Η Ευρώπη βίωσε έναν εξαιρετικά θερμό Ιανουάριο, με μέση θερμοκρασία 2,2 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τον μέσο όρο της περιόδου 1990-2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής «Copernicus» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Ιανουάριος ξεκίνησε με ένα κύμα ζέστης που έσπασε κάθε ρεκόρ, καθώς την Πρωτοχρονιά τουλάχιστον οκτώ χώρες βίωσαν την πιο ζεστή ημέρα του Ιανουαρίου που έχει καταγραφεί ποτέ.
Ο κλιματολόγος, Μαξιμιλιάνο Χερέρα, ο οποίος παρακολουθεί τις ακραίες θερμοκρασίες σε ολόκληρο τον κόσμο, δήλωσε ότι επρόκειτο για «το πιο ακραίο κύμα καύσωνα στην ευρωπαϊκή ιστορία».
Τα Βαλκάνια, η ανατολική Ευρώπη, η Φινλανδία, η βορειοδυτική Ρωσία και το Σβάλμπαρντ, το αρκτικό αρχιπέλαγος στα ανοικτά των ακτών της Νορβηγίας, είχαν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το Copernicus, το οποίο αναλύει δισεκατομμύρια μετρήσεις από δορυφόρους, πλοία, αεροσκάφη και μετεωρολογικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο.
«Παρόλο που ο Ιανουάριος του 2023 αποτελεί εξαίρεση, αυτές οι ακραίες θερμοκρασίες παραμένουν μια απτή ένδειξη των επιπτώσεων του μεταβαλλόμενου κλίματος για πολλές περιοχές και μπορούν να θεωρηθούν μια πρόσθετη προειδοποίηση για μελλοντικά ακραία φαινόμενα», ανέφερε σε δήλωσή της η Σαμάνθα Μπούργκες, αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής του Copernicus.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, η Ευρώπη θερμαίνεται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του κόσμου, με τη Γηραιά ήπειρο να βιώνει τα τελευταία χρόνια αυξημένες πυρκαγιές, καύσωνες και καταστροφικές ξηρασίες.