Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, 2024
16.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Καθηλωμένες στα 2 ευρώ οι τιμές του κρητικού ελαιολάδου

Πρέπει να διαβάσετε

Καθηλωμένες στα 2 ευρώ το λίτρο παραμένουν οι τιμές του κρητικού ελαιολάδου τους τελευταίους μήνες, προκαλώντας την αγανάκτηση των ελαιοπαραγωγών που βλέπουν το προϊόν τους να πωλείται σε τιμές κάτω του κόστους, οδηγώντας πολλούς από αυτούς στην εγκατάλειψη της παραγωγής, αφού είναι ασύμφορη για τους ίδιους.

Οι δακοπροσβολές που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της περσινής ελαιοκομικής περιόδου χαρακτηρίζονται ως ο κυριότερος λόγος πτώσης των τιμών, γι’ αυτό και φέτος δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση του προγράμματος με αύξηση των ψεκασμών.

Ήδη θετικά φαίνεται πως είναι τα πρώτα σημάδια από τη φετινή ελαιοπαραγωγή, η οποία σίγουρα θα είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι. Ειδικότερα, την περσινή χρονιά η παραγωγή σε επίπεδο Κρήτης δεν ξεπέρασε τις 60.000 τόνους, τη στιγμή που φέτος εκτιμάται ότι θα φτάσει τους 80.000.

«Η ελαιοκομική χρονιά θα είναι καλή από πλευράς παραγωγής αν δεν έχουμε απρόοπτα», επισημαίνει ο κ. Μιχελάκης, ο οποίος τονίζει ότι αυτό οφείλεται τόσο στις καιρικές συνθήκες όσο και στη δασοπροστασία.

Όπως λέει οι βροχοπτώσεις αυτή την περίοδο θα έχουν θετική επίδραση στις ελιές, γιατί τα δέντρα είναι σε ένα στάδιο που έχουν υποστεί συνέπειες από την ξηρασία, ο ελαιόκαρπος είναι συρρικνωμένος, άρα μια βροχή ωφελεί. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος για αυξημένες δακοπροσβολές και συνιστά την προσοχή των παραγωγών.

«Αυξάνεται η πιθανότητα δακοπροσβολών γιατί ο δάκος προτιμά τους καρπούς που βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Ο δάκος περιορίζει τη δραστηριότητά του με τις υψηλές θερμοκρασίες, δεν γεννά, δεν κινείται, προφυλάσσεται σε σκιερά μέρη. Καθώς προχωράμε σε φθινοπωρινές θερμοκρασίες λοιπόν, πρέπει να παραμένουμε σε επιφυλακή».

Ο κ. Μιχελάκης θεωρεί ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση, τονίζοντας πως «μετά από τόσα χρόνια ερευνών και εμπειρίας με τον δάκο στην Κρήτη δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς και να μην μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε».

Μάλιστα, όπως ανέφερε, πολλοί παραγωγοί φοβούμενοι τις επικείμενες δακοπροσβολές έχουν προχωρήσει σε πρόωρη συγκομιδή όμως αυτό, όπως τονίζει, δεν είναι φρόνιμο γιατί αυτή είναι η περίοδος που γίνεται ο σχηματισμός του λαδιού. Η συγκομιδή της ελιάς καλό είναι, όπως λέει, να γίνεται από τις 15 Νοεμβρίου.

Η διαφύλαξη της ποιότητας του κρητικού ελαιολάδου αποτελεί μονόδρομο, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη για τη χώρα οικονομική συγκυρία. Παθογένειες που έχουν να κάνουν με την πλημμελή δακοκτονία, που υποβαθμίζει την ποιότητα του ελαιοκάρπου αλλά και τη χύμα διάθεση του προϊόντος, που έχει ως αποτέλεσμα να πωλείται σε πολύ χαμηλές τιμές, πρέπει άμεσα και καθολικά να αντιμετωπιστούν, ώστε και ο Κρητικός παραγωγός να έχει όφελος και το προϊόν να πάρει την αξία που του αναλογεί.

Πηγή: rethnea.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα