Πριν από 7 χρόνια, μετά από αναζήτηση καλών πρακτικών και καινοτόμων πρωτοβουλιών οι οποίες αναδεικνύουν και καλλιεργούν τις δεξιότητες των παιδιών, η Υπεύθυνη Εκπαίδευσης στο Ζάννειο Εκπαιδευτήριο, κα Ελένη Λευκαδίτη, δημιούργησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας «Βιβλιοδιαδρομές».

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βιβλιοδιαδρομές» στοχεύει στην ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας! Βασίζεται στο γεγονός ότι τα βιβλία αποτελούν το μέσο ώστε τα παιδιά να εντοπίσουν μέσα τους νέες διαδρομές προς εξερεύνηση και να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους! Άλλωστε μια ιστορία είναι αρκετή για να νιώσουμε, να αναρωτηθούμε, να αναζητήσουμε, να προβληματιστούμε, να γελάσουμε, να δημιουργήσουμε…

Κάθε σχολικό έτος από τότε, τον μήνα Απρίλιο και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, οι μαθητές όλων των ηλικιών του Zαννείου Εκπαιδευτηρίου, Προσχολικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης, συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό το οποίο οργανώνεται από την αρχή στο πλαίσιο διαφορετικής κάθε φορά θεματικής.

Έτσι, και τη φετινή χρονιά, την Τετάρτη 10 Απριλίου, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μια ξεχωριστή εμπειρία, μια περιπέτεια, μια αναζήτηση με κεντρικό άξονα το βιβλίο. Με συντροφιά, λοιπόν, ένα βιβλίο, και άλλο ένα, και άλλο ένα, και άλλο ένα πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία και ενθουσιασμό από μικρούς και μεγάλους οι «Βιβλιοδιαδρομές 7».

Οι μαθητές ανά ομάδες εργάστηκαν μεθοδικά προκειμένου να επιλύσουν μια σειρά από γρίφους οι οποίοι τους οδήγησαν σε νέες πολιτείες γεμάτες γράμματα, τέχνες και φυσικά, βιβλία. Γνώρισαν και επεξεργάστηκαν αγαπημένα παιδικά βιβλία μέσα από ένα μοναδικό ταξίδι κατά τη διάρκεια του οποίου συνεργάστηκαν, εκφράστηκαν χρησιμοποιώντας διάφορες μορφές τέχνης και βίωσαν τον μαγικό και ξεχωριστό κόσμο του βιβλίου.

Λέξεις, κινήσεις, χρώματα, ήχοι, αισθήσεις, γραφή, ανάγνωση, συνεργασία και πολλή όρεξη αποτέλεσαν μόνο μερικά από όσα χαρακτήρισαν και στόλισαν την ημέρα εκείνη!