Η άρση του lockdown πρέπει να γίνει σταδιακά και με απόλυτη τήρηση των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, τόνισε o Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Νίκος Τζανάκης μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και την εκπομπή Live με την Αντιγόνη Ανδρεάκη.

Ο ίδιος ανέφερε πως είναι δεδομένο πως θα υπάρξει παράταση του lockdown και τόνισε πως όσο περισσότερο έχουν πέσει τα κρούσματα όταν θα γίνει η άρση των περιορισμών τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα. «Έχουμε πολλά περισσότερα να χάσουμε αν ανοίξουμε τώρα και πολύ περισσότερα να κερδίσουμε αν ολοκληρώσουμε την προσπάθειά μας προκειμένου να κερδίσουμε χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά εξηγώντας πως αν περιμένουμε μέχρι τα κρούσματα να φτάσουν σε χαμηλούς αριθμούς, θα υπάρχει το χρονικό περιθώριο ώστε να έχουν εμβολιαστεί οι ευπαθείς ομάδες πριν έρθει το τρίτο κύμα του ιού στη χώρα.

«Ο ιός έρχεται με κύματα και επειδή βρισκόμαστε στο χειμώνα πρέπει να προσέξουμε γιατί μπορεί αυτά τα κύματα να έρχονται με μεγαλύτερη συχνότητα», συμπλήρωσε ο κ. Τζανάκης. Ανέφερε επίσης ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι συνεπείς στα μέτρα κατά τη διάρκεια του lockdown αλλά κυρίως μετά την άρση των περιορισμών. «Να ανοίξουμε δραστηριότητες σταδιακά και να τηρούμε τα μέτρα», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Οι συμπολίτες μας θα πρέπει να αντιληφθούν ότι αυτή η ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Μην πιστέψουν ότι πίστεψαν στο πρώτο κύμα και μαζεύτηκαν μετά στις παραλίες. Με την άρση των μέτρων πρέπει να ανοίξουμε με πολλή προσοχή και πάντα φορώντας μάσκες και κρατώντας αποστάσεις».

Τέλος ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε στα σχολεία και το ενδεχόμενο να είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν και σημείωσε πως τα μέχρι τώρα στοιχεία για τη λειτουργία τους είναι ενθαρρυντικά. «Τα παιδιά και τα σχολεία, ήταν τα μόνα που πειθάρχησαν εξαιρετικά. Το θέμα είναι πως θα πειθαρχήσουμε εμείς οι μεγάλοι», κατέληξε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης.