Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
15.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Καθ. Αιματολογίας: Μοναδική η ταυτότητα των Κρητικών – Δύσκολα βρίσκουμε μοσχεύματα εκτός νησιού

Πρέπει να διαβάσετε

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ομφαλικού Αίματος, η Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης, αφιέρωσε την εβδομάδα που ολοκληρώνεται σε δράσεις ενημέρωσης των πολιτών για τη σημασία της δωρεάς ομφαλικού αίματος. Μια διαδικασία εντελώς ανώδυνη, αφού πρόκειται για τη συλλογή του αίματος από τον ομφάλιο λώρο, αφότου απομακρυνθεί κατά τη γέννα το μωρό και πριν αποβληθεί ο πλακούντας. Το ιστορικό υγείας που λαμβάνεται υπόψη, είναι αντίστοιχο με αυτό που ζητείται και στην αιμοδοσία. Στην πλειοψηφία τους οι γυναίκες μπορούν να γίνουν δωρήτριες.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη, η Καθηγήτρια Αιματολογίας και Διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Ελένη Παπαδάκη, το ομφαλικό αίμα περιέχει κύτταρα όμοια με αυτά του μυελού των οστών και χρησιμοποιείται ως εναλλακτική πηγή για τους ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση και δε βρίσκουν συμβατό δότη.

«Εδώ και 6 χρόνια προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε τη σημασία φύλαξης του ομφαλικού αίματος σε Δημόσιες Τράπεζες, γιατί λειτουργούν πολλές ιδιωτικές, που διαφημίζουν τη φύλαξη του αίματος για το ίδιο το παιδί που γεννιέται. Για ιατρικούς λόγους, σε ένα παιδί που έχει οξεία λευχαιμία και πρέπει να μεταμοσχευθεί, ποτέ δε θα χρησιμοποιηθεί το δικό του αίμα, δηλαδή του ομφάλιου λώρου. Αν δύο αδέρφια είναι συμβατά, τότε προτιμούμε πάντοτε να παίρνουμε αίμα από το μυελό των οστών. Επομένως δεν έχει κανένα νόημα ούτε και για το αδερφάκι, η κατοχύρωση του ομφαλικού αίματος που δίνεται στην τράπεζα», διευκρίνισε η κ. Παπαδάκη.

Η ΔηΤΟΒ λειτουργεί από το 2016 και δέχεται δωρεές ομφαλικού αίματος κυρίως από όλη την Κρήτη και σε κάποιες περιπτώσεις κι από άλλα νησιά, καθώς τα βλαστοκύτταρα πρέπει να επεξεργαστούν μέσα σε 24 ώρες και να καταψυχθούν εντός 48 ωρών. Βάσει νομοθεσίας μπορούν να διατηρηθούν 20 χρόνια, από βιολογικής πλευράς όμως, σύμφωνα με την κ. Παπαδάκη, η «ζωή» τους είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Όταν υπάρχει ασθενής που χρειάζεται μεταμόσχευση, ενημερώνεται ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων της κάθε χώρας και τότε μέσω αυτόματου συστήματος, ελέγχεται σε  όλους τους συνδεδεμένους εθνικούς οργανισμούς αν υπάρχει συμβατός δότης οπουδήποτε στον κόσμο και το αποτέλεσμα γνωστοποιείται μέσα σε λίγες ώρες.

«Όταν έχουμε έναν ασθενή που πρέπει να μεταμοσχευθεί, πρώτα ψάχνουμε τα αδέρφια. Αυτό το δώρο όμως το έχει μόνο το 30% των ασθενών κι όσο περισσότερο οι οικογένειες γίνονται ολιγομελείς, η πιθανότητα γίνεται ακόμη μικρότερη. Αν βρεθεί δότης μυελού των οστών κι ένα μόσχευμα ομφαλικού αίματος απόλυτα συμβατά και τα δύο, θα προτιμήσουμε το δότη μυελού, διότι από εκεί μπορούμε να πάρουμε ότι ποσότητα κυττάρων θέλουμε, ενώ τα ομφαλικά μοσχεύματα είναι μικρά, οπότε είναι καλά για παιδιά. Στους ενήλικες συνήθως θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε δυο μονάδες» σημείωσε η Καθηγήτρια Αιματολογίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει μελέτης που εκπόνησε η ΔηΤΟΒ, μέσω της Περιφέρειας Κρήτης κι η οποία έχει δημοσιευθεί σε έγκριτα ιατρικά περιοδικά, η ταυτότητα των Κρητικών διαφέρει από αυτήν των Κεντροευρωπαίων, οπότε δύσκολα εντοπίζεται συμβατό μόσχευμα από την κεντρική Ευρώπη. «Γι’ αυτό πρέπει να αυξηθούν τα εθνικά μας αποθέματα. Οι Κρητικοί έχουμε ιδιαιτερότητες και ως προς την υπόλοιπη Ελλάδα. Δηλαδή, η σειρά πιθανοτήτων εύρεσης συμβατού μοσχεύματος έχει ως εξής: Πρώτα από την Κρήτη, στη συνέχεια από την Ελλάδα κι έπειτα από την κεντρική Ευρώπη», τόνισε η κ. Παπαδάκη.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα