Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου, 2025
12.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κλιματική αλλαγή: Τα φυτά αντιδρούν στο περιβαλλοντικό στρες

Πρέπει να διαβάσετε

Λύσεις αναζητούν οι επιστήμονες για να γίνουν οι καλλιέργειες πιο ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή, μελετώντας τον τρόπο με τον οποίο τα φυτά διαχειρίζονται το περιβαλλοντικό στρες.

Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι στον Καναδά εστιάζει στα γονίδια που χρησιμοποιούν συγγενικά είδη φυτών για να προσαρμοστούν στο στρες που προκαλείται από τις καιρικές μεταβολές. Αν καταφέρουν να βρουν απαντήσεις στο ερώτημα αυτό είναι πιθανό να αναπτύξουν μεθόδους για να γίνουν οι γεωργικές καλλιέργειες πιο ανθεκτικές στη ζέστη, την ξηρασία και την κλιματική αλλαγή.

Οι επιστήμονες στη μελέτη που δημοσίευσαν στο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) αναφέρουν ότι υπάρχουν κάποια βασικά γονίδια, τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά καθώς η λειτουργία τους είναι απαραίτητη ώστε τα φυτά να προσαρμόζονται στις αλλαγές στο περιβάλλον τους.

Αυτά τα γονίδια θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύτιμα για την ανάπτυξη καλλιεργειών που είναι πιο ανθεκτικές στις κλιματικές προκλήσεις, στοιχείο που θα βοηθούσε στη βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Σαμ Γίμαν, από το Τμήμα Βιολογικών Επιστημών με ένα καθημερινό παράδειγμα επιδίωξε να εξηγήσει αυτό που παρατηρείται στο σύμπαν των φυτών, όπως τα ηλιοτρόπια και οι λεύκες.

«Μπορείτε να γυρίσετε τον θερμοστάτη σας και να ανοίξετε ή να κλείσετε τον φούρνο σας για να παρατηρηθεί μια μεγάλη αλλαγή στη θερμοκρασία, ή μπορείτε να ανακαινίσετε την κατοικία σας, κάνοντας μικρές βελτιώσεις από τη μόνωση ως την αναβάθμιση των κουφωμάτων για να ενισχύσετε τη συνολική θερμική απόδοσή της», είπε ο επιστήμονας, προσθέτοντας ότι η εξέλιξη ευνοεί τις αλλαγές στην στρατηγική για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης.

«Όταν ολόκληρο το είδος προσαρμόζεται στο στρες, όπως η κλιματική αλλαγή, η θεωρία προβλέπει ότι θα υπάρξουν πολλές μικρές μεταβολές. Αλλά όταν διαφορετικοί πληθυσμοί κατοικούν σε ζεστά και ψυχρά περιβάλλοντα, η καλύτερη στρατηγική είναι να έχουμε έναν μικρό αριθμό μεγάλων μεταβολών που λειτουργούν σαν θερμοστάτες ρυθμίζοντας τη διαφορά που παρατηρείται στους πληθυσμούς σε θερμές και ψυχρές συνθήκες», δήλωσε ο Γίμαν.

Πηγήnewmoney.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα