«Το επιδημικό κύμα στην Ελλάδα έχει σβήσει εδώ και λίγες ημέρες, αλλά ο ιός δεν είναι δε αποδρομή», ξεκαθάρισε ο Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας, μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA κι εξήγησε, εφιστώντας παράλληλα την προσοχή των πολιτών: «Ο κορωνοϊός έχει περάσει από την επιδημική, στην ενδημική του μορφή με σποραδικά κρούσματα, τα οποία όμως είναι ικανά, αν δε ληφθούν κατάλληλα μέτρα, να γίνουν μεταδότες ενός νέου επιδημικού κύματος».
Ωστόσο το δεύτερο «κύμα» που ενδέχεται να έρθει το φθινόπωρο, ο κ. Τούντας εκυίμησε ότι θα είναι μικρότερης επικινδυνότητας, δεδομένου ότι ο κόσμος γνωρίζει πλέον για τα μέτρα ατομικής προστασίας, ενώ παράλληλα, «θα είμαστε πιο κοντά σε αποτελεσματικότερες θεραπείες και στην ανάπτυξη εμβολίου». Ως προς την άρση του lockdown, σημείωσε: «Μια χρεωκοπημένη κοινωνία δεν μπορεί να προστατεύσει και την υγεία των πολιτών, επομένως θέλουμε μια εύρωστη οικονομία».
Στο πλαίσιο αυτό, σχολιάζοντας το άνοιγμα των συνόρων και την υποδοχή τουριστών, ο Καθηγητής εκτίμησε ότι λόγω των πρωτοκόλλων, θα είναι περιορισμένα τα εισαγόμενα κρούσματα και δε θα θέσουν σε κίνδυνο τον ελληνικό πληθυσμό. Επανέλαβε ωστόσο ότι μιλάμε για έναν αόρατο και άγνωστο εχθρό, για τον οποίο λείπου ακόμη πολλά κομμάτια του παζλ και δεν μπορούν να απαντηθούν με βεβαιότητα ερωτήματα, όπως αν κάποιος που έχει νοσήσει, αποκτά ανοσία.
«Τα τελευταία 30 χρόνια παρατηρείται αναζωπύρωση των επιδημιών, η οποία οφείλεται κυρίως στη διαταραχή της σχέσης του ανθρώπου με το περιβάλλον και στη διαταραχή της διατροφικής αλυσίδας. Υπάρχει η ανάγκη αλλαγής της σχέσης με το περιβάλλον και της κατανάλωσης της ζωικής τροφής», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τούντας και υπογράμμισε πως θα πρέπει να δοθεί έμφαση στα θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία, καθώς δεν αποκλείεται σύμφωνα με τον ίδιο το ενδεχόμενο, να ζήσουμε στο μέλλον με μεγαλύτερη ένταση τέτοιου είδους υγειονομικές κρίσεις.
«Είναι σημαντικό να γίνουν test σε πολίτες που είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο, ωστόσο θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, καθώς δεν έχουμε ακόμη απολύτως αξιόπιστα test. Στα μοριακά test υπάρχει το ενδεχόμενο τις πρώτες ημέρες της μόλυνσης να βγουν ψευδώς αρνητικά, ενώ στα test αντισωμάτων μπορεί να έχουμε ψευδώς θετικό αποτέλεσμα και να θεωρηθεί ότι κάποιος είναι προστατευμένος, διότι εμφανίζεται να έχει αντισώματα. Γι’αυτό χρειάζεται επανάληψη», κατέληξε ο Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής ιατρικής.