Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλλίας κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει προσβολή από γλοιοσπόριο στα άνθη, καθώς ο καιρός ήταν ευνοϊκός για τους παραγωγούς, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας το τελευταίο πεντάμηνο στη Μεσσηνία. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα χιλιοστά βροχής που έπεσαν στην περιοχή στο πεντάμηνο του έτους είναι μόλις 220, όταν πέρσι ήταν την περίοδο αυτή, 750, οπότε ο καιρός δεν ευνοεί το γλοιοσπόριο.
Άκρως ενθαρρυντική εμφανίζεται η κατάσταση και στην Κρήτη. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Μανώλης Φιλίππου από το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, που έχει εικόνα από τους ελαιώνες της περιοχής, έως σήμερα και στο στάδιο που βρίσκονται οι καλλιέργειες, δεν έχει υπάρξει αναφορά για ύπαρξη προσβολών από γλοιοσπόριο στα άνθη της ελιάς.
Εξαιρετική είναι η κατάσταση και στο νομό Φωκίδας. Ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Φωκίδας κ. Νίκος Σιδηρόπουλος δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι παρά τα υψηλά ποσοστά υγρασίας και τις συνεχείς βροχές του τελευταίου διαστήματος, δεν έχουν παρατηρηθεί προσβολές από γλοιοσπόριο στα άνθη της ελιάς, μιας καλλιέργειας που κυριαρχεί στην περιοχή. Μάλιστα σύμφωνα με τον ίδιο, παρότι υπήρχαν σε ελαιώνες, κάποιοι μουμιοποιημένοι καρποί από την προ-πέρσινη χρονιά, που ποτέ δεν συγκομίστηκαν, εντούτοις, αποδείχτηκε ότι δεν ενεργοποιήθηκε μολυσματικός μηχανισμός ούτε πέρσι στην περιοχή, οπότε και δεν υπήρξε προσβολή από γλοιοσπόριο.
Τέλος καλή είναι η εικόνα και από το νομό Ηλείας, στη Δυτική Ελλάδα, μια περιοχή που έχει πληρώσει βαρύ τίμημα από το γλοιοσπόριο τα τελευταία έτη. Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα μας είπε η κα Παναγιώτα Σπυροπούλου, προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Ηλείας, έως σήμερα δεν έχουν υπάρξει αναφορές στους γεωπόνους της υπηρεσίας από παραγωγούς, για προσβολές από γλοιοσπόριο στα άνθη της ελιάς.
Σύμφωνα τέλος με το γεωπόνο Ηλία Μαυράκη από το Νεοχώρι Μεσολογγίου, υπάρχουν κτήματα που πέρυσι στην συγκομιδή είχαν προσβολή και φαίνεται πως έχουν και τώρα στα άνθη. Το παρήγορο σύμφωνα με τον ίδιο είναι ότι επειδή τη νέα χρονιά πάμε σε μικρές ως επί το πλείστον παραγωγές, πολλοί ελαιοπαραγωγοί κλάδεψαν δραστικά τα δέντρα, γεγονός που θα βοηθήσει στην καταπολέμηση του γλοιοσπόριου.
Πηγή: agrotypos.gr