Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024
21.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κιρ Στάρμερ: Η 7η Οκτωβρίου ήταν «η πιο σκοτεινή μέρα στην εβραϊκή ιστορία μετά το Ολοκαύτωμα»

Πρέπει να διαβάσετε

Η 7η Οκτωβρίου ήταν «η πιο σκοτεινή μέρα στην εβραϊκή ιστορία μετά το Ολοκαύτωμα» δήλωσε ο Κιρ Στάρμερ σηματοδοτώντας ένα χρόνο μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να επέβαλε μερική απαγόρευση όπλων στο Ισραήλ, ωστόσο στέκεται “ακλόνητα” δίπλα του όπως επανειλημμένα έχει πει ο Σερ Στάρμερ.

Με τη συμμετοχή των βρετανικών δυνάμεων στην ισραηλινή αναχαίτιση των επιθέσεων από το Ιράν η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι παρά την πίεση που δέχεται για τις χιλιάδες απώλειες αμάχων, προτεραιότητα τους αποτελεί η διασφάλιση του Ισραήλ ενάντια στις δυνάμεις αποσταθεροποίησης της Μέσης Ανατολής που στηρίζονται από το Ιράν.

Ο Κιρ Στάρμερ είπε ότι “η περιοχή δεν αντέχει ένα ακόμη χρόνο από αυτό” στη δήλωση του στο κοινοβούλιομε την αφορμή ενός χρόνου από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς που οδήγησε σε ανάφλεξη στην περιοχή και την κλιμάκωση προς έναν πόλεμο που όλοι απεύχονταν.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε το Ισραήλ να ανανεώσει τις προσπάθειες του για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ζήτησε περισσότερη ανακούφιση για τους αμάχους, καθώς και περάσματα με “ασφαλείς ουρανούς” για τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Συμπαράσταση στους Ισραηλινούς

O Βρετανός πρωθυπουργός δηλώνει τη συμπαράσταση του στις οικογένειες εκείνων που έχασαν τους ανθρώπους τους ή ακόμη τους αναζητούν, ανάμεσα τους και μία Βρετανή υπήκοος.

«Ως πατέρας, σύζυγος, γιος, αδελφός – η συνάντηση με τις οικογένειες εκείνων που έχασαν τους αγαπημένους τους την περασμένη εβδομάδα ήταν αδιανόητη. Η θλίψη και ο πόνος τους είναι δικοί μας και μοιράζονται στα σπίτια όλης της χώρας.

«Ένα χρόνο μετά, αυτή η συλλογική θλίψη δεν έχει μειωθεί ή εξασθενήσει.

«Ωστόσο, η δύναμη τους και η αποφασιστικότητα τους να διατηρήσουν τις μνήμες εκείνων που έχασαν συνεχίζεται, και η αποφασιστικότητα μας να φέρουμε όσους εξακολουθούν να είναι αιχμάλωτοι στο σπίτι συνεχίζεται. Παραμένω σταθερός στη δέσμευση μας να φέρουμε τους ομήρους στην πατρίδα και δεν θα τα παρατήσουμε μέχρι να επιστρέψουν.

«Ένα χρόνο μετά από αυτές τις φρικτές επιθέσεις πρέπει να σταθούμε απερίφραστα στο πλευρό της εβραϊκής κοινότητας και να ενωθούμε ως χώρα. Δεν πρέπει ποτέ να κάνουμε τα στραβά μάτια μπροστά στο μίσος», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Στο ίδιοι κλίμα, υπουργοί, πολιτικοί αρχηγοί, και ο δήμαρχος του Λονδίνου δηλώνουν τη συμπαράσταση τους αλλά και ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός, όπως ο πρωθυπουργός της Σκωτίας John Swinney που ανέφερε σε δήλωση του: «Οι εβραϊκές κοινότητες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Σκωτίας, είναι βαθιά τραυματισμένες από τις επιθέσεις,

«Καθώς θυμόμαστε αυτούς που έχασαν τη ζωή τους, εκφράζω τη συμπάθεια μου στην εβραϊκή κοινότητα και σε όλους όσους θρηνούν.

«Θυμάμαι επίσης τους χιλιάδες αθώους ανθρώπους που έχουν σκοτωθεί στην κρίση τον τελευταίο χρόνο. Τώρα περισσότερο από ποτέ, απαιτείται άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και στη Μέση Ανατολή.»

Διαδηλώσεις, εκδηλώσεις μνήμης και αγρυπνίες για τα θύματα της επίθεσης και του πολέμου πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα.

Πως η 7η Οκτωβρίου επηρέασε την Βρετανία

Η τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και ότι ακολούθησε τις επόμενες μέρες, έφερε τον αποτροπιασμό και την καταδίκη από τον πολιτικό κόσμο και τους πολίτες.

Ωστόσο, ότι επακολούθησε από την απάντηση της κυβέρνησης Νετανιάχου με αποτέλεσμα την απώλεια χιλιάδων ζωών και την καταστροφή βασικών υποδομών στη Γάζα έχει διαιρέσει τη χώρα.

Στο διάστημα ενός έτους υπήρξαν σε όλη τη Βρετανία δεκάδες φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις, και φιλοισραηλινές αντιδιαδηλώσεις, συχνά με συγκρούσεις, ακρότητες, επεισόδια αντισημιτισμού και συλλήψεις.

Εβραϊκά σχολεία και συναγωγές έγιναν στόχος επιθέσεων και οι Εβραίοι στο θρήσκευμα δήλωναν τρομοκρατημένοι. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χρηματοδότηση 7 εκατομμυρίων λιρών για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού στην εκπαίδευση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα χαρτογράφησης της κοινής γνώμης αποτελεί η εκλογή του βουλευτή Σόκατ Αντάμ.

Ο Αντάμ εξελέγη στις γενικές εκλογές του 2024 ως ανεξάρτητος, κερδίζοντας τον υποψήφιο των Εργατικών Τζόναθαν Άρσγουορθ σε ένα αποτέλεσμα που χαρακτηρίστηκε ως ανατροπή. Οι αντιδράσεις κατά της θέσης των Εργατικών για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς θεωρείται ως ισχυρός παράγοντας στη νίκη του. Ο ίδιος, όταν αποδέχτηκε την εκλογή του, κρατώντας ένα παλαιστινιακό κεφιγιέ ψηλά, είπε χαρακτηριστικά «αυτό είναι για τη Γάζα» όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα.

Η νίκη του Άνταμ στις γενικές εκλογές φέτος ήταν μία από τις τέσσερις ήττες-σοκ για τους βουλευτές των Εργατικών, οι οποίοι ηττήθηκαν από ανεξάρτητους βουλευτές που ήταν κατά κύριο λόγο υπέρ της Παλαιστίνης. Ο κ. Αντάμ απέδωσε τη νίκη του στο ότι η πλειοψηφία των Βρετανών, συγκεκριμένα επτά στους δέκα δήλωσαν σε έρευνα του YouGov ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτική του δράση και να κηρύξει κατάπαυση του πυρός.

Ωστόσο, έρευνα του YouGov στα τέλη Σεπτεμβρίου βρήκε το 18% των Βρετανών να δηλώνουν ότι συμπαθούν περισσότερο την ισραηλινή πλευρά, το 28% την παλαιστινιακή πλευρά και το 21% «και τις δύο πλευρές εξίσου» – με ένα επιπλέον 33% να μην είναι σίγουρο.

Οι Εργατικοί παραδέχθηκαν ότι η στάση του κόμματος στη Γάζα τους κόστισε έδρες στις εθνικές και τοπικές εκλογές. Τον περασμένο Ιούνιο, παρά τη σαρωτική του νίκη, οι Εργατικοί υπέστησαν σχεδόν 18% μείωση ψήφων σε περιοχές της Αγγλίας όπου πάνω από το ένα πέμπτο των πολιτών αυτοπροσδιορίζονται ως μουσουλμάνοι.

Ακλόνητη συμμαχία με τις ΗΠΑ

Με αυτά τα δεδομένα, ο Κιρ Στάρμερ βρίσκεται στο δίλημμα να προχωρήσει σε δράσεις υποστήριξης προς τον παλαιστινιακό λαό. Η απόφαση για απαγόρευση πώλησης όπλων προς το Ισραήλ ήταν προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, όταν η κατάσταση έγινε εξαιρετικά  επικίνδυνη, σε κάθε επίθεση του Ιράν, το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε παρών με ενεργή και πλήρη συμμετοχή στην βοήθεια προς το Ισραήλ πλάι πλάι με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους Γαλλία και Γερμανία.

Το βρετανικό πλεονέκτημα ονομάζεται Ακρωτήρι και Δεκέλεια στη Κύπρο. Είναι οι βρετανικές βάσεις από όπου πραγματοποιούνται οι επιχειρήσεις στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο. Εκεί όπου έφτασαν όλοι όσοι απεγκλωβίστηκαν από τον Λίβανο στη πρόσφατη εκκένωση Βρετανών πολιτών. Εκεί αναπτύχτηκαν 700 επιπλέον στρατιώτες και την αντιμετώπιση του κλιμακώμενου πολέμου.

Το RFA Mounts Bay που υποστηρίζει ζωτικής σημασίας αμφίβιες επιχειρήσεις και ασκήσεις σε όλο τον κόσμο. παραμένει σε ετοιμότητα στην Ανατολική Μεσόγειο μαζί με το αντιτορπιλικό HMS Duncan.

Το πολεμικό πλοίο με έδρα το Πόρτσμουθ αναπτύχθηκε στα τέλη Μαΐου και, μετά από εντατική εκπαίδευση και μια σύντομη στάση στην Κύπρο, συνδέθηκε με δύο ομάδες κρούσης του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ – την ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρων USS Dwight D. Eisenhower και την ομάδα αμφίβιας ετοιμότητας USS Wasp.

Η κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ αν και έχει μόλις 90μέρες ζωής έδειξε ότι είναι πρόθυμη μεν να κρατήσει τις ισορροπίες και να ακούσει τους φιλοπαλαιστίνιους υποστηρικτές της αλλά στέκεται ανένδοτη και ακλόνητη δίπλα στις ΗΠΑ συνεχίζοντας την “ειδική σχέση” των δύο χωρών που σε αυτή την περίπτωση στέκεται σε αδιάρρηκτο μέτωπο εναντίον του Ιράν και της υποστήριξης των εκπροσώπων της στην περιοχή.

Πηγήertnews.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα