Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κίνα: Σε lockdown 6 εκατομμύρια πολίτες – Αγανάκτηση για την πολιτική «μηδενικής ανοχής»

Πρέπει να διαβάσετε

Οι αρχές στην Τζενγκτζόου, μια πόλη στην κεντρική Κίνα που φιλοξενεί ένα τεράστιο εργοστάσιο για iPhone, έδωσαν σήμερα εντολή να τεθούν σε lockdown έξι εκατομμύρια άνθρωποι ύστερα από έξαρση της Covid-19 που προκάλεσε βίαιες διαδηλώσεις σε αυτή τη βιομηχανική μονάδα.

Εκατοντάδες εργάτες διαδήλωσαν χθες μπροστά από το εργοστάσιο και βρέθηκαν αντιμέτωποι με αστυνομικούς, οι οποίοι ήταν οπλισμένοι με γκλομπ και φορούσαν λευκές στολές προστασίας. Στη συνέχεια, οι αρχές στη Τζενγκτζόου έδωσαν εντολή για μια μεγάλη εκστρατεία διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων σε πολλές περιοχές της πόλης. Οι συνοικίες αυτές τίθενται υπό περιορισμό για πέντε ημέρες από αύριο τα μεσάνυχτα.

Οι κάτοικοι του κέντρου της πόλης δεν θα μπορούν πλέον να εξέλθουν από τη ζώνη αυτή χωρίς αρνητικό τεστ PCR και την άδεια των τοπικών αρχών. Τους δίδεται παράλληλα η σύσταση να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους, «εκτός κι αν είναι απαραίτητο».

Τα μέτρα αυτά αφορούν πολλές συνοικίες, επηρεάζοντας σχεδόν το ήμισυ των κατοίκων της Τζενγκτζόου. Δεν καλύπτουν την ζώνη του εργοστασίου των iPhone, όπου οι εργάτες έχουν ήδη τεθεί υπό περιορισμούς για αρκετές εβδομάδες.

Εργάτης δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν λόγω της διαμάχης για το ύψος ενός πριμ το οποίο επρόκειτο να δοθεί στους εργάτες της μονάδας, η οποία ανήκει στον ταϊβανέζικο κολοσσό Foxconn και είναι βασικός εξωτερικός συνεργάτης της Apple.

Σύμφωνα με τον εργαζόμενο, το πριμ θα διαμορφωνόταν από τα 3.000 στα 30 γιουάν (από 400 σε 4 ευρώ), κάτι που προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια μεταξύ των εργαζομένων.

Τεχνικό λάθος

Πολλοί εργαζόμενοι έχουν επίσης αγανακτήσει από τις «χαοτικές» συνθήκες διαβίωσης στη μονάδα λόγω των περιορισμών για την Covid, δήλωσε ο εργάτης αυτός, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του καθώς φοβάται ότι μπορεί να έχει συνέπειες.

Η Foxconn ζήτησε σήμερα συγγνώμη, δηλώνοντας ότι ένα «τεχνικό λάθος» στο σύστημα πληρωμών της ήταν η αιτία για το πρόβλημα αναφορικά με τα πριμ. Ο όμιλος δήλωσε ότι «κατανοεί πλήρως» τις ανησυχίες των εργατών.

«Η εταιρία θα κάνει επίσης ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει προληπτικά τις ανησυχίες και τα εύλογα αιτήματα των εργαζομένων», ανέφερε η ταϊβανέζικη εταιρία.

Τον περασμένο μήνα, εργάτες, πανικόβλητοι με τους πρωτοφανείς περιορισμούς στο εργοστάσιο, είχαν εγκαταλείψει το χώρο πεζή, με ορισμένους εξ αυτών να καταγγέλλουν την έλλειψη οργάνωσης που επικρατεί εκεί.

Στο πλαίσιο της αυστηρής υγειονομικής πολιτικής για «μηδενικά κρούσματα Covid” που η Κίνα εφαρμόζει αδιάκοπα, η παραμικρή αύξηση των κρουσμάτων έχει ως αποτέλεσμα να ‘κλείσουν’ ολόκληρες πόλεις και να τεθούν σε καραντίνα άνθρωποι που βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό.

Αλλά αυτή η στρατηγική προκαλεί σήμερα κόπωση και απέχθεια σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Και ο αριθμός των μολύνσεων εκτοξεύεται.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα νέο αριθμό ρεκόρ του αριθμού των ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί μέσα σε 24 ώρες, στα 31.444 κρούσματα τοπικής μετάδοσης –εκ των οποίων 27.517 ασυμπτωματικά.

Ο αριθμός αυτός ξεπερνά το προηγούμενο ρεκόρ (29.317) που καταγράφηκε στα μέσα Απριλίου, όταν η μητρόπολη της Σανγκάης ήταν υπό περιορισμό.

Οι αριθμοί αυτοί φαίνονται σε κάθε περίπτωση χαμηλοί συγκριτικά με το μέγεθος του κινεζικού πληθυσμού (1,4 δισεκ. κάτοικοι) και τα ρεκόρ που παρατηρούνται σε χώρες της Δύσης.

Προσωρινοί θάλαμοι νοσοκομείων

Πολλές άλλες μεγάλες πόλεις της Κίνας, μεταξύ των οποίων το Πεκίνο, η Σανγκάη και το Τσονγκίνγκ, επέβαλαν επίσης περιορισμούς.

Η πρωτεύουσα απαιτεί πλέον αρνητικό τεστ PCR των τελευταίων 48 ωρών για να μπορεί κάποιος να εισέλθει σε δημόσιους χώρους, όπως εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία και κτίρια διοικητικών υπηρεσιών.

Πολλά σχολεία στράφηκαν και πάλι στην τηλεκπαίδευση. Η πλειονότητα των εστιατορίων, των μπαρ και των εμπορικών καταστημάτων είναι κλειστά.

Το κέντρο μεταποίησης της Γκουανγκτζόου (νότια) επίκεντρο του τωρινού κύματος της Covid, έστησε προσωρινές κατασκευές με θαλάμους νοσοκομείων για να δεχθούν ασθενείς.

Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει στις 11 Νοεμβρίου μια ‘βελτίωση’ των περιορισμών για την αντιμετώπιση της Covid, με τη χαλάρωση πολλών μέτρων, μεταξύ των οποίων τη μείωση του χρόνου καραντίνας κυρίως για τους επισκέπτες από το εξωτερικό.

Αλλά η Σιτζιατζουάνγκ, μια κοινότητα κοντά στο Πεκίνο που θεωρείται πόλη-πιλότος για να δοκιμαστεί αυτή η νέα στρατηγική για το εκ νέου άνοιγμα, υπαναχώρησε στα περισσότερα από τα μέτρα χαλάρωσης –όπως και άλλες κοινότητες.

«Η πορεία για το εκ νέου άνοιγμα μπορεί να είναι βραδεία, δαπανηρή και ανώμαλη», εκτίμησε σε έκθεσή του ο Τινγκ Λου, οικονομολόγος στην τράπεζα Nomura.

Η Κίνα δεν έχει ακόμα εγκρίνει τη χρήση των εμβολίων mRNA που θεωρούνται πιο αποτελεσματικά. Άλλο μελανό σημείο: μόνο το 85% των άνω των 60 ετών είχαν λάβει δύο δόσεις εμβολίων έως τα μέσα Αυγούστου, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα