Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
19.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Καθηγήτρια επιδημιολογίας για τα μέτρα: Αν είναι σωστά ή λάθος θα το δούμε από το αποτέλεσμα

Πρέπει να διαβάσετε

Δύο παράγοντες ήταν εκείνοι που καθόρισαν την απόφαση να ληφθούν επιπλέον μέτρα για την ανάσχεση της πορείας του κορωνοϊού στη χώρα, σύμφωνα με την καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου. 

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA η κα Ψαλτοπούλου, τόνισε ότι ο πρώτος παράγοντας αφορά στο ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν πως είμαστε περίπου 3 με 4 εβδομάδες πίσω από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αναφορικά με την εξάπλωση του ιού και ο δεύτερος το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο τέλος του φθινοπώρου και άρα υπάρχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα του ιού, την ώρα που οι πολίτες ξεκινούν να «κλείνονται» σε εσωτερικούς χώρους.

Οι δύο αυτοί παράγοντες «δείχνουν» ότι πλέον είναι ώρα για αυστηρότερα μέτρα, ανέφερε η κα Ψαλτοπούλου, ενώ τόνισε πως τη δεδομένη στιγμή κανείς δεν μπορεί να κρίνει αν τα μέτρα που λαμβάνονται είναι σωστά ή λάθος. «Τις πολιτικές δεν τις βγάζουν οι γιατροί, οι γιατροί θα πήγαιναν σε πιο ασφαλείς λύσεις», ανέφερε η ίδια όμως εξήγησε πως η στρατηγική περιορισμού της πανδημίας είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα, στην οποία συνυπολογίζονται και πρέπει να συνυπολογίζονται και άλλα δεδομένα, όπως η οικονομία αλλά και άλλα στατιστικά δεδομένα. «Δεν υπάρχει σωστό και λάθος, είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα. Αν κάνουμε σωστά η λάθος θα το δούμε από το αποτέλεσμα», σημείωσε η κα Ψαλτοπούλου συμπληρώνοντας πως στόχος είναι να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές αλλά και να μην καταστραφεί η οικονομία της χώρας.

Οι τρεις βασικοί τρόποι μετάδοσης του ιού

Η μετάδοση του ιού μέσω επαφής με τα αντικείμενα, φαίνεται να χάνει έδαφος, ανέφερε η κα Ψαλτοπούλου τονίζοντας πως οι περισσότερες έρευνες δείχνουν πλέον πως οι πιθανότητες να κολλήσουμε τον ιό αγγίζοντας αντικείμενα είναι πολύ μικρές.

Η στενή επαφή με κρούσμα κορωνοϊού είναι ένας ακόμη τρόπος μετάδοσης του ιού, ενώ ακόμη πιο αυξημένες είναι οι πιθανότητες να εκτεθεί κάποιος στον ιό μέσω του αερολύματος που εκπέμπει κάποιος φορέας.

Ασφαλή τα σχολεία

Τα σχολεία σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας, δείχνουν πως δεν αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού. Η κα Ψαλτοπούλου τόνισε πως αυτό είναι ένα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στοιχείο, αφού τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι η λειτουργία των σχολείων είναι ως επί το πλείστον ασφαλής, όταν βέβαια ακολουθούνται τα μέτρα προσωπικής υγιεινής και η χρήση μάσκας.

«Τα παιδιά μικρής ηλικίας δεν μεταδίδουν εύκολα τον ιό και όταν νοσήσουν έχουν καθόλου ή πολύ ήπια συμπτώματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ τόνισε πως η κατάσταση διαφοροποιείται λίγο στους έφηβους, ενώ τα περισσότερα κρούσματα στα σχολεία εντοπίζονται σε εκπαιδευτικούς.

«Για εφήβους και ενήλικες, η δυνατότητά τους να παράγουν ένα αερόλυμα σε εσωτερικούς χώρους, αυξάνει τις πιθανότητες μετάδοσης», ανέφερε η ίδια και συμπλήρωσε πως αυτό είναι ένας λόγος που θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στους χώρους άθλησης όπου δεν γίνεται χρήση μάσκας.

Θα χρειαστούν πολλοί μήνες για να έχουμε εμβόλιο

Η κα Ψαλτοπούλου αναφέρθηκε και στα ενθαρρυντικά στοιχεία των κλινικών δοκιμών για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού ωστόσο τόνισε πως παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έχει κινητοποιηθεί για την εύρεση εμβολίου, δεν σημαίνει ότι θα κυκλοφορήσει άμεσα. «Οι κλινικές μελέτες έχουν στόχο να διασφαλίσουν και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και τη ασφάλειά τους. Δεν μπορεί να πιεστεί ο χρόνος, οπότε βεβαίως πρέπει να γίνει γρήγορα αλλά να μην γίνει με ερωτηματικά», τόνισε η ίδια.

Εκτίμησε μάλιστα πως τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα, ωστόσο τόνισε πως «θα χρειαστούν πολλοί μήνες στην παραγωγή για να μπορούμε να έχουμε όσα εμβόλια είναι απαραίτητα».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα