Μία κοινοπραξία κολοσσός που συνθέτουν η αμερικανική ExxonMobil, η γαλλική Total και τα Ελληνικά Πετρέλαια κατέθεσαν προσφορά για τους υδρογονάνθρακες της Κρήτης στα δύο θαλάσσια οικόπεδα που περιλαμβάνονταν στη διεθνή διαγωνιστική διαδικασία, το ένα νότια και το άλλο νοτιοδυτικά του νησιού.
Η ελληνική διαχειριστική εταιρία υδρογονανθράκων ανακοίνωσε νωρίτερα το απόγευμα το τέλος της προθεσμίας και πλέον ο σχετικός φάκελος θα κατατεθεί στο υπουργείο Ενέργειας όπου και θα αξιολογηθούν οι προσφορές.
 
Αναλυτικότερα, η ΕΔΕΥ αναφέρει τα εξής στην ανακοίνωση που εξέδωσε:
«Η ΕΔΕΥ είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι σήμερα 5 Μαρτίου 2018 στις 17:00 ώρα έληξε αισίως η προθεσμία για τους διαγωνισμούς :
Α. «Προκήρυξη Διεθνούς διαγωνισμού για παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης»», ΦΕΚ Β’ 2848/11-08-2017 και,
Β. «Προκήρυξη Διεθνούς διαγωνισμού για παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσια περιοχή στη Δυτική Ελλάδα «Ιόνιο», ΦΕΚ Β’ 2849/11-08-2017, με την κατάθεση των κάτωθι προσφορών:
Α. Κοινοπραξία Total – ExxonMobil – ΕΛΠΕ για Δυτικά και Νοτιοδυτικά Κρήτης και
Β. Κοινοπραξία Repsol – ΕΛΠΕ για το Ιόνιο.
Η διαδικασία υποβολής προσφορών κύλησε ομαλά, τηρουμένων όλων των νόμιμων προϋποθέσεων. Η ΕΔΕΥ θα προχωρήσει με γοργό ρυθμό στην αξιολόγηση των υποβληθεισών προσφορών, με σκοπό την εισήγησή της προς τον Υπουργό ΠΕΝ για την ανάδειξη του Επιλεγέντος Αιτούντος των προς παραχώρηση περιοχών».
 
Τόσο σε Ιόνιο, όσο και σε Κρήτη, ήταν αρκετές οι πετρελαϊκές εταιρείες που είχαν αγοράσει τα πακέτα των δεδομένων σεισμικών ερευνών, γεγονός που αποτελούσε προϋπόθεση για συμμετοχή στο διαγωνισμό παραχώρησης των εν λόγω περιοχών για έρευνες υδρογονανθράκων.