Κεραυνός έπεσε στην περιοχή του Ερεχθείου, στην Ακρόπολη, με πληροφορίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να αναφέρουν πως τραυματίστηκαν συνολικά τέσσερα άτομα. 

Στο σημείο εκλήθη άμεσα τόσο η Πυροσβεστική Υπηρεσία όσο και το ΕΚΑΒ.

Τα τέσσερα άτομα δεν έχουν τραυματιστεί σοβαρά, ωστόσο, για προοληπτικούς λόγους μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο τραυματίες ήταν αρχαιοφύλακες και οι άλλοι δύο τουρίστες. 

Πάνω από 10.000 κεραυνοί στην Ελλάδα τη Δευτέρα

Έντονα καιρικά φαινόμενα επικράτησαν και τη Δευτέρα σε όλη τη χώρα, ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, όπου το χαλάζι σκέπασε κυριολεκτικά τους δρόμους, ενώ οι κεραυνοί διαδέχονταν ο ένας τον άλλον.

Ειδικότερα, οι έντονες καταιγίδες είχαν ως αποτέλεσμα να πέσουν περίπου 700 κεραυνοί στην Αττική, κυρίως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, ενώ τα ύψη βροχής έφθασαν τα 30 χιλιοστά, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Πόσοι κεραυνοί «χτυπάνε» τη Γη το δευτερόλεπτο

Σε όλη τη Γη πέφτουν περίπου 100 κεραυνοί το δευτερόλεπτο, ενώ ο κάθε κεραυνός παράγει τεράστια ισχύ.

Η ηλεκτρική αγωγιμότητα της ατμόσφαιρας οφείλεται κυρίως στα θετικά και αρνητικά ιόντα που κινούνται μέσα στο ηλεκτρικό της πεδίο.

Η αγωγιμότητα του αέρα αυξάνει σε σχέση με το ύψος.

Η διαφορά δυναμικού που προκαλεί τον κεραυνό οφείλεται στα (συνήθως) αρνητικά φορτισμένα ιόντα στα σύννεφα και στα θετικά φορτισμένα ιόντα της ξηράς ή της θάλασσας.

Οι ηλεκτρικές εκκενώσεις που παρατηρούνται στην ατμόσφαιρα ονομάζονται κεραυνοί.

Ο κεραυνός συνοδεύεται και από άλλα φαινόμενα: Τις αστραπές και τις βροντές, ενώ δημιουργείται κατά τη διάρκεια καταιγίδων.

Κεραυνοί μπορεί να ξεσπάσουν ανάμεσα σε διαφορετικά νέφη, μέσα στο ίδιο νέφος, ανάμεσα σε ένα νέφος και στον αέρα ή από ένα νέφος προς το έδαφος.

Η διαφορά δυναμικού κατά την έκρηξη ενός κεραυνού είναι πολλά εκατομμύρια Volt και η ένταση του ρεύματος δεκάδες χιλιάδες Αμπέρ.

Το μήκος ενός κεραυνού φθάνει έως αρκετά χιλιόμετρα και έχει τεθλασμένη ή κυματοειδή μορφή.

Πηγή: cnn.gr