του Σωτήρη Μεταξά
Εγγυήσεις αλλά και συγκεκριμένα μέτρα που θα διασφαλίζουν ότι η Κρήτη δεν θα γίνει “hot spot” παράνομης μετανάστευσης θα ζητήσουν φορείς του νησιού από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου ο οποίος θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στο νησί.
Την προσεχή Δευτέρα ο Δημήτρης Καιρίδης θα έχει επαφές στα Χανιά, με πρώτο σταθμό την ακριτική Γαύδο, η οποία μετατράπηκε σε πύλη εισόδου το διάστημα της «έκρηξης» των μεταναστευτικών ροών, από τον Δεκέμβριο του 2023 μέχρι και τον περασμένο Φεβρουάριο.
Την Τρίτη θα συμμετάσχει σε ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης.
Ο κ. Καιρίδης, έστω και με μία μικρή καθυστέρηση, θα έχει επαφές με φορείς της Κρήτης προκειμένου να δώσει απαντήσεις για τo μεταναστευτικό και την ετοιμότητα του μηχανισμού διαχείρισης.
Μπορεί οι μεταναστευτικές ροές να παρουσιάζουν τάσεις αποκλιμάκωσης το τελευταίο διάστημα, ωστόσο οι εκρηκτικές διαστάσεις του φαινομένου το διάστημα Δεκέμβριος – Φεβρουάριος δεν επιτρέπουν εφησυχασμό και απαιτούν λύσεις και παρεμβάσεις τόσο βραχυπρόθεσμου όσο και μεσομακροπρόθεσμου χαρακτήρα.
Σε συνέχεια των διαδοχικών συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν στην Κρήτη για το μεταναστευτικό, υπάρχει μία ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ φορέων του νησιού, οι οποίοι έχουν συγκεκριμενοποιήσει τις ανάγκες και τα προβλήματα.
Παράλληλα έχει διαμορφωθεί ένα ενιαίο μέτωπο μεταξύ Περιφέρειας, Δήμων, Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Λιμενικού, ΕΚΑΒ, ΕΛΑΣ και εθελοντικών οργανώσεων που βάζουν στο “τραπέζι” το θέμα της προσωρινής φιλοξενίας και του κόστους διαβίωσης των ανθρώπων αυτών που φτάνουν στην Κρήτη μέσω του λεγόμενου κεντρικού μεταναστευτικού διαδρόμου της Μεσογείου.