Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025
13.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, είναι θανάσιμη και δεν είμαστε προετοιμασμένοι για αυτήν

Πρέπει να διαβάσετε

Ο Ιούνιος που τελειώνει είναι με διαφορά -αναφέρουν οι ειδικοί- από τους πιο διαταραγμένους κλιματικά στα σύγχρονα χρονικά. Το καλοκαίρι δεν έχει ακόμη καλά-καλά ξεκινήσει και από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι την Ασία καταγράφονται θερμοκρασίες ρεκόρ που θέτουν σε δοκιμασία, όχι μόνο το περιβάλλον, αλλά και τις ανθρώπινες αντοχές στην θερμότητα.

Στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκε θερμοκρασία που ξεπέρασε τους 41 βαθμούς κελσίου βάζοντας τον φετινό Ιούνιο στον πιο θερμό όλων των εποχών για την Κίνα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα σε δύο περιοχές του Τέξας καταγράφηκαν επίσης πρωτόγνωρες θερμοκρασίες. Οι 46,1 βαθμοί για το Ντελ Ρίο και οι 46,6 βαθμοί για την Κοτούλα δεν έχουν σημειωθεί ποτέ ξανά τόσο νωρίς το καλοκαίρι.

Οι δασικές πυρκαγιές στον Καναδά που σαρώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους με τον καπνό να πνίγει ολόκληρη την ανατολική όχθη των ΗΠΑ είναι αποτέλεσμα των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών αλλά και του πολύ χαμηλού επιπέδου βροχής τον χειμώνα και την άνοιξη.

Στην Ασία επίσης, η Ινδία βρίσκεται αντιμέτωπη με κύμα καύσωνα και θερμοκρασίες που επιμένουν να κρατούν τον υδράργυρο πάνω από τους 45 βαθμούς το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας. Περισσότεροι από 90 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους στα βόρεια της χώρας μέσα σε μόλις 48 ώρες με τον αριθμό αυτό πιθανότατα να αλλάζει και μάλιστα δραματικά τις επόμενες ημέρες όταν και καταμετρηθούν με την γνωστή καθυστέρηση από τις τοπικές αρχές οι σοροί των θυμάτων.

Και η Ευρώπη δεν βρίσκεται εκτός του βεληνεκούς της κλιματικής αλλαγής. Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία έχουν καταγράψει τις λιγότερες βροχοπτώσεις των τελευταίων δεκαετιών ενώ ήδη το θερμόμετρο βρίσκεται σταθερά πάνω από τους 32 βαθμούς γεγονός εξαιρετικά σπάνιο για την περίοδο.

 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι θερμοκρασίες ρεκόρ του περασμένου καλοκαιριού με το θερμόμετρο να δείχνει για περισσότερες από 20 ημέρες πάνω από 40 βαθμούς δεν είναι απίθανο να επαναληφθούν λένε οι ειδικοί. Παρά ταύτα το πολύ θερμό καλοκαίρι δεν είναι από μόνο του προάγγελος καταστροφής. Αν κοιτάξουμε όμως τα στοιχεία με τους 10 μεγαλύτερους καύσωνες παγκοσμίως στα χρονικά οι επτά από αυτούς έχουν λάβει χώρα από το 2003 μέχρι και σήμερα.

Μέσα στα τελευταία 20 χρόνια η κλιματική αλλαγή με πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα τόσο κατά τον χειμώνα με χιονοπτώσεις πολλών ημερών και μεγάλης διάρκειας και καλοκαίρια εξαιρετικά θερμά χωρίς την ενδιάμεση ήπια περίοδο των βροχών της άνοιξης οδηγούν τους επιστήμονες στο συμπέρασμα πως η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα και άκρως επικίνδυνη τόσο για τον πλανήτη όσο και για τους ανθρώπους.

Ήπειροι και ωκεανοί αλλάζουν με ταχύτητα που οι επιστήμονες δεν είχαν προβλέψει και το κυριότερο δεν είχαν υπολογίσει με αποτέλεσμα τα ακραία φαινόμενα που πολύ συχνά είναι αδύνατο να προβλεφθούν πριν ξεκινήσουν δεν δίνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Περιβαλλοντολόγοι στις ΗΠΑ ξεκαθαρίζουν πως όσα είχαμε υπολογίσει και θεωρούσαμε δεδομένα πριν από 15 χρόνια για την ταχύτητα με την οποία το περιβάλλον και το κλίμα, αλλάζει είναι σήμερα στην καλύτερη περίπτωση ιδανικό σενάριο και στην χειρότερη εφιάλτης για τον οποίο σε καμία περίπτωση δεν είμαστε προετοιμασμένοι.

Πρόσφατη έρευνα αμερικανικών Πανεπιστημίων έδειξε πως η ταχύτητα με την οποία από την μία αυξάνεται η θερμοκρασία του πλανήτη και από την άλλη η ένταση των φαινομένων τον χειμώνα δημιουργούν εντελώς νέα δεδομένα.

Η απουσία πολλών και κυρίως συγχρονισμένων βροχών κατά την περίοδο της άνοιξης πολύ σύντομα θα αφήσει σημαντικό κομμάτι του πλανήτη χωρίς πόσιμο νερό και σε αυτή την μελέτη δεν υπολογίζεται η Αφρική η ήπειρος με το μεγαλύτερο πρόβλημα λειψυδρίας παγκοσμίως.

Τα μηνύματα που μας στέλνει ο πλανήτης είναι ξεκάθαρα και κάθε χρόνο όλο και πιο ηχηρά. Δυστυχώς ακόμη και τώρα φαίνεται πως επιλέγουμε να κωφεύουμε από το να δράσουμε και αυτό θα έχει βραχυπρόθεσμες συνέπειες.

ΠηγήCnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα