Η επιστροφή της κινεζικής τουριστικής αγοράς εγκαίρως για την Πρωτοχρονιά με υποσχέσεις για μεγαλύτερη ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου θα αλλάξει τα δεδομένα στον παγκόσμιο τουριστικό και ταξιδιωτικό τομέα το 2023.
Στις 8 Ιανουαρίου, η Κίνα άνοιξε εκ νέου τα σύνορά της με τον υπόλοιπο κόσμο, θέτοντας τέλος στα μέτρα καραντίνας για τους εισερχόμενους ταξιδιώτες. Αν και η έξαρση των κρουσμάτων Covid ώθησε πολλές χώρες να επιβάλουν στους Κινέζους ταξιδιώτες να προσκομίσουν αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης για τον Covid-19, προκειμένου να τους επιτραπεί η είσοδος, γεγονός που θα περιορίσει κάπως την “όρεξή” τους για ταξίδια, κάποια στιγμή οι Κινέζοι τουρίστες θα επιστρέψουν μαζικά, αναζωπυρώνοντας τις τουριστικές δαπάνες σε χώρες όπως η Ιαπωνία, η Ταϊλάνδη, η Νότια Κορέα, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Αυτή η επιστροφή του “κοιμώμενου δράκου”, ενώ αναμένεται να αρχίσει σταδιακά τους πρώτους έξι μήνες του 2023, θα ανακάμψει πραγματικά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Πάνω από 250 δισ. δολάρια οι προ-πανδημικές δαπάνες των Κινέζων τουριστών
Η επάνοδος της κινεζικής τουριστικής αγοράς έχει σημασία καθώς οι Κινέζοι τουρίστες έχουν μεγάλες… τσέπες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, οι Κινέζοι ταξιδιώτες ξόδεψαν 277 δισ. δολάρια στο εξωτερικό το 2018 και άλλα 255 δισ. δολάρια το 2019, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 20% του συνόλου των διεθνών τουριστικών δαπανών.
Μετά από τρία χρόνια αποταμίευσης και περιορισμένων ταξιδιών, θα μπορούσαμε να δούμε μια μεγάλη αύξηση των δαπανών για πτήσεις, ξενοδοχεία, εστιατόρια και αγορές. Αν και το ακριβές μέγεθος και ο χρόνος αυτής της “έκρηξης” είναι δύσκολο να προβλεφθεί, ιδίως καθώς οι άνθρωποι μπορεί να παραμείνουν αρχικά επιφυλακτικοί, η επαναλειτουργία της Κίνας θα παράσχει σταδιακή στήριξη στην παγκόσμια ανάπτυξη, σε μια εποχή που οι μεγάλες δυτικές οικονομίες βρίσκονται, ή είναι κοντά στο να βρεθούν, σε ύφεση.
Τα εξερχόμενα ταξίδια των Κινέζων θα κορυφωθούν το καλοκαίρι
Η απόφαση της Κίνας να εγκαταλείψει την πολιτική μηδενικού Covid έχει προκαλέσει αύξηση των αεροπορικών κρατήσεων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ForwardKeys. Και είναι οι ενδοπεριφερειακοί γείτονές της στην Ασία που θα αποκομίσουν τα μεγαλύτερα οφέλη.
Με βάση την έκθεση κινεζικών ταξιδιωτικών συναισθημάτων της Dragon Trail International, πάνω από το 60% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θέλουν να ταξιδέψουν εκτός της ηπειρωτικής Κίνας το 2023, εκφράζοντας υψηλές προσδοκίες σχετικά με την ελευθερία των διασυνοριακών ταξιδιών φέτος.
Αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση της Κίνας σχετικά με την ελάφρυνση των ελέγχων για τον Covid, υπήρξε αύξηση των κρατήσεων για πτήσεις εσωτερικού, με τη Sanya να αποτελεί τον πιο δημοφιλή προορισμό με την ταχύτερη ανάκαμψη.
“Οι προκρατήσεις για την κινεζική Πρωτοχρονιά υπολείπονται σήμερα κατά 47% έναντι των προ-πανδημικών επιπέδων, αλλά είναι ήδη 30% πάνω από πέρυσι”, λέει με αισιοδοξία η Nan Dai, αναλύτρια αγοράς της ForwardKeys στην Κίνα.
Η ανεκπλήρωτη ζήτηση παραμένει υψηλή και όσον αφορά τα εξερχόμενα ταξίδια, οι προορισμοί της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι πιθανότερο να επωφεληθούν πρώτοι από την επιστροφή των Κινέζων τουριστών. Ωστόσο, η έλλειψη αεροπορικής χωρητικότητας και οι υψηλοί ναύλοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν εμπόδιο για την ανάκαμψη των εξερχόμενων ταξιδιών από την Κίνας το πρώτο τρίμηνο.
“Η τρέχουσα χωρητικότητα προγραμματισμένων διεθνών πτήσεων το πρώτο τρίμηνο του έτους είναι μόλις στο 21% του επιπέδου του 2019 και λόγω των απαιτήσεων έγκρισης για δικαιώματα κυκλοφορίας και χρονοθυρίδες αεροδρομίων, θα είναι δύσκολο για τις αεροπορικές εταιρείες να επανεκκινήσουν πολύ γρήγορα. Μπορούμε να περιμένουμε πιο σημαντική αύξηση όταν οι αεροπορικές εταιρείες προγραμματίσουν για την επόμενη καλοκαιρινή περίοδο που ξεκινά από τις 26 Μαρτίου”, αναφέρει η Nan Dai.
Την άποψη αυτή δείχνει να συμμερίζεται ο αναλυτής της Dragon Trail, Yelinuer Kadeerbieke, προσθέτοντας: “Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας δείχνουν ότι, ενώ η ανάκαμψη θα αρχίσει σταδιακά τους πρώτους έξι μήνες του 2023, είναι σαφές ότι τα εξερχόμενα ταξίδια θα αρχίσουν πραγματικά να ανακάμπτουν το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Το 42% δήλωσε ότι θα ταξιδέψει στο εξωτερικό τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ενώ το 32% σχεδιάζει μια φθινοπωρινή απόδραση για τη Χρυσή Εβδομάδα εκτός της ηπειρωτικής Κίνας”.