Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, 2025
13.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Καύσωνας: Ο χάρτης θερμικής επιβάρυνσης της ΕΜΥ – Οι περιοχές και οι χρωματικές ζώνες

Πρέπει να διαβάσετε

Ειδικό χάρτη δημοσίευσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, με αφορμή τα  καιρικά φαινόμενα που επικρατούν τα τελευταία 24ωρα στη χώρα μας.

Με τον υδράργυρο να έχει «σκαρφαλώσει» πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου αποκαλύπτει το ρίσκο που υπάρχει για θερμική καταπόνηση ανά περιοχή.

Ο χάρτης είναι χωρισμένος σε πέντε χρωματικές ζώνες, με τις οποίες δηλώνεται ο βαθμός επικινδυνότητας θερμικού επεισοδίου εξαιτίας του καύσωνα που επικρατεί.

Ειδικότερα:

  • Το λευκό ορίζεται ως «κανονική δραστηριότητα»
  • Το πράσινο ως «Διακριτική ευχέρεια για εκπόνηση βαριάς εργασίας από μη εγκλιματισμένο προσωπικό. Οριακή τιμή δείκτη. Συχνή κατανάλωση νερού (ανά 1 ώρα)»
  • Το κίτρινο ως «Περιορισμός στην έντονη εργασία για μη εγκλιματισμένο προσωπικό. Να αποφευχθεί η εργασία σε μέρη χωρίς σκίαση. Φροντίδα για διαστήματα ανάπαυσης. Κατανάλωση νερού (ανά 30 λεπτά)»
  • Το κόκκινο ως «Συνιστάται αποφυγή εργασίας στο άμεσο ηλιακό φως. Μεγάλα διαστήματα ανάπαυσης. Κατανάλωση νερού (ανά 15 λεπτά)»
  • Το μαύρο ως «Συνιστάται παύση κάθε εξωτερικής εργασίας σε χώρους χωρίς σκιά»
    Από την μελέτη του χάρτη φαίνεται ότι οι περιοχές που είναι στο μαύρο είναι στον θεσσαλικό κάμπο, όπου συχνά ο υδράργυρος χτυπά κόκκινο, στη Δυτική Ελλάδα και στη Μακεδονία.

Όπως εξηγεί στην ανάρτησή της η ΕΜΥ, «οι Δείκτες Δυσφορίας ή θερμικής καταπόνησης εκφράζουν την ικανοποίηση ή μη του ανθρώπου από το περιβάλλον και τις επικρατούσες συνθήκες. Δίνουν μια καλή εκτίμηση των συνθηκών που επικρατούν και είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι στις ευπαθείς ομάδες, όπως ηλικιωμένα άτομα, παιδιά, στους ανθρώπους με πνευμονικές παθήσεις πχ. άσθμα, αθλητές, εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους και γενικά στις ομάδες ανθρώπων που επηρεάζονται άμεσα από τις περιβαλλοντικές συνθήκες.

Οι δείκτες αυτοί εξαρτώνται άμεσα από τη θερμοκρασία, την υγρασία, την ταχύτητα του ανέμου, τη νέφωση, την ηλιακή ακτινοβολία (χωρικά και χρονικά). Ο βιοκλιματικός δείκτης WBGT (Wet Bulb Globe Temperature) έχει επιλεγεί ως χαρακτηριστικός δείκτης θερμικής καταπόνησης. H χρήση του συνιστάται στο πρότυπο ISO 7243 (Ergonomics of the thermal environment), και χρησιμοποιείται συμβουλευτικά στην Οδηγία για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία».

Οι οδηγίες του Υπουργείου Υγείας

Νωρίτερα οδηγίες προστασίας από τον καύσωνα έδωσαν οι επιστήμονες του υπουργείου Υγείας, καθώς οι θερμοκρασίες των επόμενων ημερών θα είναι ιδιαίτερα υψηλές.

«Σε τέτοιες συνθήκες κινδυνεύουν αρκετοί συμπολίτες μας. Κυρίως παιδιά και ηλικιωμένοι», τόνισε ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, Καθηγητής Υγιεινής & Επιδημιολογίας.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στους ηλικιωμένους λέγοντας ότι δεν πρέπει κανείς να μείνει μόνος υπό αυτές τις συνθήκες.

Ακόμη οι ειδικοί σήμαναν καμπανάκι κινδύνου επίσης για τις εγκυμονούσες και τις γυναίκες που θηλάζουν, τα άτομα με χρόνια προβλήματα, που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, τα παχύσαρκα και υπέρβαρα άτομα, όσους εργάζονται σε εξωτερικό ή ασκούνται έντονα, όσους καταναλώνουν αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες.

Μέσα στο σπίτι νήπια και βρέφη 12:00 – 17:00

Ειδικά για τα μωρά και τα νήπια, η Βάνα Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας τόνισε πως διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης, γιατί η επιφάνεια του σώματός τους είναι μεγαλύτερη σε σχέση με το βάρος τους.

Συνέστησε τα μικρά παιδιά να παραμένουν μέσα στο σπίτι 12 με 5 «και όταν λέμε μέσα, εννοούμε όχι στην παραλία κάτω από την ομπρέλα, όχι στη βεράντα, αλλά μέσα στο σπίτι». Συμβούλευσε τους γονείς να κατεβάζουν τις τέντες και να δημιουργούν ένα όσο το δυνατόν πιο δροσερό περιβάλλον.

Τι πρέπει να κάνουν όσοι εκτεθούν στη ζέστη και δεν νιώθουν καλά

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος Καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας εξήγησε τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε περίπτωση που κάποιος εκτεθεί στη ζέστη και δε νιώθει καλά.

Άμεσα πρέπει να μεταφερθεί σε σκιερό μέρος και εάν έχει τις αισθήσεις του να του δώσουμε να πιει νερό, σιγά – σιγά με μεγάλη συχνότητα. Χρησιμοποιούμε βρεγμένη πετσέτα ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να τον δροσίσει.

Εάν το άτομο έχει φτάσει στο σημείο να βρίσκεται σε σύγχυση και το δέρμα του είναι πάρα πολύ ζεστό, ίσως έχει χάσει τη δυνατότητα να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματός του.

Σε αυτή την περίπτωση καλούμε αμέσως το ΕΚΑΒ τον μεταφέρουμε σε σκιερό μέρος και τον δροσίζουμε αλλά ποτέ δεν του δίνουμε νερό από το στόμα.
Τοποθετούμε παγοκύστες ή πάγο στις μασχάλες και στη βουβωνική χώρα, βγάζουμε τα ρούχα του και φροντίζουμε να μεταφερθεί όσο το δυνατό το γρηγορότερα σε νοσοκομείο.

ΠηγήCnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα