Ένας στους χίλιους επισκέπτες της Κρήτης εκτιμούν πως θα είναι θετικός στον κορωνοϊό οι ειδικοί σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA ο Καθηγητής Γενετικής και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας Καινοτομίας και Τεχνολογίας, Μανόλης Δερμιτζάκης. Όπως δε ανέφερε αυτό που έχει σημασία είναι αφενός πόσα από αυτά θα εντοπιστούν μέσω των τεστ που θα γίνονται στα αεροδρόμια αφετέρου η συμπεριφορά των επαγγελματιών και των πολιτών.
«Υπολογίζω πως κάθε χίλιους επισκέπτες στο νησί θα έχουμε και έναν που θα είναι φορέας του ιού. Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να εντοπίσουμε περίπου τους μισούς μέσα από τα στοχευμένα τεστ που γίνονται πλέον σε κάθε αεροδρόμιο. Οι επισκέπτες μας ερχόμενοι εδώ είναι απόλυτα συνειδητοποιημένοι και προσεκτικοί και το ίδιο θα πρέπει να είναι και οι επαγγελματίες αλλά και οι κάτοικοι του νησιού. Από τους Έλληνες εξαρτάται το πλαίσιο. Αυτοί που θα έρθουν θα είναι συνεπείς σε μέτρα αποστάσεις χρήση μάσκας. Το ίδιο όμως θα πρέπει να γίνει και με τους επαγγελματίες αλλά και στους πολίτες του νησιού. Έτσι θα καταφέρουμε να ελέγξουμε πλήρως την κατάσταση.» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης.
Ο καθηγητής γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης επεσήμανε πως όλοι οι μηχανισμοί εντοπισμού, ιχνηλάτησης, και προσπάθειας ελέγχου της εξάπλωσης λειτουργούν με εξαιρετικό όπως είπε τρόπο και πλέον υπάρχει η εμπειρία και έχει γίνει και ο απαραίτητη βελτίωση του μηχανισμού αυτού.
«Θα πρέπει από σήμερα ο κάθε επαγγελματίας ο κάθε πολίτης να κοιτάζει τη δική του ευθύνη και όχι την ευθύνη των άλλων. Υπάρχει ένας μηχανισμός που μέχρι τώρα έχει λειτουργήσει υποδειγματικά. Αυτός ο μηχανισμός βελτιώνεται συνεχώς και τώρα πλέον έχει και την εμπειρία που πρέπει να έχει. Σίγουρα υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρχουν τοπικές εξάρσεις αλλά θεωρώ πως είναι απίθανο να υπάρξει πχ ένα lockdown στη μισή Κρήτη ή στο νομό Ηρακλείου. Κι αυτό γιατί επαναλαμβάνω πως ο μηχανισμός λειτουργεί με πολύ καλό τρόπο και αυτό είναι το πλεονέκτημα που έχουμε αυτή τη στιγμή.» ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση του κ. Δερμιτζάκη.
Αναφερόμενος δε στο άνοιγμα της τουριστικής σαιζόν τόνισε πως η επιτυχία της θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της νόσου από δω και στο εξής. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «αν έρχονται τουρίστες και δεν υπάρχουν εξάρσεις του ιού τότε θα έχουμε συνεχώς αύξηση αφίξεων.»