Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
8.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κιούλπαλης στο CRETA: Aσθενείς στο Βενιζέλειο αρνήθηκαν να διασωληνωθούν

Πρέπει να διαβάσετε

Παρά το γεγονός ότι η διασπορά του κορωνοϊού και ειδικά της νέας μετάλλαξης είναι μεγάλη στην κοινότητα, κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί στις νοσηλείες και ειδικά στην ΜΕΘ του Βενιζελείου Νοσοκομείου.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, ο Διευθυντής ΜΕΘ του Βενιζελείου Ανέστης Κιούλπαλης, αναφέρθηκε στο επιχειρησιακό σχέδιο για τη διαχείριση της πανδημίας. «Από την αρχή του κορωνοϊού, τα νοσοκομεία αναφοράς ήταν το ΠΑΓΝΗ και το Νοσοκομείο Χανίων για να καλύπτουν τη δυτική και ανατολική Κρήτη και στην πορεία, εντάχθηκαν όλα τα νοσοκομεία. Εμείς στο Βενιζέλειο έχουμε αναπτύξει τις μονάδες COVID που αυτή τη στιγμή λειτουργεί με συγκεκριμένο αριθμό κρεβατιών. Μπορούν να αναπτυχθούν και άλλες και η ΜΕΘ μπορεί να εξυπηρετήσει 9 περιστατικά κορωνοϊού και 6 non-covid».

Ο κ. Κιούλπαλης σημείωσε πως είναι ακόμη νωρίς, για να αποτυπωθεί στις νοσηλείες η μετάλλαξη Όμικρον. «Μέχρι τώρα όσοι φέρουν τη νέα μετάλλαξη είναι νεότερες ηλικίες που συνήθως δεν χρειάζονται νοσηλεία. Οπότε δεν έχουμε ακόμη την εικόνα που θα δούμε ενδεχομένως το επόμενο διάστημα, όταν αρχίσουν να νοσούν μεγαλύτερες ηλικίες. Όμως δεν το έχουμε δει ακόμη».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στους υγειονομικούς που νοσούν από κορωνοϊό και βρίσκονται σε καραντίνα, λέγοντας πως σε όλα τα νοσοκομεία συμπληρώνονται πια δύο χρόνια πανδημίας και υπάρχει λιγότερο προσωπικό όχι μόνο διότι νοσούν αλλά είναι και ένα ποσοστό από το προσωπικό που είναι σε αναστολή. «Είναι και οι χρόνιες ελλείψεις που υπήρχαν στο ΕΣΥ από παλαιότερα χρόνια. Αν τα προσθέσουμε όλα αυτά είμαστε σε μια λειτουργία, που έχει περάσει τα όρια της».

Η ΜΕΘ του Βενιζελείου, αντιμετωπίζει ελλείψεις που αφορούν στο ιατρικό προσωπικό και κυρίως των νοσηλευτών. «Εκεί πάσχουμε περισσότερο και ήταν το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζαμε παλαιότερα».

Σύμφωνα με τον κ. Κιούλπαλη, οι ιδιώτες γιατροί δεν έχουν την εμπειρίας μιας ΜΕΘ, συνεπώς θα ήταν πολύ δύσκολο να ανταπεξέλθουν σε ένα τόσο δύσκολο τομέα, αφού χρειάζεται ειδική εκπαίδευση για να μπορεί κάποιος να νοσηλεύσει ασθενείς με κορωνοϊό στην Εντατική. 

Πρόσθεσε δε, πως δεν είναι διατεθειμένοι συνάδελφοι του με εμπειρία να αφήσουν μια δουλειά είτε στον ιδιωτικό τομέα είτε στο εξωτερικό, για συμβάσεις εργασίας με χρονικό όριο. «Αν προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις θα υπάρξει ανταπόκριση και υπάρχουν άνθρωποι που θα ενδιαφέρονταν να επανέλθουν στη χώρα και να δουλέψουν. Αλλά προφανώς ζητούν μια μόνιμη θέση. Εμείς έχουμε 3 κενές οργανικές θέσεις που θα μπορούσαν να έχουν προκηρυχθεί».

Μάλιστα, αποκάλυψε ότι έχουν τύχει 2 – 3 περιπτώσεις όπου ασθενείς με κορωνοϊό στη ΜΕΘ αρνήθηκαν να διασωληνωθούν. «Σε αυτές τις περιπτώσεις προσπαθούμε να τους πείσουμε με λογικά επιχειρήματα και συνήθως τα καταφέρουμε. Άλλες φορές που συνεχίζουν να αρνούνται προσπαθούμε με εναλλακτικούς τρόπους να δούμε αν μπορούν να συντηρήσουν μια επάρκεια αναπνευστική. Αυτό βέβαια είναι και το δικό μας μέλημα. Δεν είναι η πρώτη μας επιλογή να διασωληνώσουμε όλους τους ασθενείς στη ΜΕΘ. Υπάρχουν κριτήρια και ανάλογα, εκτελούμε αυτή την επεμβατική τεχνική».

Κλείνοντας, ο κ. Κιούλπαλης, χαρακτήρισε «υπεραισιόδοξη» την πρόβλεψη για το τέλος της πανδημίας εντός του 2022, καθώς πρόκειται για μια παγκόσμια πανδημία και οποιαδήποτε τέτοια πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη.

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα