Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
10.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κατώτατος μισθός: Πού κλείδωσε η νέα αύξηση – Έως την επόμενη Παρασκευή το υπουργικό

Πρέπει να διαβάσετε

Εντός της επόμενης εβδομάδας και το αργότερο έως την Παρασκευή 10 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί – εκτός νέου απροόπτου – το υπουργικό συμβούλιο που ήταν να πραγματοποιηθεί σήμερα και αναβλήθηκε λόγω της τραγωδίας στα Τέμπη, το οποίο και θα ορίσει την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2023. Ο νόμος άλλωστε προβλέπει ρητά πως η εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζιδάκης, πρέπει να γίνει έως τις 10 Μαρτίου.

Αυτή την στιγμή το βασικό σενάριο προβλέπει αύξηση στο ανώτατο άκρο της κλίμακας που προτείνει το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών που περνάει από το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, δηλαδή μια αύξηση στο 7,5% με 7,75%, ώστε ο μισθός να φτάσει στα 766 με 768 ευρώ, με μια αύξηση της τάξης των 53 – 55 ευρώ.

Στο τραπέζι έπεσε και ένα σενάριο μεγαλύτερης αύξησης, ελέω και της προεκλογικής περιόδου, προς τα 780 ευρώ (+ 9,6%), ωστόσο φαίνεται πως – αυτή την στιγμή τουλάχιστον – το εν λόγω σενάριο δεν συγκεντρώνει ισχυρές πιθανότητες.

Οι νέοι μισθοί με τα επιδόματα προϋπηρεσίας

Με το σενάριο αύξησης 7,5% με 7,75% οι ελάχιστες αποδοχές των ανειδίκευτων εργατών θα διαμορφωθούν, ανάλογα και με την προϋπηρεσία που έχει συμπληρωθεί έως 14 Φεβρουαρίου του 2012 ως εξής:

  • Εργαζόμενος χωρίς ή με προϋπηρεσία έως 3 έτη: 766 με 768 ευρώ
  • Εργαζόμενος με προϋπηρεσία 3 – 6 έτη: 842 έως 844 ευρώ (+10%)
  • Εργαζόμενος με προϋπηρεσία 6 – 9 έτη: 919 –  έως 921 ευρώ (+20%)
  • Εργαζόμενος με προϋπηρεσία πάνω από 9 έτη: 995 –  έως 998 ευρώ (+30%)

Όπως έγραψε η «Η», η Επιτροπή Σοφών προτείνει μια μετρημένη αύξηση που μπορεί να ξεκινά από 5% ώστε να καλύπτει τον εκτιμώμενο πληθωρισμό για το 2023 και να φτάνει έως το ποσοστό αύξησης των συντάξεων, δηλαδή 7,75%.

Τα υπομνήματα των εταίρων

Υπενθυμίζουμε ότι οι  εργοδοτικοί φορείς στα υπομνήματά τους πρότειναν αυξήσεις από 4% έως 10% ενώ 15% (826 ευρώ) πρότεινε η ΓΣΕΕ. Αύξηση 3% – 5% εισηγήθηκε η ΤτΕ και 3% – 4% το ΚΕΠΕ επισημαίνοντάς  ότι οποιαδήποτε αύξηση του κατώτατου μισθού πάνω από αυτό το ποσοστό θα αυξήσει το μοναδιαίο κόστος εργασίας και θα θέσει σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Προς νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Την ίδια ώρα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση “κλειδώνει” μέσα στο προσεχές διάστημα μια νέα μείωση κατά 0,60% των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ σε βάθος τετραετίας θα εξεταστεί και περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Δεν αποκλείεται μάλιστα η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών να κουμπώσει με την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού.

Το οικονομικό επιτελείο βλέπει πολύ θετικά τη μείωση των εισφορών η οποία θα ευνοήσει νέες προσλήψεις, θα ελαφρύνει το κόστος των επιχειρήσεων και θα αυξήσει το καθαρό εισόδημα των μισθωτών, ωστόσο το δημοσιονομικό κόστος απαιτεί προσεκτικές κινήσεις.

Βέβαια επειδή πρόκειται για μέτρο μόνιμου χαρακτήρα, στελέχη του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν την ανάγκη προσεκτικών χειρισμών καθώς δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ακόμα ένα μικρό περιθώριο για μείωση εισφορών που αντιστοιχούν στις παρακρατήσεις υπέρ ΔΥΠΑ όπως, για παράδειγμα, της κατάρτισης η οποία πλέον χρηματοδοτείται από το ταμείο ανάκαμψης. Όμως από κει και πέρα ,τα περιθώρια στενεύουν, καθώς ο «σκληρός πυρήνας» των εισφορών αντιστοιχεί στον κλάδο υγείας και σύνταξης, δύο κλάδοι που είναι ελλειμματικοί, αν δεν χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι εργοδοτικοί φορείς

Πάντως, οι εργοδοτικοί φορείς έδωσαν έμφαση στα υπομνήματά τους για τον κατώτατο μισθό , στην μείωση των εισφορών πιέζοντας για τη συρρίκνωση του μη μισθολογικού κόστους.

Ειδικότερα ο ΣΕΒ προτείνει αύξηση 5% με 6% υπό την προϋπόθεση ότι θα μειωθεί και το μη μισθολογικό κόστος κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες άμεσα και κατά επιπλέον 3 μονάδες το διάστημα 2024-2025, προκειμένου η Ελλάδα να αρχίσει να προσεγγίζει τον μέσο όρο μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

Υπενθυμίζουμε ότι, έως τώρα, οι εισφορές μειώθηκαν  κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες τον Ιούνιο του 2020 (0,42 π.μ. για τον εργαζόμενο και 0,48 π.μ. για τον εργοδότη) και κατά 3,0 π.μ. τον Ιανουάριο του 2021 (1,21 π.μ. για τον εργαζόμενο και 1,79 π.μ.) ενώ κατά 0.50% μειώθηκαν οι εισφορές προς την επικουρική ασφάλιση από την 1η Ιουνίου 2022. Υπολείπεται, λοιπόν, η μείωση κατά 0,60% από τη συνολική μείωση των πέντε ποσοστιαίων μονάδων  για την οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.

Πηγήimerisia.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα