Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κάθετη ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού στην Ελλάδα – Τα οφέλη, το κοινωνικό αποτύπωμα

Πρέπει να διαβάσετε

Μαραθώνιοι, ημιμαραθώνιοι, ποδηλατικοί γύροι, ιστιοπλοϊκοί αγώνες και ρεγκάτες, τρίαθλο, αθλητικός τουρισμός. Τα τελευταία χρόνια οι δήμοι της Αττικής πλημμυρίζουν με αθλητικές δράσεις κι αυτό οφείλεται φυσικά στη διαρκώς αυξανόμενη επιθυμία των δημοτών για προσωπική τους άθληση.

Οφείλεται όμως και στο γεγονός πως υπάρχει μια κάθετη ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού, δηλαδή των ανθρώπων εκείνων που μετακινούνται από πόλη σε πόλη και από περιοχή σε περιοχή, προκειμένου ν’ ακολουθήσουν ένα συγκεκριμένο αθλητικό δρώμενο και να συμμετέχουν στη διεξαγωγή του.

Και αν η πανδημία έβαλε για λίγο φρένο σε αυτού του είδους την τουριστική ανάπτυξη, φέτος επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο, αφού σημαντικά αθλητικά δρώμενα οργανώνονται και πάλι από τους δήμους, με σημαντικά οφέλη τόσο για τους αθλούμενους, όσο και για την τοπική κοινωνία, καθώς για το διάστημα αυτό κόσμος καταφτάνει στην πόλη, δίνοντας ώθηση στην τοπική οικονομία.

Η ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού αναφέρει πως το 30% των Ευρωπαίων ταξιδεύει για θέματα αθλητισμού. Το 60% αυτών φέρει τουλάχιστον δύο ανθρώπους μαζί του, είτε είναι μέλη της οικογένειάς του είτε υποστηρικτές της προσπάθειάς τους, δηλαδή προπονητής και φυσικοθεραπευτής. Και τα 2/3 είναι υψηλού ετήσιου εισοδήματος, που τους δίνει τη δυνατότητα για 4 και 5 διανυκτερεύσεις στην πόλη διεξαγωγής του αγώνα.

Ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης διοργάνωσε την περασμένη Κυριακή έναν από τους πιο απαιτητικούς (τόσο ως προς την οργάνωσή του, όσο και ως προς την προσπάθεια των αθλητών) αγώνες παγκοσμίως, το Ironman
Ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης διοργάνωσε την περασμένη Κυριακή έναν από τους πιο απαιτητικούς (τόσο ως προς την οργάνωσή του, όσο και ως προς την προσπάθεια των αθλητών) αγώνες παγκοσμίως, το Ironman, και τα νούμερα αυτά επιβεβαιώθηκαν με ακρίβεια. Συμμετείχαν περισσότεροι των 1.500 αθλητών από 65 χώρες και μαζί με τους συνοδούς βρέθηκαν περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι στην περιοχή, για διάστημα 5-6 ημερών και όλο αυτό σε μη τουριστική περίοδο. Πρόκειται για έναν σύνθετο υπέρ-αγώνα, όπου οι αθλητές διανύουν 1,9 χλμ. κολύμβησης, 90 χλμ. ποδηλατικού αγώνα και τρέξιμο 21,1 χλμ., δηλαδή έναν ημιμαραθώνιο. Το παραλιακό μέτωπο του δήμου μετατράπηκε σε «στίβο» σύνθεσης τριών αθλημάτων.

Διεξήχθη ακόμη την προπαραμονή ένας νυχτερινός αγώνας και την παραμονή ένας μικρός αγώνας δρόμου για παιδιά (συμμετείχαν περίπου 500 ηλικίας 6-12 ετών). Και παράλληλα μέσα στην εβδομάδα αναπτύχθηκαν κι άλλες εκδηλώσεις και δράσεις, όπως οι περιβαλλοντικές, αλλά και εκθεσιακοί χώροι. Υπήρξε δηλαδή μία πολυσύνθετη τουριστική δραστηριότητα.

Η ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού

«Όλο αυτό αποτέλεσε την κορωνίδα μας», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και εξηγεί: «Ο αθλητικός τουρισμός βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Σ’ εμάς ήρθαν στην πόλη περίπου 1.800 αθλητές και περίπου 3.500 συνοδοί. Οι χίλιοι έτρεξαν και σ’ έναν νυχτερινό αγώνα που διοργανώσαμε. Ουσιαστικά στην πόλη βρέθηκαν 5.500 άνθρωποι για μια εβδομάδα, από την Τρίτη πριν τον αγώνα έως την Τρίτη μετά τον αγώνα. Ήρθαν πολύ νωρίτερα για προπονήσεις και για γνωριμία με τη διαδρομή και παρέμειναν και την επομένη του αγώνα για αποθεραπεία και χαλάρωση. Αυτό για την περιοχή σήμαινε πως όλα τα ξενοδοχεία του δήμου μας, αλλά και πολλά της Γλυφάδας, ήταν sold out από Πέμπτη βράδυ έως και Τρίτη πρωί και μάλιστα σε μη θερινή περίοδο».

Και συνεχίζει εξηγώντας τι σημαίνει αυτό για την τοπική κοινωνία και την οικονομία: «Εμείς ως πόλη ουσιαστικά δεν έχουμε εμπορική ζώνη, έχουμε όμως εστίαση και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία εισήλθαν 4,2 εκατομμύρια ευρώ. Γιατί πρέπει να το πούμε κι αυτό, πως το προφίλ των αθλητών του συγκεκριμένου αθλήματος προέρχεται κατά 60% από το εξωτερικό και από αυτούς οι περισσότεροι, δηλαδή το 70 με 75%, έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 100.000 δολαρίων. Ήρθε δηλαδή κόσμος υψηλού εισοδήματος σε μία χαμηλή τουριστική περίοδο.

Τα οφέλη του αθλητικού τουρισμού

Επομένως είναι τεράστια το οφέλη για την τοπική οικονομία, όμως δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και η φήμη που αποκτά η περιοχή. Όλοι αυτοί που ήρθαν για τον αγώνα, έγιναν πλέον πρεσβευτές της πόλης μας. Όμως και πέρα από αυτό, υπάρχει η τηλεοπτική κάλυψη, υπάρχουν ξένα τηλεοπτικά κανάλια που μετέδωσαν τον αγώνα ή αποσπάσματα, υπήρξε live μετάδοση, υπήρξαν ντρονς από τους διοργανωτές για την κάλυψη του αγώνα και στο διαδίκτυο, με μεγάλο αριθμό ακολούθων και πάνω από 1,5 εκατομμύριο viuals. Όλα αυτά διαφήμισαν την πόλη μας και τις ομορφιές της».

Ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης αποκαλύπτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως η δημοτική Αρχή ήδη σχεδιάζει το επόμενο βήμα για ακόμη μεγαλύτερη διοργάνωση. «Όχι μόνο σκοπεύουμε να το ξανακάνουμε, αλλά υπάρχει και το Full Ironman και το σκεφτόμαστε, αν όχι για του χρόνου, τουλάχιστον σε δύο χρόνια. Κι αυτό γιατί εκεί όλα είναι διπλάσια. Διπλάσιος ο αγώνας, διπλάσιες οι αποστάσεις, μιλάμε δηλαδή για έναν κανονικό Μαραθώνιο, οπότε απαιτείται ένας πολύ μεγάλος σχεδιασμός. Ο αγώνας δρόμου ας πούμε θα πρέπει να φτάνει έως το Λαύριο. Αν η μέση διάρκεια του Ironman είναι 6 ώρες, του Full Ironman είναι 12 ώρες».

Το κοινωνικό αποτύπωμα του αθλητικού τουρισμού

Ωστόσο, δεν είναι μόνο το αγωνιστικό κομμάτι, η διοργάνωση εμπεριέχει και άλλες παραμέτρους, που αναπτύσσονται μέσω του αθλητικού τουρισμού. Λέει γι’ αυτό ο κ. Κωνσταντέλλος: «Υπήρξαν παράλληλα σημαντικές περιβαλλοντικές δράσεις. Σε συνεργασία με περιβαλλοντική οργάνωση δουλέψαμε για μηδενικά απόβλητα στον Ironman, αφού τα πάντα μαζεύτηκαν και ανακυκλώθηκαν, δεν άφησε σκουπίδια πίσω του ο αγώνας. Φέτος το 70% των οχημάτων που εργάστηκαν για τη διοργάνωση ήταν ηλεκτρικά, την επόμενη φορά θα είναι το 100% των οχημάτων μας ηλεκτρικά.

Και ακόμη πιο σημαντικό το ότι ήταν μία δράση συμπεριληπτική. Μετείχε παιδί με αυτισμό, μετείχε τυφλός στον κολυμβητικό αγώνα, αλλά και δύο αδέλφια από την Πορτογαλία κι αυτό ήταν το πιο συγκλονιστικό κομμάτι, καθώς ο μικρότερος έχει πλήρη εγκεφαλική παράλυση και ο αδελφός του τον μετέφερε με βάρκα στη θάλασσα για την κολύμβηση, στη συνέχεια με ποδήλατο τραβούσε το καροτσάκι του και τέλος έτρεχε σπρώχνοντας το καροτσάκι στον αγώνα δρόμου. Τερμάτισαν σε 6 ώρες και 50 λεπτά. Έλαβε μέρος κι ένας Λιβανέζος 78 ετών, ήταν ο γηραιότερος και τερμάτισε σε 6 ώρες και 10 λεπτά».

Οι κάτοικοι όμως πώς το υποδέχθηκαν όλο αυτό; «Οι κάτοικοι σάστισαν στην αρχή, όμως δεν είχαμε πολλές μουρμούρες, ειδικά όταν κατάλαβαν πόσο μεγάλο event ήταν και πόσο θα βοηθούσε την πόλη. Ήταν έγκαιρα και πλήρως ενημερωμένοι για όλα και στο τέλος νομίζω ότι το χάρηκαν κιόλας», απαντά ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και καταλήγει: «Αγγίξαμε τα όριά μας, αφού ως δήμος διοργανώσαμε κάτι που το διοργανώνουν ολόκληρα κράτη, όχι πόλεις. Μόνο για την κολύμβηση υπήρχαν 45 ναυαγοσώστες και 12 πλωτά μέσα. Φτάσαμε τους 450 εθελοντές και όλο το τιμ του δήμου και των διοργανωτών, έφτασε τα 1.050 άτομα. Είμαστε λοιπόν υπερήφανοι που το κάναμε. Ήταν μεγάλα τα οφέλη, σε πολλούς τομείς και σε μια μη τουριστική περίοδο αναπτύξαμε τον αθλητικό τουρισμό».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα