Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
14.9 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Kατάθλιψη: Δύο θεραπευτικές ομάδες τροφίμων μειώνουν τα συμπτώματα στους άνω των 45

Πρέπει να διαβάσετε

Από ήπια συμπτώματα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για κλινική διάγνωση έως τις σοβαρές μορφές της, η κατάθλιψη δεν κάνει διακρίσεις. Ειδικότερα για τους ενήλικες άνω των 45 ετών, η ψυχική νόσος μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής και να οδηγήσει σε σημαντική αναπηρία. Αν και οι θεραπείες για την κατάθλιψη είναι συνήθως φαρμακευτικές ή ψυχολογικές, μια νέα μελέτη δείχνει ότι και η διατροφή θα μπορούσε να προσφέρει ανακούφιση στα συμπτώματα. Πιο συγκεκριμένα, δύο βασικές ομάδες τροφών, τα φρούτα και τα λαχανικά, φαίνεται να έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Υγιούς Εγκεφαλικής Γήρανσης (CHeBA) του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας (UNSW) του Σίδνεϊ και εξέτασε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε 3.483 δίδυμους από την Αυστραλία, τη Δανία, τη Σουηδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μελέτη, που διήρκεσε 11 χρόνια, εστίασε ειδικά σε ενήλικες άνω των 45 ετών, μια ηλικιακή ομάδα που συνήθως βιώνει πιο έντονα τις συνέπειες της κατάθλιψης, ανεξαρτήτως αν πληρούν τα κριτήρια για κλινική διάγνωση.

Η χρήση δίδυμων συμμετεχόντων στην έρευνα προσέφερε σημαντικά πλεονεκτήματα, καθώς οι δίδυμοι μοιράζονται 50-100% του γενετικού τους υπόβαθρου και, όταν μεγαλώνουν μαζί, έχουν κοινό οικογενειακό περιβάλλον. Αυτό βοήθησε τους ερευνητές να απομονώσουν παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, όπως το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο ή οι οικογενειακές συνήθειες.

Η μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες φρούτων και λαχανικών παρουσίαζαν χαμηλότερα συμπτώματα κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της μελέτης. Ειδικότερα, η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συσχετίστηκε με τη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης, γεγονός που υποδεικνύει ότι η βελτίωση της διατροφής μπορεί να προσφέρει μια φυσική μέθοδο για τη διαχείριση της ψυχικής υγείας.

Σύμφωνα με τη Δρα. Annabel Matison, επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο CHeBA, «τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δίνουν ακόμη έναν λόγο για την ενίσχυση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών σε ενήλικες άνω των 45 ετών». Αν και οι ποσότητες φρούτων και λαχανικών που καταναλώνονταν στις συμμετοχές ήταν χαμηλότερες από τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (τουλάχιστον 5 μερίδες την ημέρα), η έρευνα έδειξε θετικά αποτελέσματα και με την κατανάλωση μικρότερων ποσοτήτων.

Ο ρόλος του μικροβιώματος

Αν και η έρευνα δεν προσδιόρισε ακριβώς τη μείωση των συμπτωμάτων αν η κατανάλωση αυξάνονταν στις συνιστώμενες ποσότητες, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα οφέλη της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών συνδέονται με τη διατροφή τους, η οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μικροθρεπτικά συστατικά. Οι τροφές αυτές έχουν επίσης θετική επίδραση στη σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ψυχικής υγείας και την προστασία από τη φλεγμονή και την οξειδωτική βλάβη στον εγκέφαλο.

Η σημασία του εντερικού μικροβιώματος στην κατάθλιψη γίνεται ολοένα και πιο κατανοητή. Όπως σημειώνει η Δρ. Matison, «η σημασία του εντερικού μικροβιώματος και η πιθανή του επίδραση στην κατάθλιψη μέσω της φλεγμονής, τόσο συστηματικής όσο και νευροφλεγμονής, κατανοείται όλο και περισσότερο». Το μικροβίωμα φαίνεται να επηρεάζει τη φλεγμονή στον οργανισμό και στον εγκέφαλο, παράγοντες που είναι στενά συνδεδεμένοι με την κατάθλιψη.

Αυτή η μελέτη προσφέρει νέες κατευθύνσεις για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία, ειδικά στους ενήλικες άνω των 45 ετών. Αν και η έρευνα δεν αποσαφήνισε τις ακριβείς ποσότητες που πρέπει να καταναλώνονται για να υπάρξει σημαντική μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, το εύρημα ότι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σχετίζεται με βελτιώσεις στην ψυχική υγεία αποτελεί σημαντική ένδειξη για τις μελλοντικές στρατηγικές αντιμετώπισης των ψυχικών διαταραχών.

Πηγήygeiamou.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα