Tην λήξη του προγράμματος ESTIA II για τη στέγαση των ευάλωτων προσφύγων στο τέλος του 2022, προανήγγειλε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η συντονίστρια του Προγράμματος ESTIA της Αναπτυξιακής Ηρακλείου Δήμητρα Καμπέλη, έκανε λόγο για μια αιφνιδιαστική απόφαση. «Αιφνιδιασθήκαμε και μείς από το συγκεκριμένο δελτίο τύπου που αναρτήθηκε 22 Φλεβάρη, μέχρι τότε είχαμε ενημέρωση ότι θα είχαμε μείωση θέσεων από τον Απρίλη. Παρόλα αυτά το υπουργείο αποφάσισε την ολοκλήρωση του προγράμματος με ένα ορίζοντα το τέλος του 2022».
Η κα. Καμπέλη σημείωσε πως υπάρχουν πολλά ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί, για πολλά θέματα. «Μέχρι το τέλος του 2022, μπορεί κάποιοι να έχουν αναγνωριστεί και να έχουν φύγει αλλά θα είναι και άλλοι άνθρωποι μέσα από το πρόγραμμα, που δεν θα έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες. Δεν ξέρουμε τι θα γίνουν πως θα γίνει ομαλά ώστε να μην διαταραχθεί για ακόμη μια φορά η ζωή τους. Τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο, οι περισσότεροι γονείς δουλεύουν στις πόλεις, έχουν στήσει τις ζωές τους σε διάφορες πόλεις του ESTIA και τώρα δε γνωρίζουμε τον σχεδιασμό. Πριν από λίγο είχαμε μια συντονιστική από το υπουργείο, δεν λύθηκαν τα ερωτήματα και μας ανακοίνωσαν ότι απλά περιμένουν οδηγίες. Δεν έχουμε οδηγίες ούτε για την πρώτη φάση που είναι η μείωση θέσεων, που είναι περίπου 16.500 στις 10.000. Άρα ούτε για το επόμενο διάστημα του ενός μήνα γνωρίζουμε πως θα γίνει η μείωση και ποιες περιοχές αφορά. Αν γίνει οριζόντια ή με κάποια άλλη αναλογία, και αυτό είναι πολύ άμεσο για εμάς, για να πρέπει να μειώσουμε άλλες θέσεις. Είχαμε 1.300 θέσεις στην Κρήτη, αυτή τη στιγμή, δεν είμαστε ούτε στις 500 και μιλάμε για μια περαιτέρω μείωση τον Απρίλιο».
Πρόσθεσε δε, πως υπήρξε δέσμευση σήμερα στην Συντονιστική από την πλευρά του κ. Λογοθέτη προς τη δήμαρχο Τύλου ότι το θέμα θα συζητηθεί και στην ΚΕΔΕ. «Είναι σημαντικό γιατί δεν έχει γίνει κάποια διαβούλευση, οπότε κάποιοι δήμαρχοι που ήταν στην Συντονιστική, ζήτησαν να συζητηθεί σε δεύτερο επίπεδο μέσω της ΚΕΔΕ για να ξέρουμε πως θα προχωρήσουμε. Σε όλους μας είναι λογικό να υπάρχει ένας συνειρμός ότι θα μπορούσαν οι πρόσφυγες να συνεχίσουν σε αυτό το πρόγραμμα».
Μάλιστα, η κα. Καμπέλη, πως σήμερα αναμενόταν να γίνει λόγος και για το ουκρανικό ζήτημα στη Συντονιστική, κάτι που δεν έγινε τελικώς. «Το υπουργείο δεν άνοιξε συζήτηση γιατί περιμένει τη σημερινή σύσκεψη σε επίπεδο Ε.Ε. για να δουν αν θα υπάρξει κάποιο πρόγραμμα, ενδεχομένως με την κατάσταση στα real locations. Δεν μας είπαν τι σχεδιάζουν πέρα από τις οδηγίες που βγήκαν στο site του υπουργείου, για τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Έχουν δικαίωμα παραμονής για 90 ημέρες, προγραμματίζεται να τους δοθεί μια άδεια ενός έτους με πρόσβαση στην αγορά εργασίας και τις δομές υγείας. Όσον αφορά το στεγαστικό, ουσιαστικά δίνει μια προσωρινή λύση σε ένα καμπ κοντά στις Σέρρες και τους καθοδηγεί να κάνουν αίτημα στη διεύθυνση του site».
Σύμφωνα με την κα. Καμπέλη, έχουν εγκατασταθεί ήδη πρόσφυγες στην Κρήτη, στην Καρδίτσα και σε άλλες περιοχές. «Δεν μας επέλεξαν όμως στη διαχείριση και δεν θα μπορέσουμε εμείς να βοηθήσουμε σε αυτή τη φάση».
Κλείνοντας, σημείωσε πως όσες οικογένειες από την Ουκρανία βρέθηκαν στην Κρήτη έχουν συγγενείς. «Καλό θα ήταν να απευθυνθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δώσει το υπουργείο, για να πάρουν οδηγίες. Αυτό που κατάλαβα εγώ είναι ότι προσανατολίζονται σε κάποια δομή μαζικής στέγασης που θα έχει εκκενωθεί από άλλους προσφυγικούς πληθυσμούς και θα έχει κρατηθεί για το συγκεκριμένο ουκρανικό πληθυσμό».