Καύσωνες, πλημμύρες, σεισμοί είναι κάποια από τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα που κόστισαν τη ζωή σε περίπου 195.000 ανθρώπους και προκάλεσαν ζημίες ύψους σχεδόν 560 δισεκατομμυρίων ευρώ από το 1980, όπως υπολογίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ).
«Τα ακραία μετεωρολογικά και κλιματικά φαινόμενα προκάλεσαν οικονομικές ζημίες που εκτιμάται πως έφθασαν τα 560 δισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ του 1980 και του 2021, από τις οποίες μόνο 170 δισεκ. ευρώ (το 30%) ήταν ασφαλισμένες, ενώ άφησαν πίσω σχεδόν 195.000 νεκρούς», τονίζει ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο απολογισμός που παρουσίασε ο ΕΟΠ τον Φεβρουάριο του 2022 έκανε λόγο για ζημίες 510 δισεκ. ευρώ και 142.000 νεκρούς κατά την περίοδο 1980-2020.
Το 2021, οι πλημμύρες στη Γερμανία και στο Βέλγιο προκάλεσαν ζημίες σχεδόν 50 δισεκ. ευρώ.
Πάντως, όπως διευκρινίζει ο ευρωπαϊκός θεσμός αναφορικά με τα θύματα η αλλαγή της μεθοδολογίας από την πλευρά της Γαλλίας και της Γερμανίας είναι το αίτιο της μεγάλης διακύμανσης.
«Για να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες, πρέπει επειγόντως να περάσουμε από τις αντίδραση στα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα στην προληπτική προετοιμασία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Αλεξάνδρα Καζμίρτσακ, ειδικός του ΕΟΠ.
Με βάση τη νέα απογραφή, στους καύσωνες οφείλονταν το 81% των θανάτων και το 15% των οικονομικών ζημιών.
Κύματα καύσωνα το ένα μετά το άλλο έπληξαν την Ευρώπη το καλοκαίρι του 2022 – οι συνέπειές τους δεν περιλαμβάνονται στην απογραφή που δημοσιοποιείται σήμερα –, με αποτέλεσμα να προκληθούν περισσότεροι θάνατοι στη Γηραιά Ήπειρο.
Καταγράφτηκαν 53.000 επιπλέον θάνατοι (+16%) τον Ιούλιο του 2022 σε σύγκριση με τον μηνιαίο μέσο όρο της περιόδου 2016-2019 στην Ευρώπη, αν και δεν αποδίδονται όλοι στον καύσωνα, διευκρίνισε ο ΕΟΠ.
Η Ισπανία κατέγραψε περισσότερους από 4.600 οι οποίοι οφείλονται στην ακραία ζέστη από τον Ιούνιο ως τον Αύγουστο.
«Οι περισσότερες εθνικές πολιτικές προσαρμογής αναγνωρίζουν τις συνέπειες της ζέστης στα καρδιαγγειακά και αναπνευστικά συστήματα, αλλά λιγότερες από τις μισές καλύπτουν τις άμεσες συνέπειες της ζέστης όπως η αφυδάτωση ή οι θερμοπληξίες», σύμφωνα με τον οργανισμό της ΕΕ.
Καταστροφικές συνέπειες
Η κλιματική αλλαγή πενταπλασίασε ως εξαπλασίασε την πιθανότητα ξρασίας το 2022 και δασικές πυρκαγιές έπληξαν διπλάσια επιφάνεια από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, τονίζει ο ΕΟΠ.
Όπως είναι φυσικό οι ξηρασίες θα αποδειχθούν εξαιρετικά δαπανηρές.
Το κόστος τους πιθανώς να αυξηθεί από τα 9 δισεκ. ευρώ τον χρόνο σήμερα στα 25 δισεκ. ευρώ στα τέλη του αιώνα αν η αύξηση της θερμοκρασίας φθάσει τον 1,5° Κελσίου. Ωστόσο, το κόστος μπορεί να εκτοξευθεί στα 31 δισεκ. ευρώ αν η αύξηση είναι 2° Κελσίου και στα 45 δισεκ. ευρώ αν είναι 3° Κελσίου, με βάση τα επιστημονικά σενάρια.
«Καταστροφικές» συνέπειες για τη γεωργία
«Οι γεωργοί μπορούν να περιορίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις (…) υιοθετώντας ποικιλίες καλλιεργειών, αλλάζοντας τις ημερομηνίες της συγκομιδής και τις μεθόδους άρδευσης», αναφέρει ο ΕΟΠ.
«Αν δεν προσαρμοστούν, η αποδοτικότητα και τα έσοδα από τη γεωργική θα μειωθούν στο μέλλον», προειδοποιεί.