Η Κίνα απαγορεύει σε όλο και περισσότερους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων ξένων πολιτών, να φύγουν από τη χώρα, σύμφωνα με έκθεση και έρευνα της ομάδας δικαιωμάτων Safeguard Defenders.
Παράλληλα, μια ανάλυση του Reuters διαπίστωσε εμφανή αύξηση στις δικαστικές υποθέσεις που αφορούν τέτοιες απαγορεύσεις τα τελευταία χρόνια.
Την περασμένη εβδομάδα, η Κίνα ενίσχυσε τον νόμο περί αντικατασκοπείας, επιτρέποντας την επιβολή απαγορεύσεων εξόδου σε οποιονδήποτε, Κινέζο ή αλλοδαπό, που βρίσκεται υπό έρευνα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, οι περισσότερες από τις περιπτώσεις στη βάση δεδομένων που αναφέρονται σε απαγορεύσεις εξόδου είναι αστικές και όχι ποινικές. Τις τελευταίες εβδομάδες, ορισμένες ξένες επιχειρήσεις έχουν επιθεωρηθεί από τις κινεζικές αρχές.
Ομάδες λόμπι ξένων επιχειρήσεων εκφράζουν ανησυχία για την τάση, χαρακτηρίζοντάς την τρομακτική, την ώρα που οι Αρχές λένε ότι η χώρα είναι ανοιχτή για τις επιχειρήσεις μετά από τρία χρόνια αυστηρών περιορισμών εξαιτίας του Covid-19.
«Από τότε που ο Σι Τζινπίνγκ ανέλαβε την εξουσία το 2012, η Κίνα έχει επεκτείνει το νομικό τοπίο για τις απαγορεύσεις εξόδου και τις χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο, μερικές φορές χωρίς νομική αιτία», αναφέρει η έκθεση της Safeguard Defenders.
Η ανάλυση του Reuters των αρχείων σχετικά με τις απαγορεύσεις εξόδου, από τη βάση δεδομένων του ανώτατου δικαστηρίου της Κίνας, δείχνει οκταπλάσια αύξηση των υποθέσεων που αναφέρουν απαγορεύσεις μεταξύ 2016 και 2022.
Οι ξένες επιχειρήσεις ανησυχούν για τον αυξημένο έλεγχο και την ασαφή διατύπωση της νομοθεσίας για την αντικατασκοπεία, η οποία λέει ότι απαγορεύσεις εξόδου μπορούν να επιβληθούν σε όσους προκαλούν «σημαντική βλάβη στην εθνική ασφάλεια ή στα εθνικά συμφέροντα».
Άτομα που απαγορεύεται να φύγουν από την Κίνα περιλαμβάνουν Κινέζους που εμπλέκονται σε οικονομικές διαμάχες καθώς και υπερασπιστές των δικαιωμάτων, ακτιβιστές και δικηγόρους και εθνοτικές μειονότητες όπως οι Ουιγούροι στη βορειοδυτική περιοχή Xinjiang της Κίνας, σύμφωνα με την έκθεση Safeguard Defenders.
«Λόγω της αυξανόμενης έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, η σημασία αυτού του κινδύνου (απαγόρευσης εξόδου) έχει αυξηθεί», είπε ο Λέστερ Ρος, ένας βετεράνος δικηγόρος στην Κίνα που έχει χειριστεί υποθέσεις απαγόρευσης εξόδου.
Σύμφωνα με μια κινεζική δικαστική έκθεση, 34.000 άτομα τέθηκαν υπό απαγόρευση εξόδου το 2018, αύξηση 55% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Ορισμένοι ακτιβιστές λένε ότι η ευρύτερη χρήση των απαγορεύσεων εξόδου αντανακλά αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας υπό τον πρόεδρο Σι.