Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
15.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κλίμα – COP27: «Η δυστοπία είναι στην πόρτα μας» το μήνυμα του Πακιστάν

Πρέπει να διαβάσετε

Έκτακτη χρηματοδότηση διεκδικεί το Πακιστάν από τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP27) προκειμένου να ανοικοδομήσει τη χώρα που μετρά τις πληγές της μετά τις καταστροφικές πλημμύρες.

Η Πακιστανή υπουργός Κλίματος, Σέρι Ρέχμαν, τόνισε πως το Πακιστάν δεν θα είναι ικανοποιημένο παρά μόνο στην περίπτωση που οι διαπραγματευτές στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP27) συμφωνήσουν να αποδεσμεύσουν εκτάκτως χρήματα για την ανοικοδόμηση της χώρας.

«Η δυστοπία βρίσκεται ήδη στην πόρτα μας», κατήγγειλε η Ρέχμαν σε συνέντευξή της στο περιθώριο της COP στην Αίγυπτο.

Η ίδια κατήγγειλε τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα, σημειώνοντας ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες του Πακιστάν, το οποίο δίνει μάχη για να ανακάμψει μετά τις πλημμύρες οι οποίες προκάλεσαν οικονομικές ζημιές ύψους 30 δισεκ. δολαρίων.

“Οι πολιτικές πρόοδοι που κάνουμε εδώ θα έχουν πολύ μικρό νόημα επί του πεδίου, αν δεν υπάρξει μεταφορά πόρων η οποία θα αλλάξει τα δεδομένα για το πώς οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν το μέλλον”, τόνισε η Ρέχμαν.

Το Πακιστάν διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη φετινή COP27, καθώς είναι μία από τις δύο χώρες που συμπροεδρεύουν της διάσκεψης, μαζί με τη Νορβηγία. Επίσης εκπροσωπεί τη G77, μια ομάδα αναπτυσσόμενων χωρών που πιέζουν για τον διπλασιασμό της χρηματοδότησης προκειμένου οι πιο φτωχές χώρες να μπορέσουν να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Μέχρι στιγμής περίπου το ένα τρίτο της χρηματοδότησης έχει πάει σε έργα προσαρμογής, ενώ το πλήρες ποσό στο οποίο έχουν δεσμευθεί οι πλούσιες χώρες – 100 δισεκ. δολάρια ετησίως– δεν έχει καταβληθεί ποτέ ολόκληρο. Πέρυσι δόθηκαν μόνο 80 δισεκ. δολάρια.

Εξάλλου η χώρα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο ώστε το ακανθώδες ζήτημα των “απωλειών και των ζημιών” να περιληφθεί στην επίσημη ατζέντα της διάσκεψης – ένα διπλωματικό επίτευγμα έπειτα από δεκαετίες στη διάρκεια των οποίων οι πλούσιες χώρες αντιστέκονταν. Η κίνηση αυτή άνοιξε τον δρόμο για συνομιλίες σχετικά με το αίτημα των πιο φτωχών και ευάλωτων στην κλιματική αλλαγή χωρών να λαμβάνουν αποζημίωση για τις φυσικές καταστροφές που υφίστανται.

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ έχει ζητήσει από τις πλούσιες χώρες να προσφέρουν αποζημίωση και μείωση του χρέους στη χώρα του προκειμένου να στηρίξουν τις προσπάθειες του Πακιστάν να ανοικοδομηθεί και να προστατευθεί έναντι των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου το ένα τρίτο του Πακιστάν βρέθηκε κάτω από το νερό, ενώ επηρεάστηκαν 33 εκατομμύρια άνθρωποι και χιλιάδες έμειναν άστεγοι.

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα