Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
15.9 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Καθ. Χρούσος: Εμβολιαστείτε ακόμη και τώρα – Ανησυχία για γρίπη και «κράκεν»

Πρέπει να διαβάσετε

Έκκληση προς όλους τους πολίτες – κυρίως τους ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες- να εμβολιστούν ακόμη και τώρα, τόσο με το αντιγριπικό εμβόλιο, όσο και με το νέο επικαιροποιημένο δισθενές εμβόλιο κατά της COVID-19, απευθύνει ο Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Σχεδίου Δράσης για τη Δημόσια Υγεία στον 21ο αιώνα του Ιδρύματος Μποδοσάκη, Γιώργος Χρούσος.

Σε δηλώσεις του στο CNN Greece, ο διακεκριμένος καθηγητής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αναφέρει ότι παρά το γεγονός ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός πραγματοποιείται κάθε χρόνο το διάστημα Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, εν τούτοις, οι φετινές υγειονομικές συνθήκες – όπως πρώιμος ερχομός της εποχικής γρίπης και πολλές ιογενείς λοιμώξεις σε συνδυασμό με τον κορωνοϊό και τον συγκυτιακό ιό RSV- επιβάλλουν την πραγματοποίηση του αντιγριπικού εμβολίου, ακόμη και τώρα.

Δεν είναι καθόλου αργά να πραγματοποιήσει ένας άνθρωπος το εμβόλιο κατά του ιού τα εποχικής γρίπης, όπως τονίζει, προσθέτοντας ότι αντίθετα επιβάλλεται, αφού έχει αλλάξει και το στέλεχος της γρίπης και έχουμε μικρότερη ανοσία στο νέο.
Οι ευπαθείς ομάδες για τις οποίες συζητάμε, είναι οι άνθρωποι άνω των 60, οι χρονίως πάσχοντες και ανοσοκατασταλμένοι, καθώς και οι άνθρωποι με πολλά υποκείμενα νοσήματα.

Ερωτηθείς για την πορεία του κορωνοϊού και της νέας πολύ μεταδοτικής υποπαραλλαγής κράκεν, ή ΧΒΒ. 1.5, της Όμικρον, ο καθηγητής Χρούσος επισημαίνει οι πολίτες θα πρέπει να σκεφθούν σοβαρά να εμβολιαστούν με την 4η αναμνηστική δόση.
Το εν λόγω επικαιροποιημένο δισθενές εμβόλιο, αξίζει να σημειωθεί, ότι καλύπτει πολύ καλά τις μεταλλάξεις 4 και 5 της Όμικρον, καθώς και την Δέλτα.
Επιπλέον σύμφωνα με τον καθηγητή, ο κορωνοϊός δυστυχώς εμφανίζει ελαφρά αύξηση στην κοινότητα, παρά τον σχεδόν καθολικό εμβολιασμό των πολιτών, γεγονός που πρέπει να μας προβληματίσει.

Τα στοιχεία αυτά μάλιστα, αποτυπώθηκαν και στην εβδομαδιαία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Πέμπτης 12 Ιανουαρίου 2023, όπου καταγράφεται μικρή μείωση της εποχικής γρίπης και των ιογενών λοιμώξεων.
Αυξητική η πορεία της COVID -19

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία αναφορά του ΕΟΔΥ για τον ιό SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19, στις 12 Ιανουαρίου:
• ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 παρουσίασε μικρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων δεν παρουσίασε σημαντική μεταβολή
• ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 128 και καταγράφηκαν 149 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 85 έτη (εύρος 51-98)
• η υπο-παραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της Όμικρον
• η ποσοστιαία αναλογία της υπο-παραλλαγής BQ.1.1 παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με τις υπόλοιπες υπο-παραλλαγές του στελέχους ΒΑ.5
• μεταξύ των στελεχών BA.2, η συχνότερα αναγνωριζόμενη υπο-παραλλαγή είναι η BA.2.75 ακολουθούμενη από την υπο-παραλλαγή XBB
• η υπο-παραλλαγή XBB.1.5 ή κράκεν, έχει ανιχνευτεί συνολικά σε 6 δείγματα (3 από αυτά προέκυψαν με αναδρομικό έλεγχο των δειγμάτων της υπο-παραλλαγής XBB προηγούμενων εβδομάδων)
• η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV2 σε 3 από τις 6 περιοχές που ελέγχθηκαν

Ανησυχία και από την καθηγήτρια Αθηνά Λινού

Την έντονη ανησυχία της εξάλλου για την πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα της νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον του κορωνοϊού XBB.1.5, ή αλλιώς «Κράκεν», η οποία σαρώνει όλες τις ΗΠΑ, εξέφρασε στο CNN Greece, στις 8 Ιανουαρίου, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού.

Η νέα υποπαραλλαγή είναι εξαιρετικά μεταδοτική και ξεφεύγει από τα εμβόλια σε ποσοστό έως και 60%.

Πρόκειται για το πλέον μεταδοτικό στέλεχος της Όμικρον και όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να κολλήσουν ακόμη και οι εμβολιασμένοι, επισημαίνει η καθηγήτρια Λινού, η οποία συστήνει σε όλους μας να πραγματοποιήσουμε το δισθενές εμβόλιο, το οποίο περιέχει αντισώματα της Όμικρον 4 και 5 καθώς και αντισώματα από τις προηγούμενες παραλλαγές.

Επιπλέον, καθώς η ανοσία όλων σχεδόν των ανθρώπων φθίνει, είναι επιτακτικός ο εμβολιασμός με την αναμνηστική δόση, είχε τονίσει η συνομιλήτριά μας.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο καθηγητής κ. Χρούσος μαζί με δύο ακόμη μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής καθηγητές, Γιώργο Σαρόγλου και Κυριακή Κανελοπούλου, με αφορμή την υγειονομική κατάσταση, πρότειναν την Παρασκευή, τη λήψη των εξής μέτρων:
– Εκστρατεία για την ευρεία χρήση των διαθέσιμων εμβολίων τόσο για την εποχική γρίπη όσο και των αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου έναντι του ιού SARS-CοV-2.
Το εμβόλιο για την γρίπη χρησιμοποιείται σε παιδιά κάτω των 18 ετών και άνω των 6 μηνών με υποκείμενη νόσο, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, σε αυτά που είναι ανοσοκατεσταλμένα, και για την προφύλαξη ευάλωτων ατόμων στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένων βρεφών κάτω των 6 μηνών.
– Ευρεία χρήση εκτός νοσοκομείου από τους ιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης των αντιϊικών φαρμάκων:
– Και φυσικά τέλος, την χρήση μάσκας προστασίας:
α. Στους χώρους υπηρεσιών υγείας.
β. Σε εσωτερικούς χώρους με συνάθροιση πολλών ατόμων.
γ. Από όλα τα ανοσοκατασταλμένα άτομα σύμφωνα με την οδηγία του προσωπικού τους ιατρού.

Τα παιδιατρικά νοσοκομεία

Αναφορικά με τις νοσηλείες των παιδιατρικών νοσοκομείων, ο κ. Χρούσος επισημαίνει ότι έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό τα περιστατικά νοσηλείας παιδιών, ωστόσο ακόμη αντέχουν.
Πάντως το επόμενο διάστημα θα είναι αρκετά δύσκολο και απαιτείται η προσοχή όλων μας και η τήρηση με ευλάβεια όλων των μέτρων και κυρίως της χρήσης της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και όπου υπάρχει συγχρωτισμός, αναφέρει ο συνομιλητής μας.
Γριπώδεις συνδρομές & γρίπη
Σύμφωνα πάντα με την αναφορά του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, η πορεία της εποχικής γρίπης και των λοιμώξεων, την προηγούμενη εβδομάδα, κινήθηκε ως εξής:
• καταγράφηκε μικρή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα
• η μείωση αφορούσε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με εξαίρεση την ομάδα 15-64 ετών
Ιός της γρίπης
• η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε μείωση
καταγράφηκαν 7 νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, που αφορούσαν νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ και 2 νέοι θάνατοι την εβδομάδα 01/2023
• συνολικά από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 01/2023 νοσηλεύτηκαν 36 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 9 θάνατοι ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη
• συνολικά από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 01/2023 ανιχνεύτηκαν 221 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης, εκ των οποίων τα 218 (99%) ήταν στελέχη τύπου Α και τα 3 (1%) ήταν στελέχη τύπου Β
• από τα 215 στελέχη τύπου Α, τα 209 (97%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 6 (3%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09
Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV
• η θετικότητα δεν παρουσίασε σημαντική μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε δείγμα από μαζικές δειγματοληψίες στην κοινότητα (non-sentinel δείγματα).

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα