Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
24.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Καθηγητής Εθνικής Ασφάλειας: «Καιρός η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τα ανοιχτά μέτωπα της Τουρκίας»

Πρέπει να διαβάσετε

Ιστορική χαρακτηρίστηκε η πρόσφατη ειρηνευτική συμφωνία Ισραήλ – Η.Α.Ε., η οποία από την άλλη πλευρά προκάλεσε την οργή της Τουρκίας.

Ο Σπύρος Πλακούδας, ο οποίος είναι Επίκουρος Καθηγητής Εθνικής Ασφάλειας στο Rabdan Academy, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μιλώντας στον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό CRETA, ανέλυσε τις προεκτάσεις που έχει η εν λόγω συμφωνία για την Ελλάδα, σε συνάρτηση και με την πρόσφατη συμφωνία τμηματικής οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

«Η Τουρκία κατά πάσα πιθανότητα θα αποσύρει τον πρεσβευτή της στο Άμπου Ντάμπι, ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Η ισχύς κι η επιρροή της Τουρκίας στην Παλαιστίνη, αλλά και γενικότερα στην ευρύτερη Εγγύς Ανατολή, ουσιαστικά υφίσταται ένα συντριπτικό πλήγμα και η Ελλάδα μόνο θα ωφεληθεί απ’αυτό», ξεκαθάρισε ο κ. Πλακούδας, επισημαίνοντας παράλληλα: «Η Ελλάδα από το 1974 και μετά έχει υιοθετήσει μια όχι τόσο ενεργητική στάση, δηλαδή έχει υιοθετήσει το δόγμα: δε διεκδικούμε τίποτα, αλλά και δεν παραχωρούμε τίποτα. Με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, η χώρα μας προσπαθεί να αναχαιτίσει αυτόν τον έκδηλο τουρκικό αναθεωρητισμό. Γι’αυτό το λόγο υπογράφει τις συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία, την Αίγυπτο (τμηματικώς) και τώρα συζητά για την υπογραφή μιας ανάλογης συμφωνίας με την ανατολική Λιβύη, με έδρα τη Βεγγάζη, που υποστηρίζεται από την Αίγυπτο και τη Γαλλία. Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει σιγά σιγά η χώρα μας να αναλάβει μια πιο ενεργό δράση και για την ακρίβεια, να προσθέσει και τη στρατιωτική διάσταση. Όχι μόνο να προσπαθεί να αναχαιτίσει δια του διεθνούς δικαίου τον επεκτατισμό της Τουρκίας, γιατί όσες συμφωνίες κι αν υπέγραψε η Κύπρος, αυτές δεν πτόησαν την Τουρκία. Ίσα ίσα, που τις παραβιάζει. Θα πρέπει σιγά σιγά, εμείς να εκμεταλλευτούμε τα ανοιχτά μέτωπα της Τουρκίας, είτε στη Λιβύη, είτε στη Συρία, είτε στο Ιράκ, ώστε να υποχρεώσουμε την Άγκυρα, λόγω του αυξανόμενου κόστους τη διατήρησης των βάσεων και κτήσεών της στις παραπάνω χώρες, να τις εκκενώσει και να υιοθετήσει μια πιο ειρηνόφιλη πολιτική. Με άλλα λόγια, δεν πρέπει μόνο δια του διεθνούς δικαίου να προσπαθούμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας, αλλά και να αξιοποιήσουμε προς όφελός μας αυτούς τους ανταγωνισμούς της Τουρκίας με άλλες δυνάμεις και να εκμεταλλευτούμε τα ανοιχτά μέτωπά της.»

Ο κ. Πλακούδας προανήγγειλε κι άλλες συμφωνίες ανάλογες του Ισραήλ με τα Η.Α.Ε., δεδομένου του έκδηλου αναθεωρητισμού του Ιράν και της Τουρκίας.

«Πλέον υπάρχουν κοινά συμφέροντα ασφάλειας εναντίον αναθεωρητικών γειτόνων όπως το Ιράν και η Τουρκία. Εικάζεται ότι σύντομα θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των Η.Α.Ε. χώρες όπως το Ομάν, το Μπαχρέιν και το Κουβέιτ, ίσως και ο Λίβανος, κατόπιν σχετικής παρέμβασης της Γαλλίας.»

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα