«Αν πάμε σε άνοιγμα του τουρισμού χωρίς κανόνες, θα οδηγηθούμε αρκετά γρήγορα σε τοπικές εξάρσεις, που μπορεί να γίνουν τοπικές επιδημίες», δήλωσε μιλώντας στον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό CRETA, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και έκανε λόγο για «αδικαιολόγητο εφησυχασμό ορισμένων πολιτών», που μετά την άρση των μέτρων, συμπεριφέρονται «σαν να μην έχει συμβεί τίποτα».
Μάλιστα, εκτίμησε ότι εφόσον δεν ακολουθούμε στις καθημερινές εξόδους μας τα μέτρα, δεν αποκλείεται να επιστρέψουμε σε «lockdown», αυτή τη φορά τοπικά, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και για την οικονομία. Άλλωστε υπενθύμισε ότι βάσει πρόσφατων μελετών, το ποσοστό των ασυμπτωματικών, μπορεί να φτάσει εώς και το 50% αυτών που κολλάνε τον ιό. «Πρέπει να αντιμετωπίζονται όλοι σαν δυνητικοί φορείς του ιού, για να προστατεύουμε αλλήλους».
Ο Καθηγητής πριν την άρση των μέτρων, είχε δηλώσει στον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό CRETA, ότι δεν χρειάζεται να λαμβάνονται οριζόντιες αποφάσεις και είχε ταχθεί υπέρ της άρσης των μέτρων εντός Κρήτης, δεδομένου του χαμηλού αριθμού κρουσμάτων. Ωστόσο, αναφορικά με το αίτημα των ξενοδόχων Ηρακλείου να απελευθερωθούν νωρίτερα οι πτήσεις στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου, ο κ. Βασιλακόπουλος σχολίασε: «Το θέμα είναι να μην κολλήσουν οι τουρίστες τους -αγνούς- Κρητικούς. Επομένως, θα πρέπει πρώτα να απαντηθεί το ερώτημα, αν η Κρήτη, είναι πλήρως προετοιμασμένη υγειονομικά, να σηκώσει αυτό το φορτίο των τουριστών με ασφάλεια. Χρειάζεται σχέδιο. Στην Ευρώπη, όντως ο ιός είναι σε φθίνουσα πορεία. Ωστόσο, έχουμε το παράδειγμα της Βορείου Μακεδονίας, που ξαναμπήκε σε καραντίνα. Στην Αφρική, το πρόβλημα τώρα αρχίζει.»
«Ευφυής αυτή τη φορά η Ελλάδα»
Απαντώντας σε εκείνους που χαρακτηρίζουν υπερβολική την αντίδραση απέναντι στον κορωνοϊό, ο κ. Βασιλακόπουλος, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Οι ευφυείς άνθρωποι μαθαίνουν από τα λάθη του άλλου. Και αυτή τη φορά εμείς ήμασταν ευφυείς, γιατί είδαμε τι συνέβη σε άλλες χώρες, με πολύ καλύτερο σύστημα υγείας. Αν δεν είχαν ληφθεί αυτά τα μέτρα στην Ελλάδα, θα θρηνούσαμε εκατόμβες νεκρών.»
«Μεγάλη πιθανότητα δεύτερου κύματος»
Βασιζόμενος σε μελέτες, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας εκτιμά ότι η πιθανότητα να έχουμε δεύτερο κύμα το φθινόπωρο, είναι πολύ μεγάλη, ωστόσο τότε η ιατρική κοινότητα θα είναι καλύτερα προετοιμασμένη. «Παράλληλα, υπάρχει η ελπίδα ότι σταδιακά, μπορεί ο ιός να γίνει λιγότερο επιθετικός».