Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
15 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Καύσιμα: Ικανοποιητική η ζήτηση στην ελληνική αγορά φέτος το καλοκαίρι

Πρέπει να διαβάσετε

Θετικά πρόσημα καταγράφει η αγορά καυσίμων φέτος το καλοκαίρι σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς για τους μήνες Ιουνίου και Ιουλίου με τη ζήτηση τόσο για τη βενζίνη όσο και για το diesel κίνησης να καταγράφει αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Συγκεκριμένα, για τον Ιούνιο η ζήτηση για βενζίνη κατέγραψε άνοδο 9,9% και το πετρέλαιο κίνησης 8,3% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2022 ενώ συνολικά τα καύσιμα κίνησης κατέγραψαν άνοδο 9%.

Σε επίπεδο εξαμήνου, η ζήτηση για βενζίνη κατέγραψε άνοδο 5% και για το πετρέλαιο κίνησης 2,6% ενώ συνολικά τα καύσιμα κίνησης κατέγραψαν άνοδο 3,7%.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της αγοράς, με θετικό πρόσημο αναμένεται να κλείσει και ο Ιούλιος ο οποίος αποτελεί και έναν από τους μήνες με την υψηλότερη τουριστική κίνηση.

Η καλύτερη εικόνα της αγοράς φέτος οφείλεται σαφώς στις χαμηλότερες τιμές στην αντλία σε σχέση με το περυσινό καλοκαίρι. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τέτοια εποχή η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης ήταν στα 2,155 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης στα 1,902 ευρώ το λίτρο ενώ σήμερα αυτή διαμορφώνεται στα 1, 926 για τη βενζίνη και στα 1,633 για το πετρέλαιο κίνησης ενώ πριν από ένα μήνα η τιμή βενζίνης ήταν ακόμη πιο χαμηλή στα 1,8 ευρώ το λίτρο.

Οι τιμές στην ελληνική αγορά έχουν καταγράψει άνοδο τις τελευταίες δύο εβδομάδες ακολουθώντας τις κινήσεις του Brent και των Platts.

Νέα δεδομένα για την παγκόσμια ζήτηση δίνουν ώθηση στην τιμή

Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου έχουν σημειώσει άνοδο άνω του 16% από τα τέλη Ιουνίου και οδεύουν προς πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών, το μεγαλύτερο ράλι από τότε που η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αναστάτωσε τις ενεργειακές αγορές.

Οι φόβοι μιας παγκόσμιας ύφεσης επισκιάζουν εδώ και μήνες τις προοπτικές της ζήτησης και μια άτονη οικονομική ανάκαμψη στην Κίνα είχε μειώσει τα προγνωστικά. Ωστόσο, το πετρέλαιο βρίσκεται σε ανοδική τροχιά.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στα 102 εκατομμύρια φέτος. Ωστόσο, η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου προβλέπεται να αυξηθεί μόνο κατά 1,5 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα στα 101,5 εκατομμύρια, ανέφερε ο οργανισμός στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του.

Αυτό το χάσμα προσφοράς έχει επιδεινωθεί από τις περικοπές παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+, ο οποίος δεσμεύτηκε τον Απρίλιο να μειώσει την παραγωγή κατά περισσότερα από 1,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το τέλος του έτους – ως απάντηση στην κατά σχεδόν 38% πτώση των τιμών του πετρελαίου από το ανώτατο πέρυσι.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι αγορές επανεκτιμούν επίσης τις ζοφερές προβλέψεις τους για τη ζήτηση πετρελαίου.

Μερικές από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου αψηφούν τις προειδοποιήσεις για επιβράδυνση παρά τον υψηλό ακόμη πληθωρισμό και τις επώδυνες αυξήσεις των επιτοκίων. Οι έμποροι πετρελαίου στοιχηματίζουν ότι οι ανθεκτικές οικονομίες θα μεταφραστούν σε ισχυρή ζήτηση και ότι, με τα επιτόκια να πλησιάζουν στο αποκορύφωμά τους, οι προοπτικές για την ανάπτυξη θα μπορούσαν να βελτιωθούν.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξάνει τα επιτόκια σε ιστορικά υψηλά αλλά υπαινίσσεται ότι θα μπορούσε να σταματήσει

Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,4% το δεύτερο τρίμηνο. Αυτός ήταν ταχύτερος ρυθμός από ό,τι τους πρώτους τρεις μήνες του έτους και ήταν επίσης πάνω από τις προσδοκίες των οικονομολόγων για ανάπτυξη 1,8%, σύμφωνα με τη Refinitiv.
Υπάρχουν επίσης ορισμένα ενθαρρυντικά σημάδια στην Ευρώπη. Οι 20 χώρες που μοιράζονται το νόμισμα του ευρώ διολίσθησαν σε ύφεση νωρίτερα φέτος, αλλά τα στοιχεία από τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Γερμανία δείχνουν ότι αυτό μπορεί να αποτελεί ήδη παρελθόν.

Πηγήinsider.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα