Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
12.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κίνα: Τάφος 5.000 ετών ίσως είναι πύλη προς ένα προϊστορικό βασίλειο

Πρέπει να διαβάσετε

Οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν μια νέα σειρά τάφων στα ερείπια Wangzhuang το περασμένο φθινόπωρο στην επαρχία Henan της κεντρικής Κίνας. Ιδιαίτερα συναρπαστικός είναι ο τάφος M27, ο οποίος πιθανότατα ανήκε σε έναν προϊστορικό βασιλιά, κρίνοντας από το μέγεθος του τάφου, τα φέρετρα και την πληθώρα των ταφικών αντικειμένων.

Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί πιστεύουν τώρα ότι ολόκληρη η περιοχή θα μπορούσε να ήταν η πρωτεύουσα ενός προϊστορικού βασιλείου, που προερχόταν από τον αρχαίο νεολιθικό πολιτισμό Dawenkou που υπήρχε από το 4000 π.Χ. έως το 2600 π.Χ.

Το μέγεθος του τάφου λειτούργησε ως το πρώτο στοιχείο. Με μήκος περίπου 4,5μ και πλάτος περίπου 3,7μ, είναι ένας από τους μεγαλύτερους της εποχής. Ακόμα και το ξύλινο φέρετρο είναι εντυπωσιακό, με ένα εσωτερικό και ένα εξωτερικό σκεύος μαζί να έχουν διαστάσεις περίπου 182 τετραγωνικά πόδια.

Επιπλέον, μέσα στον τάφο υπήρχαν περίπου 350 ταφικά αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 200 διακοσμητικών από νεφρίτη, οστέινα εργαλεία, υπολείμματα ζώων και 100 κομμάτια κεραμικής. Η παρουσία των γνάθων του χοίρου – το πιο συνηθισμένο οστό ζώου στον τάφο – ήταν ένα σημάδι πλούτου.

Τα αντικείμενα κάλυπταν τις ανατολικές και κεντρικές περιοχές της αρχαίας Κίνας και τη λεκάνη του ποταμού Γιανγκτσέ.

Ενώ πολλά αντικείμενα προέρχονταν από μακριά, υπήρχαν επίσης ευρήματα που παρέπεμπαν σε τοπικές τελετουργίες.

Το περιοδικό Archaeology Magazine ανέφερε ότι ο πολιτισμός Dawenkou είναι γνωστός για τις προόδους στην παραγωγή κεραμικών και βοήθησε στη διαμόρφωση του τελετουργικού πολιτισμού των κινεζικών δυναστειών.

Ο τάφος παρουσιάζει ενδείξεις ζημιών από λίγο μετά την κατασκευή του. Αυτό εκτιμάται ότι θα μπορούσε να είναι μια σκόπιμη πράξη περιφρόνησης από τους αντιπάλους, καθώς τα λείψανα του ιδιοκτήτη του τάφου αφαιρέθηκαν σε μεγάλο βαθμό – με μόνο τα οστά των ποδιών να έχουν μείνει πίσω – και τελετουργικά κομμάτια έσπασαν σκόπιμα.

Ο Μ27 ήταν το πιο σημαντικό εύρημα στην περιοχή, αλλά οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν συνολικά 45 τάφους από τον πολιτισμό Dawenkou. “Τα εξαίσια κεραμικά, τα λίθινα εργαλεία και τα αντικείμενα από νεφρίτη καταδεικνύουν περίτρανα τον καταμερισμό της εργασίας και το επίπεδο παραγωγικότητας της εποχής”, δήλωσε ο αρχαιολόγος Liu Haiwang. “Ο πλούτος των ταφικών αντικειμένων συνδέεται στενά με το μέγεθος των τάφων, γεγονός που δείχνει ότι είχε ήδη δημιουργηθεί μια σαφής κοινωνική ιεραρχία και ταξική διαστρωμάτωση”.

Πηγήnewsbomb.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα