Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
17.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Καταρρέει ο μεγαλύτερος διατροφικός μύθος

Πρέπει να διαβάσετε

Τα light γαλακτοκομικά προϊόντα έκαναν την εμφάνισή τους τη δεκαετία του 1960 λόγω της αυξανόμενης ανησυχίας για τα κορεσμένα λίπη, που – όπως αποδείκτηκε ερευνητικά – συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους, ανεβάζουν την χοληστερόλη LDL και ενοχοποιούνται για καρδιακή νόσο.

Το 1985, το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA) πρότεινε τη στροφή των καταναλωτών σε χαμηλού λίπους γαλακτοκομικά προϊόντα ως μέσο ελέγχου της πρόσληψης λίπους για όλα τα άτομα άνω των 2 ετών.

Οι Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς της περιόδου 2015-2020 και η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία πρότειναν επίσης την κατανάλωση χαμηλών σε λιπαρά ή καθόλου λιπαρών γαλακτοκομικών προϊόντων για τον έλεγχο των θερμίδων και των κορεσμένων λιπαρών, με σκοπό τη βελτίωση της καρδιακής υγείας.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η επιστημονική κοινότητα έχει θέσει υπό αμφισβήτηση αυτήν τη σύσταση. Ένα μεγάλο σώμα επιστημονικών ερευνών αμφισβητεί τις παλαιότερες εκτιμήσεις ότι τα light γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πιο ωφέλιμα για την υγεία.

Πρόσφατες μελέτες, μάλιστα, δείχνουν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη:

  • δεν προάγουν την παχυσαρκία,
  • δεν συμβάλλουν στον διαβήτη ή την καρδιακή νόσο, ενώ αντίθετα,
  • μπορεί ακόμη και να βοηθούν στην πρόληψή τους!

Υπάρχουν όμως και ακόμη τρία πλεονεκτήματα:

Τα γαλακτοκομικά με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη περιέχουν μεγάλη ποσότητα συζευγασμένου λινολεϊκού οξέος (CLA).

Προκείται για έναν τύπο πολυακόρεστου λίπους που μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο την ενίσχυση της μυϊκής μάζας και του μεταβολισμού αλλά και στη μείωση του λίπους. Φαίνεται ότι μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, της συνολικής και της κακής χοληστερόλης, διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπολεμά τον διαβήτη.

Σε πολλές μελέτες, το CLA έχει δείξει ωφέλιμο ως προς την πρόληψη της αύξησης του σωματικού βάρους. Πιο αναλυτικά, δεν προκαλεί απώλεια βάρους, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της αύξησης του βάρους.

Την ίδια ώρα, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά Ωμέγα-6. Τα λιπαρά αυτά είναι χημικά ασταθή, μπορούν να αυξήσουν τη φλεγμονή και συμβάλουν σε χρόνια νοσήματα όπως ο διαβήτης.

Τέλος, η κατανάλωση «λιπαρών» γαλακτοκομικών (πλήρες γάλα, βούτυρο, τυρί, πλήρες γιαούρτι) συσχετίζεται με χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI)!

Πηγήdnews.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα