Με προβλέψεις που αφορούν το πότε θα επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης μέσω του εμβολιασμού, ασχολείται τον τελευταίο καιρό το Πολυτεχνείο Κρήτης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο αναπληρωτής καθηγητής Γιώργος Ατσαλάκης.

Ένα μέρος της ανοσίας θα επιτευχθεί από εκείνους που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό και έχουν αναπτύξει αντισώματα και ένα άλλο μέρος της κοινωνίας θα πρέπει να εμβολιαστεί για να αυξηθεί η ανοσία και να φτάσει κοντά στο 70% του πληθυσμού, όπως υπογράμμισε ο κ. Ατσαλάκης.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες δυσκολίες καθώς τα δεδομένα δεν είναι αρκετά και δεν μπορεί να προσδιοριστεί το ποσοστό των πολιτών που δεν θα προσέλθουν για να εμβολιαστούν, για διάφορους λόγους. «Ενδέχεται να υπάρξουν περιοχές που ο κόσμος δεν θα θέλει να εμβολιαστεί και θα παραμείνει ο ιός και θα πολλαπλασιάζεται μεταξύ των ανθρώπων που δεν θα έχουν εμβολιαστεί. Είναι δύσκολο να το μοντελοποιήσουμε αλλά πιστεύω την Κυριακή θα καταφέρουμε να έχουμε μια πρώτη μακροχρόνια πρόβλεψη για το πότε περίπου θα ολοκληρωθεί η ανοσία της αγέλης, δηλαδή να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού. Σε μια πρώτη φάση όμως, βλέπουμε αυτό να συμβεί το Νοέμβριο». 

Σύμφωνα με τον κ. Ατσαλάκη, έχει σημασία να εγκριθούν κι άλλα εμβόλια και να υπάρξουν διαθέσιμες ποσότητες. «Από εκεί και μετά εξαρτάται. Πρέπει να υπάρχουν εμβολιαστικά κέντρα και να προσέλθουν οι πολίτες να εμβολιαστούν, είναι πολλοί οι παράγοντες». 

Όπως σημείωσε ο κ. Ατσαλάκης, είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθεί το μοντέλο ώστε να ξέρουμε τι ποσοστό ανοσίας θα έχει επιτευχθεί μέχρι τον Ιούνιο. «Αν όλα πάνε καλά, ίσως είναι μια ένδειξη ότι θα μπορεί να ξεκινήσει ο τουρισμός. Αλλά θα μπορώ να ξέρω με ακρίβεια την Κυριακή».  

«Διανύουμε τον πιο κρίσιμο μήνα»

O κ. Ατσαλάκης αναφέρθηκε στην αυξητική τάση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στα Χανιά, λέγοντας πως δεν είναι καλό διότι μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον τουρισμό. «Πιστεύω ότι θα ελεγχθούν αυτά τα λίγα κρούσματα γρήγορα τώρα που είναι λίγα και δεν θα εξαπλωθούν. Ο μήνας που διανύουμε τώρα είναι ο πιο κρίσιμος, αν αυτό δεν ξεφύγει με κάποια εκθετική αύξηση και αρχίσουν οι εμβολιασμοί χωρίς προβλήματα θα έχουμε μια ελπίδα αισιοδοξίας για να δούμε με περισσότερη ακρίβεια τι μπορεί να γίνει με τα στοιχεία αρχές Απριλίου. Τότε θα είναι ένα καθοριστικό ορόσημο για να μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις». 

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, χαρακτήρισε «τρομακτικές» τις συνέπειες της οικονομίας λέγοντας πως είναι πολλές και θα τις δούμε μετά από πολλούς μήνες, ίσως και τον επόμενο χρόνο. Γι’ αυτό το λόγο, πρέπει να ξεκινήσει οπωσδήποτε να λειτουργεί η οικονομία.