου από αυτόν, εφόσον δεν τηρούνται οι όροι που το συμπεριλαμβάνει. Η ερώτηση είναι: είναι η πολιτεία έτοιμη; Υπάρχει η πολιτική βούληση για να γίνει η ανάληψη αυτών των ευθυνών;», καταλήγει ο Πρόεδρος του Ομίλου για την Unesco “Κνωσός” .
Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αναμένεται να πραγματοποιήσει συνάντηση με τους Τοπικούς Φορείς της Περιφέρειας και των Δήμων την Τετάρτη.
Το πρόγραμμα της επίσκεψής της στην Κρήτη:
ΤΕΤΑΡΤΗ 06.03.2024
11.00: Σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη
13.30 -15.00: Αυτοψία στα Ενετικά Κάστρα με τον Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Αλέξη Καλοκαιρινό
17.00: Ειδική ενημερωτική συνεδρίαση υπό την Υπουργό με το ΔΣ του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.
18.30: Εκδήλωση της Δ.Ε.Ε.Π. (ΝΟΔΕ) Ηρακλείου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, Ξενοδοχείο Ibis Styles Heraclion Central (Κορωναίου 26, Ηράκλειο)
19.00: Εγκαίνια εκθεσιακής Δράσης «Διάλογοι για την ισότητα των φύλων», στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου
ΠΕΜΠΤΗ 07.03.2024
10.00 -11.30: Σύσκεψη με τον Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Αλέξη Καλοκαιρινό
12.00 -13.00: Αυτοψία στην Κνωσό με τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο Ηρακλείου
13.00 -14.00: Αυτοψία στις Αρχάνες με τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο Αρχανών Αστερουσίων κ. Μανώλη Κοκοσάλη
17.00: Αυτοψία στο Μουσείο Κεραμικής με το Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας κ. Βασίλη Κεγκέρογλου
18.30: Σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη για ΟΧΕ Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 08.03.2024
10.30: Συνάντηση στην Αρχιεπισκοπή με τον Σεβασμιώτατο Ἀρχιεπίσκοπο Κρήτης κκ. Εὐγένιο.
11.00: Αυτοψία στον Άγιο Μηνά με τον Αρχιεπίσκοπο και τον Περιφερειάρχη
12.00: Σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου κ. Γιώργο Αθανασάκη και τους υπευθύνους της Δαίδαλος ΑΟΤΑ κ. Γιώργο Μαυρογιάννη και κ. Βαγγέλη Κουτάντο για το Δικταίο Άντρο.