Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
18.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Καθηγήτρια Μικροβιολογίας: Ο κορωνοϊός σε θάλασσα και πισίνα

Πρέπει να διαβάσετε

Η σταδιακή άρση των μέτρων ξεκίνησε, το καλοκαίρι πλησιάζει όμως ο κορωνοϊός συνεχίζει να υπάρχει και νέα ερωτήματα θα απασχολήσουν την καθημερινότητα των πολιτών ειδικά στην Κρήτη που υπό φυσιολογικές συνθήκες η άνοδος της θερμοκρασίας σημαίνει παραλία και μπάνια στη θάλασσα.

Κορωνοϊός και νερό

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια μικροβιολογίας, Άννα Ψαρουλάκη μίλησε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και ξεκαθάρισε πως ο ιός δεν μεταδίδεται από το πόσιμο νερό.

Η ίδια εξήγησε πως αυτό ισχύει για το νερό που βγαίνει στις βρύσες μας, το οποίο έχει υποστεί τη σχετική επεξεργασία.

«Από αυτό το νερό», σημειώνει η κα Ψαρουλάκη «δεν μπορεί να μεταδοθεί ο ιός. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι όλα λειτουργούν σωστά».

Συμπλήρωσε δε πως και το εμφιαλωμένο νερό είναι ασφαλές καθώς και αυτό υπόκειται αντίστοιχη επεξεργασία και περνά από αυστηρούς ελέγχους.

Πόσο ασφαλείς είναι οι πισίνες;

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Μικροβιολογίας πόσιμο νερό θεωρείται και το νερό αναψυχής. Σε ότι αφορά στις πισίνες η κα Ψαρουλάκη ανέφερε πως ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται υπό την προϋπόθεση ότι η χλωρίωση και οι συνθήκες συντήρησής τους θα είναι οι σωστές.

Ωστόσο για τη λειτουργία τους παραμένουν κάποια ερωτηματικά καθώς όπως τονίζει η κα Ψαρουλάκη «στις κλειστές πισίνες δημιουργείται και σταγονίδιο το οποίο ενδεχομένως μπορεί να εισπνευστεί»

«Οι τρόποι μετάδοσης είναι πλέον γνωστοί, είναι τα σταγονίδια» σημειώνει η κα Ψαρουλάκη τονίζοντας ότι ο ιός «μεταδίδεται και από αεροζόλ το μπορεί να δημιουργηθεί σε πίσίνα.»

Η ίδια συμπληρώνει πως ιδιαίτερα σημαντικές για την ανάσχεση μετάδοσης του ιού είναι και οι διαδικασίες που θα τηρούνται στα αποδυτήρια.

Μπάνια στη θάλασσα με αποστάσεις

«Το θαλασσινό νερό δεν μεταφέρει τον ιό», τονίζει η κα Ψαρουλάκη εφιστώντας την προσοχή των πολιτών αναφορικά με τη συμπεριφορά τους στην παραλία,

Μάλιστα σημείωσε πως «και μέσα στη θάλασσα θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις καθώς και εκεί μπορεί να μεταδοθεί, όχι μέσω του νερού αλλά μέσω του αέρα, αν για παράδειγμα κάποιος βήξει δίπλα μας.»

«Ακόμα και με την άμμο εκτιμώ πως είναι δύσκολο να μεταδοθεί ο ιός καθώς μελέτες έχουν δείξει πως ο χρόνος ζωής του σε περιβάλλον υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας είναι μία ώρα», συμπλήρωσε.

Ωστόσο τόνισε πως ο συνωστισμός παραμένει επικίνδυνος για τη μετάδοση του κορωνοϊού και από αυτό δεν εξαιρούνται οι παραλίες. Όπως ανέφερε η κα Ψαρουλάκη «το να είναι οι ξαπλώστρες πολύ κοντά χωρίς να τηρούνται οι αποστάσεις, το μπαράκι που θα πάμε να πιούμε το ποτό μας μετά από το μπάνιο είναι σημεία στα οποία ο ιός μεταδίδεται».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα