Ένας απρόσμενος για την εποχή συνδυασμός καιρικών συνθηκών, όπως καύσωνας εν μέσω χειμώνα, ιστορικό χαμηλό βροχόπτωσης και αδιανόητη έλλειψη χιονιού στην Ευρώπη, έχουν οδηγήσει τη στάθμη ποταμών, καναλιών και λιμνών στη Γηραιά Ήπειρο σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα, με τους ειδικούς να προειδοποιούν πως δεν αποκλείεται να επαναληφθεί η σοβαρή ξηρασία της περυσινής χρονιάς σε πολλές περιοχές.
Εικόνες από στεγνές κοίτες ποταμών και συρρικνωμένες λίμνες συνηθίζονται τα ζεστά καλοκαίρια της Ευρώπης, σε καμία περίπτωση όμως τους χειμώνες. Ωστόσο, η εξαιρετικά θερμή και ξηρή έναρξη αυτού του χρόνου επηρεάζει ένα τμήμα της Ευρώπης, περιλαμβανομένων των κεντρικών και νοτιοδυτικών περιοχών της ηπείρου, δημιουργώντας το εύλογο ερώτημα -και παράλληλα την ανησυχία- για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό σε ό,τι αφορά τα αποθέματα νερού.
Η κατάσταση με το νερό στην Ευρώπη έχει γίνει «εξαιρετικά επισφαλής», σύμφωνα με έρευνα που είχε δημοσιευτεί τον Ιανουάριο από ερευνητές του πανεπιστημίου Τεχνολογίας Γκρατς της Αυστρίας που χρησιμοποίησαν δορυφορικά δεδομένα για να αναλύσουν τους υπόγειους υδάτινους πόρους του κόσμου.
«Πριν από λίγα χρόνια, δε θα μπορούσα να έχω ποτέ διανοηθεί πως το νερό θα ήταν πρόβλημα εδώ στην Ευρώπη. Έχουμε αρχίσει να έχουμε πρόβλημα με την προμήθεια νερού εδώ – και αυτό θα πρέπει να μας απασχολήσει» λέει ο Τόρστεν Μάγιερ-Γκιουρ, ένας από τους ερευνητές.
Χειμώνας ζεστός χωρίς βροχές και χιόνι
Η Γαλλία, η οποία βιώνει τη μεγαλύτερη περίοδο ξηρασίας των τελευταίων 60 και πλέον ετών, ενδέχεται να θέσει σύντομα περιορισμούς στο νερό.
Η χώρα έχει βιώσει «μια σειρά 32 συνεχόμενων ημερών χωρίς σημαντική βροχόπτωση, από τις 21 Ιανουαρίου έως τις 21 Φεβρουαρίου» σημειώνει ο Σιμόν Μίτελμεργκερ, κλιματολόγος στο Météo-France.
Αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις στα ποτάμια, της λίμνες και προφανώς το έδαφος τής χώρας.
Εκτός από τη βροχή, χαμηλή είναι και η χιονόπτωση. «Η κατάσταση στα Πυρηναία βρίσκεται κοντά στο ρεκόρ λιγότερου χιονιού για την εποχή» λέει ο ίδιος, τη στιγμή που στις Άλπεις η ποσότητα χιονιού είναι 63% μικρότερη από το σύνηθες της εποχής.
«Άνευ προηγουμένου» αποκάλεσε ο υπουργός οικολογικής μετάβασης, Κριστόφ Μπεσού τη χειμερινή ξηρασία, προειδοποιώντας πως η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού.
Στην Ιταλία, κάποια από τα πιο διάσημα σώματα νερού, στεγνώνουν με ταχείς ρυθμούς.
Η στάθμη των υδάτων στη λίμνη Κάρντα είναι τόσο χαμηλή που μπορεί κανείς να περπατήσει ως το νησάκι που βρίσκεται στη μέση, μέσω ενός διαδρόμου που πριν από μερικούς μήνες δεν υπήρχε.
Στη Βενετία, μία πόλη όπου συνήθως υπάρχει ο κίνδυνος πλημμυρών αντί ξηρασίας, κάποια κανάλια έχουν στεγνώσει και θεωρούνται ακατάλληλα για τις γόνδολες, λόγω της χαμηλής βροχόπτωσης και της συρρίκνωσης των υδάτων.
Ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της Ιταλίας, Πάδος, που διατρέχει οριζόντια τη βόρεια γεωργική ενδοχώρα της, έχει 61% λιγότερο νερό από αυτό που θεωρείται φυσιολογικό για την εποχή.
Πέρυσι ο Πάδος βρέθηκε αντιμέτωπος με τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων εβδομήντα ετών.
Αλλά και στην Ισπανία που πέρυσι βίωσε το πιο θερμό έτος στην ιστορία της, επικρατεί έντονη ανησυχία για τα αποθέματα νερού.
«Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την παροχή πόσιμου νερού ή τα αποθέματα για επιχειρηματικούς σκοπούς βασιζόμενοι αποκλειστικά στη βροχή» ανέφερε προσφάτως η Τερέσα Ριμπέρα υπουργός Οικολογικής Μετάβασης.
«Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες»
Οι ειδικοί εκφράζουν φόβους πως οι δύο τελευταίοι μήνες έντονης ξηρασίας ενδέχεται να σηματοδοτήσουν μια νέα πραγματικότητα – η οποία προκαλείται εν μέρει από την άνοδο της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας.
«Αυτές οι συνθήκες ήταν σπάνιες στο παρελθόν, όμως η κλιματική αλλαγή μεταβάλλει τη συχνότητα των βροχοπτώσεων στην Ευρώπη, καθιστώντας αυτά τα ακραία φαινόμενα πιο συχνά και πιο έντονα» αναφέρει ο Αντρέα Τορέτι, κλιματολόγος στο Κέντρο Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.