Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική. Η λήξη της προθεσμίας που είχε δώσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στην κυπριακών συμφερόντων Euroasia να συμμετάσχει στο project με φορέα υλοποίησης τον ΑΔΜΗΕ, αποτελεί θρυαλλίδα εξελίξεων.
Ουσιαστικά το λεγόμενο «μεγάλο καλώδιο» απεντάσσεται από τη «δεξαμενή» των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος της Κομισιόν, χάνει τη δυνατότητα χρηματοδότησης (σε ποσοστό που μπορούσε να φτάσει και το 60%) με κοινοτικές πιστώσεις και δρομολογείται ως εθνικό έργο από … μηδενική χρηματοδοτική βάση.
Οι επόμενες κινήσεις στη «σκακιέρα»
Η επόμενη κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης θα γίνει σε δύο άξονες. Σε πρώτη φάση θα ανακοινώσει και επίσημα την απόσυρση της στήριξης στο σύνολο του project που αφορά στη διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Κρήτης – Αττικής και στη συνέχεια θα αναζητήσει επενδυτές για το καλώδιο της Κρήτης.
Η απόφαση της ΡΑΕ που αναρτήθηκε στη Διαύγεια και δημοσιεύει σήμερα το Creta24.gr δίνει τη δυνατότητα στην «Αριάδνη» (θυγατρική του ΑΔΜΗΕ) να αναζητήσει «συμπαίκτες» προχωρώντας στη διαδικασία αναζήτησης στρατηγικών μετόχων παραχωρώντας έως και το 49% των μετοχών της.
Αναμένεται η απάντηση από την Euroasia που είναι πολύ πιθανό να εγείρει αξιώσεις αποζημίωσης με σύμμαχο την Κομισιόν που έχει δείξει σαφή προτίμηση υπέρ της υλοποίησης του έργου με βάση τον αρχικό σχεδιασμό από την Euroasia.
Σωτήρης Μεταξάς