Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025
13.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κίνητρα για επιστροφή στο πετρέλαιο θέρμανσης και εξοικονόμηση ενέργειας μελετά η κυβέρνηση

Πρέπει να διαβάσετε

Το ενεργειακό πακέτο ανακούφισης των καταναλωτών και η εξοικονόμηση ενέργειας σε συνάρτηση και με τις επιδοτήσεις που θα συνεχίζουν να στηρίξουν και τους επόμενους μήνες τα ελληνικά νοικοκυριά, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής έκτακτης σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την πολιτική ενίσχυσης των οικιακών καταναλωτών με την διαφορά ότι στον πυρήνα της πολιτικής των επιδοτήσεων, θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις το επόμενο διάστημα ώστε να μην δίνονται με οριζόντιο τρόπο και κίνητρα ώστε να μειώσουν την κατανάλωση τόσο στην ηλεκτρική ενέργεια, όσο και στο φυσικό αέριο.

Όπως δήλωσε και χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, η ελληνική αγορά έχει ιδιαιτερότητες, καθώς πολλά νοικοκυριά σταμάτησαν να θερμαίνουν το σπίτι τους με πετρέλαιο, επιλέγοντας το ηλεκτρικό, με αποτέλεσμα τον χειμώνα η κατανάλωση ρεύματος να αυξάνεται κατακόρυφα.

Αν μειωθεί όπως σημείωσε η κατανάλωση και περιοριστούν οι εισαγωγές αερίου, που σήμερα γίνονται σε τιμές 250 έως 300 ευρώ, θα διαμορφωθούν λογικές τιμές στην κατανάλωση.

Στο πλαίσιο αυτό μελετάται η παροχή ενισχυμένων κινήτρων για να «ξαναβάλουν μπρος» οι καυστήρες πετρελαίου όπου υπάρχουν, καθώς τα τελευταία χρόνια συντελείται ένας επιδοτούμενος μαζικός μετασχηματισμός με την εγκατάσταση καυστήρων φυσικού αερίου.

Στην κυβέρνηση θα περιμένουν για να οριστικοποιήσουν τα μέτρα και την σύνοδο των υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή αλλά και τις ανακοινώσεις των παρόχων ενέργειας στις 20 Σεπτεμβρίου για τις τιμές του Οκτωβρίου για να ανακοινώσουν το ύψος των επιδοτήσεων που αναμένεται να είναι το ίδιο υψηλό με εκείνο του τρέχοντος μηνός (1,9 δισ.).

Ωστόσο μεγάλο αγκάθι εκτός από την επιδότηση της ηλεκτρικής ενέργειας παραμένον οι επιδοτήσεις στο φυσικό αέριο καθώς υπολογίζεται ότι για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κόστος και να μετριαστεί το βάρος για τους καταναλωτές θα πρέπει να «θυσιαστεί» σε μηνιαία βάση κονδύλι 1,5 δις. με βάση τις τρέχουσες τιμές του φυσικού αερίου, που δεν υπάρχει!

Χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εκτίμησε ότι το κόστος των μέτρων στήριξης για φέτος θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ, λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της ενεργειακής κρίσης.

Το ζοφερό περιβάλλον του ενεργειακού κόστους αποτυπώνεται και σε τελευταία έκθεση της Goldman Sachs σύμφωνα με την οποία υπολογίζεται ότι  οι λογαριασμοί ενέργειας θα φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο στις αρχές του επόμενου έτους και θα πλησιάσουν τα 500 ευρώ το μήνα για μια τυπική ευρωπαϊκή οικογένεια, με αύξηση περίπου 200% σε σύγκριση με το 2021.

Για το σύνολο της ΕΕ αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση των λογαριασμών ενέργειας κατά 2 τρισ. ευρώ ή κατά 15% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

Από την πλευρά της η Morgan Stanley σε πρόσφατο report αναφέρει ότι το κόστος για φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό θα ανέβει στην ΕΕ  κατά 1,2 τρις. από τα 200 δις. που ήταν προ κρίσης. Οι προβλέψεις του διεθνούς οίκου είναι ότι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας θα  αυξηθούν κατά 100% έως 400% που είναι αδύνατο να επωμιστούν οι τελικοί καταναλωτές.

Το σχέδιο για ψαλίδι στην κατανάλωση 15%

Τα σχέδια εξοικονόμησης ενέργειας ενόψει ενός «ψυχρού» χειμώνα εξετάστηκαν και στην πρόσφατη συνάντηση των βιομηχάνων με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ στο πλαίσιο της μείωσης της κατανάλωσης κατά 15% εάν διακοπούν οι ροές του ρωσικού αερίου και θα επεκταθούν και στο δημόσιο τομέα με τις σχετικές  ανακοινώσεις να προγραμματίζονται άμεσα.

Αρμόδιες πηγές πάντως τονίζουν ότι η μείωση κατά 15% της κατανάλωσης είναι ένα μέτρο που καθίσταται πολύ δύσκολος στόχος. Οι μεγάλοι καταναλωτές είναι ο τομέας της ηλεκτροπαραγωγής από τον οποίο  δεν μπορούμε να κόψουμε το ρεύμα ενώ οι οικιακοί και εμπορικοί καταναλωτές έχουν μικρές καταναλώσεις που δεν εξυπηρετούν τον στόχο. Ο τομέας της ηλεκτροπαραγωγής θα μπορούσε να έχει μείωση της κατανάλωσης λένε αρμόδιες πηγές, μόνο εφόσον περάσουμε στο επίπεδο του  συναγερμού και οι 5 μονάδες φυσικού αερίου γυρίσουν σε ντίζελ.

Η ΡΑΕ έχει ζητήσει ενημέρωση από την ΔΕΗ, τον ΔΕΣΦΑ και τον ΑΔΜΗΕ σχετικά με τις προετοιμασίες τους εν όψει του κινδύνου διακοπής της τροφοδοσίας της χώρας με ρωσικό αέριο. Παράλληλα έχει δώσει 20 μέρες παράταση στην βιομηχανία για να στείλει τους φακέλους της στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οδηγίας που προβλέπει να εξαιρεθούν κρίσιμες δραστηριότητες από περικοπές ρεύματος εφόσον κριθεί σκόπιμο από τις συνθήκες της αγοράς.

Οι εκβιασμοί Πούτιν και οι επιπτώσεις στην Ελλάδα

Από την περασμένη Παρασκευή επικρατούν συνθήκες πρόωρης βαρυχειμωνιάς στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, την οποία φέρνει  η  απόφαση της Μόσχας να αναστείλει την λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1, μέχρι να αρθούν οι κυρώσεις της Δύσης.

Την ίδια ώρα όμως οι εκβιασμοί Πούτιν απειλούν και την ασφαλή λειτουργία του τουρκικού διαδρόμου Turk Stream που προμηθεύει με αέριο και την Ελλάδα αφού πιθανή διαταραχή στην ροή του, θα προκαλέσει σοβαρή αναστάτωση ακόμη και σε χώρες που δεν αντιμετωπίζουν έκτακτους κινδύνους. Σήμερα μέσω του διαδρόμου αυτού εξυπηρετούνται χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Σερβία και η Ουγγαρία. Με εξαίρεση την χώρα μας που δεν έχει κρύψει την στήριξή της στην Ουκρανία, γεγονός που την κατατάσσει στους εχθρούς του Κρεμλίνου και την Βουλγαρία, της οποίας η υπηρεσιακή κυβέρνηση ξαναφλερτάρει με τις προμήθειες ρωσικού αερίου, αρμόδιες πηγές επισημαίνουν τον κίνδυνο η Ελλάδα να βρεθεί στο στόχαστρο της Μόσχας. «Η Γερμανία έχει αλλάξει γραμμή για το πλαφόν στις προμήθειες του αερίου με ελάχιστο ρίσκο καθώς είναι πεπεισμένη ότι δεν θα έχει αέριο» αναφέρει στέλεχος της αγοράς που χαρακτηρίζει δύσκολη τη θέση της χώρας μας.

«Αν εμείς και οι Ιταλοί πούμε ότι στηρίζουμε τα μέτρα για πλαφόν κινδυνεύουμε να χάσουμε τις ροές φυσικού αερίου μέσω του Turk Stream» σημειώνει η ίδια πηγή. Στελέχη της εγχώριας αγοράς εκτιμούν ότι είναι πιθανή μια λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο με βάση το ελληνικό μοντέλο για τον τομέα του ηλεκτρισμού που στηρίζεται στον μηχανισμό ανάκτηση των υπερκερδών στην χονδρεμπορική αγορά από τους ηλεκτροπαραγωγούς. Όπως εκτιμούν, η λύση στο φυσικό αέριο με επιβολή πλαφόν στην προμήθεια ή παρεμβάσεις στο TTF που είναι πιο σύνθετες παρεμβάσεις θα έρθουν από την Σύνοδο Κορυφής τον Οκτώβριο.

Χθες η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σκιαγράφησε το πακέτο των μέτρων που θα περιλαμβάνει η πρόταση της Κομισιόν για την αγορά ενέργειας, λέγοντας ότι θα έχει στόχο να περιορίσει τη ζήτηση για τον ηλεκτρισμό, κυρίως τις αιχμές. Επίσης, θα θέτει πλαφόν στις εισαγωγές ρωσικού αερίου και θα βοηθήσει τους ευάλωτες καταναλωτές και τις επιχειρήσεις με έσοδα που θα προκύψουν από τον ενεργειακό τομέα. Τέταρτον, θα επιτρέψει τη στήριξη των ηλεκτροπαραγωγών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας λόγω της έντονης μεταβλητότητας των τιμών.

«Ο Πούτιν χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο μειώνοντας την προμήθεια και χειραγωγώντας τις ενεργειακές αγορές», δήλωσε υπογραμμίζοντας ότι “θα αποτύχει και η Ευρώπη θα επικρατήσει”.

Πηγήnewmoney.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα