Παρά το γεγονός ότι την Τετάρτη, 14 Απριλίου, έφτασαν στη χώρα μας 33.600 δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson και είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει η χορήγησή του τη Δευτέρα, 19 Απριλίου, ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι η Ελλάδα θα ξεκινήσει τους εμβολιασμούς με Johnson & Johnson όταν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) κάνει σύσταση για το αν πρέπει ή όχι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συνεχίσουν τη χορήγηση του εμβολίου μετά και τα περιστατικά θρομβώσεων στις ΗΠΑ.

«Προχωρούμε με κύριο μέλημα την ασφάλεια των συμπολιτών. Και παραμένουμε πιστοί στις ευρωπαϊκές Αρχές, τον ΕΜΑ και συμβουλευόμενοι την εθνική εμβολιαστική αρχή. Ετσι ξεκινήσαμε και έτσι θα την ολοκληρώσουμε την διαδικασία», ανέφερε ο κ. Κικίλιας και συνέχισε: «Συστήνω οι δηλώσεις για τα εμβόλια να γίνονται με επιστημονικά δεδομένα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την ωφέλεια των εμβολίων».

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) νωρίτερα με ανακοίνωσή του συνέστησε στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παγώσουν τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson και προτείνει να αποθηκεύσουν τις δόσεις που έχουν παραλάβει τουλάχιστον για μία εβδομάδα.

«Η Jannsen (δηλαδή, εταιρεία που διακινεί το εμβόλιο Johnson & Johnson) βρίσκεται σε επαφή με τις εθνικές Αρχές των χωρών της Ε.Ε συνιστώντας να αποθηκεύσουν τις δόσεις που έχουν ήδη παραλάβει, μέχρι η Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου και Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΜΑ να εκδώσει ταχεία σύσταση. Ο ΕΜΑ διερευνά όλες τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν και θα αποφασίσει εάν απαιτείται κανονιστική ενέργεια», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΕΜΑ.

Παράλληλα, ο EMA σημειώνει πως συνεργάζεται στενά με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να εκδώσει σύσταση προς την Ε.Ε για το εμβόλιο της Johnson & Johnson». Παράλληλα ο Οργανισμός υπογραμμίζει πως βρίσκεται σε εξέλιξη αναθεώρηση του εμβολίου, ωστόσο επιμένει στην άποψη πως τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων.

Πηγή: ethnos.gr