Καθηγητής επιδημιολογίας στο CRETA: Τα μέτρα στην Κρήτη πρέπει να αρθούν

Πρέπει να διαβάσετε

Την άποψη ότι τα περιοριστικά μέτρα στην Κρήτη πρέπει να αρθούν άμεσα εξέφρασε ο καθηγητής επιδημιολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Δημήτρης Παρασκευής, μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA.

Το νησί καταγράφει ελάχιστα κρούσματα το τελευταίο διάστημα, ωστόσο Ηράκλειο και Χανιά παραμένουν σε καθεστώς έκτακτων περιοριστικών μέτρων. «Απ’ όσο γνωρίζω τα μέτρα ισχύουν ή αποφασίζονται σε εβδομαδιαία βάση. Δεν γνωρίζω γιατί υπάρχει καθυστέρηση για την άρση των μέτρων στην Κρήτη. Ευελπιστώ ότι σύντομα θα λυθεί το πρόβλημα και τις επόμενες ημέρες θα γίνει άρση των μέτρων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευής.

Μάλιστα τόνισε πως είναι λογικό οι πολίτες να κουράζονται όταν βρίσκονται για μεγάλο διάστημα κάτω από αυστηρούς περιορισμούς. «Επειδή ο κορωνοϊός αφορά ένα πρόβλημα που ζούμε εδώ και 8 μήνες, είναι φυσιολογικό η κοινωνία να έχει κουραστεί, πόσο μάλλον όταν δεν βλέπει φως στο τούνελ», σημείωσε.

«Εκεί χρειάζεται άμεσα να τονώσουμε το ηθικό τους, πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι γενικά. Ας προσπαθήσουμε όλοι για το καλύτερο και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία χωρίς lockdown», συμπλήρωσε ο κ. Παρασκευής και τόνισε πως ειδικοί και πολιτεία εργάζονται προς την κατεύθυνση στενευμένων παρεμβάσεων.

Βασισμένος σε αυτή την λογική είναι και ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας που ανακοίνωσε χθες ο Νίκος Χαρδαλιάς. «Αυτός ο χάρτης κατηγοριοποιεί τις περιφέρεις σε 4 κατηγορίες. Βασίζεται στα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, στο ποσοστό κάλυψης των ΜΕΘ, στο ποσοστό γενικά των διαθέσιμων ΜΕΘ και άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Οι εκτιμήσεις θα γίνονται από την ομάδα των ειδικών και ανάλογα την κατηγοριοποίηση θα υπάρχουν και τα αντίστοιχα μέτρα», σημείωσε ο κ. Παρασκευής.

Ο ίδιος τόνισε πως καταβάλλεται κάθε προσπάθεια προκειμένου να αποφευχθεί ένα νέο lockdown και λόγω του ότι υπάρχει διαφορά στον αριθμό των κρουσμάτων ανά περιοχή, τα μέτρα να είναι προσαρμοσμένα στα εκάστοτε επιδημιολογικά δεδομένα. «Σε μια περιοχή με λίγα κρούσματα δεν χρειάζεται να εφαρμόσουμε αυστηρά μέτρα γιατί ο κίνδυνος είναι περιορισμένος για τη συγκεκριμένη κοινότητα», κατέληξε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα