Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025
15.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Καθηγητής Καρύδης στον ΣΚΑΪ Κρήτης: Παράδειγμα προς αποφυγή το Ηράκλειο στην αντισεισμική προστασία

Πρέπει να διαβάσετε

Ο ισχυρός σεισμός ανατολικά της Κρήτης επαναφέρει στο προσκήνιο μείζονα θέματα αντισεισμικής προστασίας στο Ηράκλειο.

 

του Σωτήρη Μεταξά

 

Οι παλιές κατασκευές, η αυθαίρετη δόμηση και τα επικίνδυνα μπαλκόνια σε ετοιμόρροπα, και όχι μόνο, κτίρια αποτελούν ένα προβληματικό τρίπτυχο στο ενδεχόμενο μίας μεγάλης σεισμικής δόνησης. Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές του καθηγητή Αντισεισμικών Κατασκευών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Πολυτεχνείου Παναγιώτη Καρύδη ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 στους Κώστα Κεφαλογιάννη και Σωτήρη Μεταξά, χαρακτήρισε το Ηράκλειο παράδειγμα προς αποφυγή σε ζητήματα αντισεισμικής προστασίας.

“Υπάρχουν σημαντικά προβλήματα αντισεισμικής προστασίας γενικότερα στα αστικά κέντρα και ειδικότερα στην περίπτωση του Ηρακλείου που είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα προς αποφυγή. Στην πόλη του Ηρακλείου υπάρχει πληθώρα παλιών κατασκευών, άναρχη και αυθαίρετη δόμηση καθώς και περιπτώσεις επικίνδυνων μπαλκονιών σε στενούς δρόμους που αποτελούν στοιχεία κινδύνου στο ενδεχόμενο ενός σεισμού”, τόνισε ο κ. Καρύδης.

Ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έκανε ειδική αναφορά στα τεράστια ζητήματα αυθαιρεσιών και στο μεγάλο μέρος του κτηριακού δυναμικού της πόλης που είναι γηρασμένο.

Μπορεί να μην τίθεται θέμα συνεπειών στην Κρήτη από τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ και να μην υφίσταται θέμα ενεργοποίησης κάποιου ρήγματος στο νησί, ωστόσο σε μία σεισμογενή περιοχή μοιραία κάποια στιγμή θα γίνει σεισμός και πρέπει, όπως δήλωσε ο κ.Καρύδης, όλος ο μηχανισμός να έχει προετοιμαστεί για να προλάβει τις συνέπειες.

Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στην ανάγκη οργάνωσης των ίδιων των πολιτών.

“Οφείλουμε να είμαστε πάντοτε προετοιμασμένοι στο ενδεχόμενο ενός σεισμού. Ο κάθε πολίτης πρέπει να έχει οργανώσει την αντίδρασή του μέσα στον χώρο του σπιτιού του. Πρέπει να ξέρουμε που είναι το δομικά ισχυρότερο σημείο του σπιτιού και να είμαστε προετοιμασμένοι. Χρειάζονται απλά αλλά σημαντικά πράγματα για να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους όπως για παράδειγμα να μην υπάρχουν αντικείμενα, όπως βιβλιοθήκες, βάζα και εικόνες δίπλα σε κρεβάτια”, επεσήμανε ο κ. Καρύδης.

Ακούστε τον κ. Καρύδη:

«Με τα 6.1 ρίχτερ έληξε η σεισμική άπνοια»

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης και τη Σώτια Πεντεδήμου, ο Σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ανέφερε χαρακτηριστικά πως ο κίνδυνος πέρασε, ότι με τον σεισμός των 6.1 ρίχτερ ανατολικά της Κρήτης τα ξημερώματα της Τετάρτης 14 Μαΐου, έληξε η σεισμική άπνοια, ενώ αναφέρθηκε στο κοινό γεωδυναμικό αίτιο των σεισμών που σημειώνονται στην Κρήτη.

Ακούστε τον κ. Παπαδόπουλο:

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα