«Αιχμές» για το ότι οι τελευταίες εκθέσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα και τις δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων των βουλευτών χρονολογούνται από το 2017, αφήνει η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Κομισιόν αναφέρει συγκεκριμένα πως όσον αφορά στο θεσμικό πλαίσιο για τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, την εποπτεία και τις κυρώσεις οι τελευταίες εκθέσεις χρονολογούνται από το 2017. Στην ίδια βάση σημειώνει πως η Ειδική Επιτροπή Ελέγχου που έχει αναλάβει τις υποθέσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση των κομμάτων και την εξέταση των πόθεν έσχες των βουλευτών δεν έχει ακόμη εφαρμόσει κυρώσεις.
«Μια εις βάθος ανάλυση του τρόπου με τον οποίο το νομοθετικό πλαίσιο εφαρμόστηκε στην πράξη θα μπορούσε να διαφωτίσει το ενδεχόμενο να απαιτηθούν συγκεκριμένες προσαρμογές», αναφέρει χαρακτηριστικά η Κομισιόν.
Στην έκθεση της η Επιτροπή χαιρετίζει την πρόοδο σχετικά με τη νεοσυσταθείσα Εθνική Αρχή Διαφάνειας, ωστόσο καταγράφει καθυστερήσεις στην εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς. Όπως αναφέρεται, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας προγραμματίζεται να στελεχωθεί με 500 άτομα έως το Μάρτιο και να είναι πλήρως λειτουργική το Νοέμβριο του 2020. Αναφορικά με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς σημειώνεται πως το 33% έχει ολοκληρωθεί και πως μόνο το 4% των ενεργειών δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Το ισχύον Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς διαρκεί μέχρι το 2021 και θα πρέπει να τροποποιηθεί ελαφρώς, πριν από το τέλος του 2020, με βάση την τρέχουσα κατάσταση.
Τέλος, η έκθεση της Κομισιόν υπογραμμίζει την καθυστέρηση που έχει υπάρξει στην δημιουργία μιας ελληνικής υπηρεσίας ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων, ήτοι μιας υπηρεσίας που θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα συντονισμού που προκαλούνται από τον τρέχοντα κατακερματισμό αρμοδιοτήτων στην ανίχνευση, στην κατάσχεση και στη δήμευση περιουσιακών στοιχείων που αποτελούν εγκληματικό προϊόν και η οποία θα τρέχει τη διαχείριση των κατασχεμένων και δημευμένων περιουσιακών στοιχείων.
Πηγή: cnn.gr