Με επίκαιρη ερώτηση του προς τo Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά να εξασφαλιστεί η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης τα αμέσως επόμενα χρόνια.
Αναλυτικά το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:
«Η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και στον τομέα της ενέργειας εφάρμοσε ανερμάτιστη και αναποτελεσματική πολιτική, η οποία μάλιστα λόγω των ιδεοληψιών της ουσιαστικά αρνήθηκε τον σχεδιασμό που παρέλαβε έτοιμο, με συνέπεια να έχει οδηγήσει τον τομέα της ενέργειας σε τέλμα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης, η οποία από το 2013, όσον αφορά την μεγάλη διασύνδεση, είχε ενταχθεί ως υποέργο στη διασύνδεση Ισραήλ Κύπρου- Αττικής με χρηματοδότηση από τα έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI),για το οποίο η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποφάσισε την απένταξη του από (PCI),χωρίς αιτιολογία, με συνέπεια να χάσει η χώρα μας όλες τις προβλεπόμενες χρηματοδοτήσεις από την Ε.Ε.
Σήμερα,6 χρόνια μετά η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει να ακολουθεί την λαθεμένη επιλογή της προηγούμενης που είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα για την χώρα μας και οδηγεί την Κύπρο σε ηλεκτρική απομόνωση.
Επειδή πρέπει να υλοποιηθεί ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα συμβαδίζει με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τοπικής οικονομίας της Κρήτης, θα σέβεται τον άνθρωπο και το ιδιαίτερο Κρητικό οικοσύστημα, θα εναρμονίζεται με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και τους διεθνείς στόχους προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ ταυτόχρονα θα θωρακίζει ενεργειακά και θα καθιστά την Κρήτη πρωταγωνιστή στις ενεργειακές εξελίξεις.
Επειδή ο καιρός περνάει άπρακτος με συνέπεια οι σοβαρές παραλείψεις και αστοχίες να είναι κοστοβόρες για τους καταναλωτές, αφού σημαίνει πάνω από 1 δισ. Ευρώ επιπλέον που είναι το κόστος για όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χώρας, λόγω των συνεχιζόμενων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).
Ερωτάσθε κε Υπουργέ:
Ποιος ο σχεδιασμός και ποιο είναι το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του έργου της μεγάλης διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής;
Ποια είναι η επίσημη εκτίμηση για τις ενεργειακές ανάγκες της Κρήτης τα επόμενα 5 χρόνια 2019-2023 και ποιος είναι ο προγραμματισμός και η εγγύηση για την κάλυψης τους;»