Η κατάρρευση της τοιχογραφίας με τα δελφίνια στην Κνωσό, φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη παρεμβάσεων συντήρησης, σε αρκετά σημεία του αρχαιολογικού χώρου, όπως επισημαίνουν αρχαιολόγοι και ξεναγοί.
Μπορεί το Υπουργείο Πολιτισμού να παρουσιάζει ως κύρια αιτία της κατάρρευσης της τοιχογραφίας τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν την Παρασκευή 16 Μαΐου στην Κρήτη, όμως αρχαιολόγοι και ξεναγοί που επισκέπτονται καθημερινά το μινωικό ανάκτορο, κάνουν λόγο για ανεπαρκή συντήρηση.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92.1 και τη Σώτια Πεντεδήμου ο Αντιπρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης – Σαντορίνης Βαγγέλης Παπανικολάου, παρουσίασε ως «καλή ευκαιρία» παρακολούθησης κι άλλων σημείων στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, όπως για παράδειγμα την τοιχογραφία του Ταύρου στη βόρεια είσοδο.
«Οι αρχαιολόγοι που ξέρουν περισσότερα από τους ξεναγούς, είχαν κάνει την εξής ερώτηση: είχαν μπει μηχανήματα να παρατηρούν την υγρασία, τη θερμοκρασία και ό,τι άλλο χρειάζεται, ώστε να διαβεβαιώνουν τους υπεύθυνους ότι τα κομμάτια της τοιχογραφίας είναι σε καλή κατάσταση; Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσαν να μας πουν ίσως. Υπάρχουν συγκεκριμένα μηχανήματα που πληροφορούν για ό,τι ακριβώς γίνεται. Ίσως είναι μια καλή ευκαιρία τώρα, να προστατεύσουμε τον Ταύρο που είναι στη βόρεια είσοδο, γιατί κι αυτό μπορεί να είναι κι άλλο πρόβλημα».
Σύμφωνα πάντως με τον κ. Παπανικολάου, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ατυχημάτων που έχουν σημειωθεί στην Κνωσό, με τον ίδιο να επισημαίνει χαρακτηριστικά πως σημεία του αρχαιολογικού χώρου δεν είναι εύκολα προσβάσιμα για επισκέπτες μεγαλύτερης ηλικίας, ΑμεΑ και μητέρες με τα παιδιά τους. «Η εικόνα που δείχνουμε είναι μέτρια αλλά μπορεί να γίνει καλή και άριστη με κάποιες μελέτες και παρεμβάσεις», υπογράμμισε.
«Στην υπόλοιπη Κνωσό, σε διάφορα σημεία, έχουμε επανειλημμένα προφορικά προτείνει σε αρχαιολόγους, να μπουν διάφορα πράγματα που θα βοηθήσουν την επισκεψιμότητα. Για παράδειγμα, στη δυτική είσοδο με τη βροχή κάθε χρόνο υπάρχουν νεροφαγώματα. Αυτό έχει αποκαλύψει πέτρες και όποιος περπατάει, είναι σαν να περπατάει σε κάποιο παλιό μονοπάτι με πέτρες να εξέχουν. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ατυχήματα και έχουν γίνει περιστατικά, με ανθρώπους να πέφτουν και να χτυπάνε. Έχουμε προτείνει εδώ και χρόνια να μπουν ξύλινοι διάδρομοι. Τα 3/4 της Κνωσού είναι εύκολα προσβάσιμα αλλά το 1/4 είναι πάρα πολύ δύσκολο για ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, ΑμεΑ και μαμάδες με παιδιά».
«Στην ανατολική μεριά υπάρχει μια πλαστική οροφή έχει μαυρίσει από την πολυκαιρία και είχαν ξεκινήσει να την φτιάξουν αλλά σταμάτησαν. Εκεί υπάρχει μια αυθεντική μπανιέρα στο χώρο, όμως η οροφή είναι μαύρη, δεν περνάει φως και δεν μπορούμε να τη δείξουμε».
Ακούστε τον κ. Παπανικολάου: