Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου, 2025
25.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

«Κλείδωσε» για το 2024 η δημιουργία Πανεπιστημιακού Κέντρου Υγείας στο Ηράκλειο

Πρέπει να διαβάσετε

Του Σωτήρη Μεταξά

 

Σύνθημα επιτάχυνσης των διαδικασιών για την ανάπτυξη ενός νέου θεσμού στην πρωτοβάθμια φροντίδας υγείας έδωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τη δημιουργία εφτά Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας στη χώρα, ένα εκ των οποίων θα έχει έδρα το Ηράκλειο.

Οι ανακοινώσεις από την αναπληρώτρια υπουργό Ειρήνη Αγαπηδάκη βρίσκει την Κρήτη απολύτως έτοιμη για τη δημιουργία μία δομής που θα αναβαθμίσει την πρωτοβάθμια φροντίδας υγείας.

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και η διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας προκειμένου να τρέξουν τις διαδικασίες άμεσα, μόλις δοθεί το έναυσμα από το υπουργείο.

Τα πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας θα είναι συνδεδεμένα με τις Ιατρικές Σχολές και θα αποτελούν «κέντρα» εκπαίδευσης των γιατρών.

Ο ορίζοντας υλοποίησης είναι έως το τέλος του 2024 και τουλάχιστον 30 καθηγητές Ιατρικής θα ενταχθούν στο δυναμικό τους ενώ σε αυτά τα κέντρα υγείας θα λειτουργεί και τηλεϊατρική για τις εξ αποστάσεως εξετάσεις.

Εξάλλου, η έρευνα και η εκπαίδευση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την οικογενειακή ιατρική αποτελούν όχι μόνο παράδοση αλλά και στοχευμένο προσανατολισμό του Πανεπιστημίου Κρήτης και της Ιατρικής Σχολής.

Με αυτά τα δεδομένα, αλλά και την προεργασία προηγούμενων ετών για τη στήριξη δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, το μήνυμα προς την πολιτεία είναι ότι η Κρήτη είναι έτοιμη σε επίπεδο σχεδιασμού, στελέχωσης αλλά και κτιριακών εγκαταστάσεων να λειτουργήσει το πρώτο Πανεπιστημιακό Κέντρο Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες υπηρεσίες θα αναπτυχθούν στην 4η ΤΟΜΥ Ηρακλείου ενώ σε κάθε περίπτωση η παρουσία εξειδικευμένου στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ακαδημαϊκού προσωπικού, εγγυάται την εύρυθμη λειτουργία της δομής από την πρώτη ημέρα του νέου εγχειρήματος.

Ο ρόλος τους θα είναι διττός. Αφενός η ποιοτική παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες και αφετέρου η δημιουργία κόμβων εκπαίδευσης γιατρών στην πρωτοβάθμια φροντίδα.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα