Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
10.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κίνα: Βουλιάζει στην κρίση η βιομηχανία κατασκευής φωτοβολταϊκών

Πρέπει να διαβάσετε

Οι κατασκευαστές φωτοβολταϊκών της Κίνας έχουν μόλις περάσει από ένα «λουτρό αίματος» μιας περιόδου ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων.

Η Longi Green Energy Technology και πέντε άλλες κορυφαίες εταιρείες παραγωγής φωτοβολταϊκών κατέγραψαν συνδυασμένες ζημίες ύψους 2 δισ. δολαρίων το πρώτο εξάμηνο, αφού η φρενίτιδα της κατασκευής εργοστασίων τα τελευταία χρόνια δημιούργησε πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα που οδήγησε τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Ορισμένες μικρότερες εταιρείες έχουν ήδη αναγκαστεί σε αναδιάρθρωση, ενώ οι αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τις εξαγωγές.

Αν και τα σημερινά οικονομικά προβλήματα ενδέχεται να φυτεύουν τους σπόρους για μια ανάκαμψη, σύμφωνα με το Bloomberg μια ουσιαστική ανάκαμψη είναι απίθανη τουλάχιστον μέχρι το επόμενο έτος.

Η Goldman Sachs βλέπει ένα επικείμενο κύμα κλεισίματος εργοστασίων που θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση της αγοράς, ενώ η Morgan Stanley εκτιμά ότι οι τιμές του εξοπλισμού έχουν ήδη πιάσει πάτο.

Η Longi δήλωσε ότι ελπίζει να «βγάλει τη βιομηχανία από το τέλμα του ανταγωνισμού με χαμηλές τιμές» καθώς αύξησε τις τιμές των ηλιακών πάνελ αυτή την εβδομάδα. Η TCL Zhonghuan Renewable Energy Technology δήλωσε επίσης αυτή την εβδομάδα ότι θα αυξήσει τις τιμές τριών τύπων πλακιδίων, σύμφωνα με δημοσίευμα κινεζικών μέσων ενημέρωσης.

Η «ρίζα» της σημερινής δυσχερούς θέσης της κινεζικής βιομηχανίας ηλιακής ενέργειας μπορεί να εντοπιστεί πριν από τρία χρόνια, όταν η αύξηση της ζήτησης για πάνελ αύξησε τις τιμές και προκάλεσε φιλόδοξα σχέδια επέκτασης που οδήγησαν σε υπερβολικά μεγάλη προσφορά.

Ο τομέας έκλεισε το 2023 με τη δυνατότητα παραγωγής 1,154 γιγαβάτ ηλιακών μονάδων – υπερδιπλάσια ικανότητα από δύο χρόνια νωρίτερα. Η προβλεπόμενη ζήτηση φέτος είναι μόλις 593 γιγαβάτ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η υγεία της κινεζικής βιομηχανίας ηλιακής ενέργειας, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 80% της παγκόσμιας παραγωγής, είναι κρίσιμη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Τα παθήματά της αναδεικνύουν πόσο δύσκολο είναι να ταιριάξουν η παραγωγή και η ζήτηση στους πολλούς ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς που συνδέονται με την ενεργειακή μετάβαση.

Ο αυξανόμενος ανταγωνισμός ΗΠΑ-Κίνας δυσκολεύει επίσης τη ζωή των κινέζων κατασκευαστών. Η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να διπλασιάσει τους εισαγωγικούς δασμούς στον ηλιακό εξοπλισμό της χώρας στο 50%, και κυνηγά επίσης κινεζικές εταιρείες που έχουν εγκαταστήσει εργοστάσια στη Νοτιοανατολική Ασία.

Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ του Πεκίνου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιας σημαντικής αγοράς για τον κινεζικό ηλιακό εξοπλισμό, επιδεινώνονται επίσης. Μια αυξανόμενη διαμάχη για τις επιδοτήσεις έχει προκαλέσει μια διένεξη που ξεκίνησε με τα ηλεκτρικά οχήματα και έκτοτε επεκτάθηκε στο χοιρινό κρέας, τα γαλακτοκομικά και το μπράντι.

Μπροστά στην κρίση αρκετά στελέχη κορυφαίων κινεζικών εταιρειών κατέφυγαν στο να ζητήσουν από την κεντρική κυβέρνηση να παρέμβει για να βοηθήσει τη βιομηχανία να σταθεί στα πόδια της. Το μενού των επιλογών που παρουσιάστηκαν περιελάμβανε τη ρύθμιση του ποια νέα εργοστάσια μπορούν να κατασκευαστούν, το κλείσιμο των λιγότερο αποδοτικών εγκαταστάσεων, την επιβολή ανώτατου ορίου στις μειώσεις τιμών και την προώθηση της ενοποίησης.

Ορισμένες από αυτές τις ενέργειες λαμβάνουν ήδη χώρα. Παρόλα αυτά, θα χρειαστούν πιθανότατα άλλοι έξι έως 12 μήνες για να επανέλθουν οι τιμές στα επίπεδα του νεκρού σημείου για τις ηλιακές επιχειρήσεις, ανέφεραν σε σημείωμά τους αναλυτές της Morgan Stanley.

Πηγήnewsit.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα