Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κλίβελαντ: Κατασχέθηκε άγαλμα του «Μάρκου Αυρήλιου» στο πλαίσιο έρευνας για κλεμμένες αρχαιότητες από την Τουρκία

Πρέπει να διαβάσετε

Στην κατάσχεση ενός ακέφαλου χάλκινου αγάλματος που θεωρείται ότι απεικονίζει τον Ρωμαίο αυτοκράτορα και φιλόσοφο Μάρκο Αυρήλιο προχώρησαν οι Αρχές της Νέας Υόρκης από το Μουσείο Τέχνης του Κλίβελαντ.

Η κατάσχεση έγινε στο πλαίσιο έρευνας για αρχαιότητες που έχουν κλαπεί από την Τουρκία και κατόπιν εντάλματος που υπέγραψε δικαστής στο Μανχάταν στις 14 Αυγούστου. Το άγαλμα αποκτήθηκε από το μουσείο το 1986 και αποτελούσε κορυφαίο στοιχείο της συλλογής του με αρχαία ρωμαϊκή τέχνη. Το άγαλμα απεικονίζει έναν άνδρα με χιτώνα που κρατά το ένα χέρι μπροστά του σε βασιλική στάση.

Οι αμερικανικές αρχές διεξάγουν μια συνεχιζόμενη έρευνα για δίκτυο λαθρεμπορίου που αφορά αρχαιότητες που λεηλατήθηκαν από τη Βουβώνα στη νοτιοδυτική Τουρκία και διακινήθηκαν μέσω Μανχάταν, δήλωσε εκπρόσωπος του εισαγγελέα του Μανχάταν.

Άγαλμα αξίας 20 εκατομμυρίων δολαρίων

Το άγαλμα έχει ύψος 1,9 μέτρα και χρονολογείται από το 180-200 μ.Χ. Η αξία του ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα.

Η εφημερίδα Plain Dealer του Κλίβελαντ έγραψε ότι το άγαλμα έχει απομακρυνθεί από τα εκθέματα εδώ και περίπου δύο μήνες. Στον ιστότοπό του, το μουσείο άλλαξε την περιγραφή σε «ανδρική μορφή» αντί να υποδεικνύει σύνδεση του αγάλματος με τον Μάρκο Αυρήλιο.

Τι υποστηρίζει η Τουρκία

Η Τουρκία διατύπωση για πρώτη φορά αιτιάσεις για το άγαλμα το 2012, όταν έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με περίπου 20 αντικείμενα που φιλοξενούνταν στη συλλογή του μουσείου του Κλίβελαντ. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, τα αντικείμενα είχαν λεηλατηθεί από τη Βουβώνα και άλλες περιοχές. Τότε, αξιωματούχοι του μουσείου δήλωσαν ότι η Τουρκία δεν έχει δώσει αδιάσειστες αποδείξεις για λεηλασία.

Το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού επισημαίνει ότι το άγαλμα βρίσκεται μακριά από τη γενέτειρά του και ότι η κατάσχεση δίνει μια ισχυρή αίσθηση ελπίδας για τη διόρθωση ενός αδικήματος.

Πάντως το μουσείο, δια του εκπροσώπου του, αναφέρει ότι δεν μπορεί να σχολιάσει την κατάσχεση του αγάλματος, όσο αποτελεί αντικείμενο δικαστικής διαμάχης. Ωστόσο διαβεβαίωσε ότι το μουσείο «λαμβάνει πολύ σοβαρά υπ’ όψιν τα ζητήματα προέλευσης και εξετάζει προσεκτικά και υπεύθυνα τις αξιώσεις για τα αντικείμενα της συλλογής» του.

Το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν έχει εργαστεί τα τελευταία χρόνια για τον επαναπατρισμό εκατοντάδων αντικειμένων που λεηλατήθηκαν από χώρες όπως η Τουρκία, η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Ιταλία. Δεν ήταν σαφές ποιος μπορεί να αποτελέσει στόχο της έρευνας για το άγαλμα που κατασχέθηκε στο Κλίβελαντ.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα