Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
13.9 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κιβωτός του Κόσμου: Δέσμευση των λογαριασμών του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας

Πρέπει να διαβάσετε

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου», με την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος να προχωρά στη δέσμευση λογαριασμών του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της Αρχής, πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, έδωσε εντολή για δέσμευση των προσωπικών λογαριασμών του πατέρα Αντωνίου, της πρεσβυτέρας του, αλλά και των γονέων του.

Σημειώνεται ότι ο πατέρας του ιδρυτή της «Κιβωτού» διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό στο όνομα του, αν και έχει πεθάνει.

Όπως έγινε δεκτό, η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών έγινε προκειμένου να ελεγχθούν διεξοδικά, αλλά και για να αποφευχθούν ενδεχόμενες κινήσεις (εκροές χρημάτων, κ.λπ.).

Δεν έχουν δεσμευθεί εταιρικοί λογαριασμοί της Κιβωτού που έχουν εντοπιστεί, καθώς τυχόν δέσμευση τους θα προκαλούσε προβλήματα στη λειτουργία της ΜΚΟ.

Επίσης, τα οικονομικά της Κιβωτού ελέγχονται προς κάθε κατεύθυνση είτε αφορούν σε χορηγίες είτε σε οτιδήποτε άλλο.

Απειλές και κακομεταχείριση

Καταγγελίες φωτιά και για τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών στις δομές αλλά και για την αποκοπή τους από τους συγγενείς τους.

«Δύο μήνες κάναμε να δούμε το παιδί. Εμείς νομίζαμε ότι είναι στη δομή του Κολωνού και εκείνοι το έφεραν με λεωφορείο εκεί για να το δούμε» τονίζει στον ΣΚΑΪ θεία τρόφιμου και προσθέτει:

«Το παιδί ήταν μέσα στη βρωμιά, είχε ψείρες στο κεφάλι του με ρούχα ξένα από αυτά που του είχαμε πάει εμείς. Ήταν πολύ βρώμικο το παιδί, τρομαγμένο και φοβισμένο», ανέφερε.

Παράλληλα η θεία του παιδιού τόνισε ότι η κοινωνική λειτουργός απείλησε το παιδί ότι δεν θα ξαναδεί τους δικούς του αν τους αποκαλύψει τις άσχημες συνθήκες διαβίωσής του.

Τέλος, ανέφερε ότι όταν πήγε ρούχα στη δομή για να μοιράσουν στα παιδιά, η κοινωνική λειτουργός της είπε, σοκάροντάς την: «Τι να τα κάνουμε τα ρούχα κυρία μου; Κανά σπιτάκι έχετε;»

Σε άλλη περίπτωση, τρόφιμος αποκαλύπτει ότι το ξύλο και οι τιμωρίες ήταν καθημερινό φαινόμενο.

«Ξύλο, σφαλιάρες, σπρωξίματα. Επειδή δεν ακούγαμε. Άμα άκουγες τι σου έλεγαν, είχε την ανάλογη επιβράβευση. Σε πήγαιναν κρουαζιέρα, εξωτερικό, τέτοια πράγματα».

Μόλις έξι αναδοχές το 2021

Εν τω μεταξύ, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ το βασικό έργο της Κιβωτού του Κόσμου είναι να βρίσκει ανάδοχες οικογένειες για τα παιδιά που φιλοξενούσε, οι αριθμοί δείχνουν το αντίθετο.

Το 2021 η ΜΚΟ προχώρησε μόλις σε έξι αναδοχές, ενώ στην Ελλάδα έγιναν συνολικά 210.

«Αόρατα» παιδιά

Τα ίχνη των «αοράτων» παιδιών της Κιβωτού του Κόσμου, προσπαθούν να εντοπίσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» υπάρχουν παιδιά που δεν εμφανίζονται στο Mητρώο Aνήλικων της οργάνωσης, χωρίς μέχρι αυτή τη στιγμή να μπορεί να αποσαφηνιστεί η σκοπιμότητα των συγκεκριμένων ενεργειών από τους την πρώην διοίκηση της Κιβωτού.

Στην αναφορά καταγράφεται να απουσιάζουν δικαστικές αποφάσεις, πιστοποιητικά οικογενειακής αποκατάστασης και διαγνωστικές εκτιμήσεις για την κατάσταση της υγείας των παιδιών.

Έντονο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι η «Κιβωτός» αντιμετώπιζε με διαφορετικό τρόπο βιολογικά αδέρφια τόσο ως προς τη σύνταξη των Ατομικών Σχέδιων Οικογενειακής Αποκατάστασης τους όσο και προς τον χώρο διαβίωσης τους.

Παράλληλα, άγνωστος παραμένει ο ακριβής αριθμός των παιδιών που φιλοξενούνταν στις δομές της οργάνωσης, με 364 επιπλέον παιδιά να εμφανίζονται στους καταλόγους.

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα