Η ισορροπημένη διατροφή είναι το κλειδί για την καλή υγεία, μαθαίνουμε από τα παιδικά μας χρόνια. Μάλιστα, ειδικοί από το πεδίο της διατροφολογίας και διαιτολογίας προτείνουν ολόκληρους διατροφικούς οδηγούς για μακροζωία με ποιοτική υγεία έως τα βαθιά γεράματα. Ποιος, όμως, είναι ο ρόλος της στην ψυχική υγεία;
Όπως πολλές έρευνες έχουν δώσει τις απαντήσεις τους στο παραπάνω ερώτημα, μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, διαπίστωσε ότι η αυξημένη κατανάλωση φρέσκων φρούτων είναι σύμμαχος στο κυνήγι της ψυχικής ευεξίας. Η διαφορά, εν προκειμένω, ήταν ότι ότι οι ερευνητές βασίστηκαν στον «χρυσό κανόνα» της μελέτης διδύμων, όπου εξετάζονται άτομα με σχεδόν πανομοιότυπο DNA, «και έτσι ελέγχεται καλύτερα η επίδραση παραγόντων όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση ή οι πρώιμες εμπειρίες ζωής, στα τελικά αποτελέσματα» εξήγησε η Δρ Karen Mather, εκ των συγγραφέων της έρευνας.
Πάνω από 3.400 συμμετέχοντες
Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από τέσσερις διεθνείς έρευνες σε δίδυμους που πραγματοποιήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Δανία, την Αυστραλία και τη Σουηδία. Συνολικά, παρακολούθησαν περισσότερα από 1.700 ζεύγη διδύμων για 11 χρόνια (3.483 άτομα), εστιάζοντας στη διατροφή τους, το βάρος και την ψυχική τους υγεία -συγκεκριμένα, τα καταθλιπτικά συμπτώματα.
Οι συμμετέχοντες έπρεπε να καταγράφουν τις διατροφικές τους συνήθειες και κατηγοριοποιούνταν σε ομάδες με βάση τη συχνότητα κατανάλωσης φρούτων (π.χ. μπανάνες, πορτοκάλια, μήλα, αχλάδια), σαλάτας, μαγειρεμένων και ωμών λαχανικών. Η κατανάλωση πατάτας δηλώθηκε σε ξεχωριστή κατηγορία.
Προστατευτικές βιταμίνες και φυτικές ίνες
Τα αποτελέσματα συνέδεσαν τη μικρότερη κατανάλωση φρέσκων φρούτων με μεγαλύτερες πιθανότητες καταθλιπτικής διαταραχής. Η σχέση επηρεαζόταν ελάχιστα από μεταβλητές όπως ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), η σωματική υγεία, γνωστική λειτουργία, η ηλικία, το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο και η οικογενειακή κατάσταση, τις οποίες συνεκτίμησε η ερευνητική ομάδα για να διασφαλίσει όσο το δυνατόν πιο έγκυρα συμπεράσματα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η καλύτερη διατροφή φαίνεται να ωφελεί τον εγκέφαλο μέσω πολλαπλών μηχανισμών, όπως η αυξημένη πρόσληψη βιταμινών και φυτικών ινών που συμβάλλουν σε καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, παρέχοντας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στον εγκέφαλο.
Επιπλέον, τα φρέσκα τρόφιμα διατηρούν υγιή τη μικροχλωρίδα του εντέρου, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχική υγεία. «Η σημασία του εντερικού μικροβιώματος και η εμπλοκή του στην εμφάνιση κατάθλιψης, λόγω συστηματικής φλεγμονής όσο και νευροφλεγμονής, γίνονται όλο και πιο κατανοητές» εξήγησε η επικεφαλής της μελέτης, Δρ Annabel Matison.
Σύμφωνα με τη Δρ Matison, η μελέτη τους κομίζει ισχυρές ενδείξεις για τη σημασία της διατροφής στην ψυχική υγεία, ιδιαίτερα σε άτομα άνω των 45 ετών, ενισχύοντας την επιχειρηματολογία υπέρ της μεγαλύτερης κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στους ενήλικες.